Hoppa till innehållet

Bästa kängan håller hela vägen

En bra känga är bekväm, ger stadga och håller dig torr om fötterna under hela turen. Vi har testat tolv medelhöga modeller som passar för lättare vandring på leden.

Sköna kängor är viktigt för en skön vandring. Foto: Linn Muhr.

Medelhöga kängor passar vid många tillfällen, allt från skogspromenaden hemmavid till vandring på lättare leder i fjällen. De ger bättre stadga och skyddar mer mot väta än ett par låga vandringsskor, men är smidigare och lättare än ett par höga kängor.

Vi har testat tolv modeller från lika många tillverkare. Alla har ett membran som ska hjälpa till att hålla vätan ute, samtidigt som det ska släppa ut svett från foten. Men de skiljer sig en hel del åt. Modellerna från Salomon, The North Face och Adidas har till exempel lånat stil och funktioner från terränglöparskor medan de flesta andra modeller i testet har både sula och överdel som mer för tankarna till en klassisk känga.

Vår vandrande panel har testat kängorna på både hårt och mjukt underlag för att ta reda på vilka som är bekvämast.

Vår panel, som består av tio män och tio kvinnor i åldrarna 23 till 69 år, har testat standardlästen i dam- och herrvariant. De har vandrat både kortare och längre sträckor för att ta reda på vilka skor som fungerar bäst i praktiken. Tillsammans har panelen knatat drygt 330 mil, vilket motsvarar ungefär fyra rundor fram och tillbaka på Kungsleden. Vi har också låtit skorna gå igenom ett tufft labbtest för att se hur slitstarka de är, hur bra fäste sulorna ger, hur bra skorna står emot väta och hur bra de andas.

Att välja kängor är inte enkelt och vilka som passar dig beror förstås på hur dina fötter ser ut och hur du ska använda dem. Vår panel är heller inte enig om för- och nackdelar med de olika modellerna. Meindels känga Litepeak GTX är den enda som får en köprekommendation från alla som har testat den. Den klarade sig också bra i de tekniska testerna i labbet och kammar hem utmärkelsen Bäst i test. Strax efter i samlat betyg kommer Hanwag Banks GTX, som splittrar panelen. En av deltagarna tycker att det är testets skönaste modell medan en annan uppfattar den som meningslös eftersom hen inte tycker att den varken duger som en lätt vandringssko eller en stabil promenadsko.

Väta under lång tid är en utmaning för flera av skorna i testet. Även modeller som inte läcker påverkas genom att de suger upp vatten och blir tyngre.

En annan känga som delar panelen är Mammut Ducan mid GTH. Det är framför allt den lite annorlunda plösen, som bara öppnar sig åt ett håll, som åsikterna går isär kring. En paneldeltagare tycker att skon är snygg och smart med den sneda plösen medan en annan tycker att plösen och överdelen av skon överskuggar allt som eventuellt skulle vara bra med den. Även i de tekniska testerna var det blandad kompott för Mammutmodellen, som bara får en etta i betyg för hur den klarade böjningstestet av sulan. Samma låga betyg i den grenen får Merrell Moab 2 Mid GTX. I båda skorna ökade det lilla hål vi gjort kraftigt när sulan utsattes för 30 000 böjningar i en maskin. Merellmodellen får dock höga betyg av panelen för komfort och passform och flera panelmedlemmar ser den som en sko de skulle använda mycket.

Men Merrellskon är också en av de skor som inte klarade vårt test av vattentåligheten, den får en etta i betyg. Redan efter en halvtimme i vattenbad hade skon tagit in vatten. Också Scarpa Mojito Hike GTX får lägsta betyget för detta, de blev blöta på insidan efter fyra timmar. Även Jack Wolfskin Downhill Texapore Mid, Decathlon Quechua MH500 Mid och Adidas Terrex Eastrail MID GTX får låga betyg för hur de klarade vattenbadet.

Decathlon Quechua är testets billigaste sko, men har problem med att klara vårt vattentest.

Flera av kängorna tog också upp mycket vatten, men utan att bli blöta på insidan. Decathlon Quechua MH500 Mid ökade till exempel med 45 procent i vikt efter sex timmar i vattenbadet. Även Mammutmodellen och skorna från Jack Wolfskin ökade med 20 procent i vikt och blev dessutom lite blöta vid tårna. Adidas och Salomons kängor ökade också mycket i vikt, men blev inte blöta på insidan.

Lowa Renegade GTX Mid och The North Face Vectiv Exploris Mid Futurelight får högsta betyg när det gäller att hålla vatten ute. Skon från Lowa får dessutom ett högt betyg när det gäller förmågan att ventilera ut svett från fötterna.

Två av kängorna, Jack Wolfskin Downhill Texapore Mid och Adidas Terrex Eastrail MID GTX, står ut genom att ingen panelmedlem skulle välja att köpa dem. Om Jack Wolfskin-skon tycker panelen att den är alldeles för mjuk för att vara en vandringssko, även skon från Adidas uppfattas som att inte vara tillräckligt stabil för att användas för vandring.

Vi har också kontrollerat hur fort skorna slits på insidan av hälen. Här var det främst Haglöfs Skuta Mid Proof Eco som hade problem med slitning både vid vårt torra och våta nötningstest. Men även på skorna från The Northface och Decathlon syntes påverkan efter testet.

Salomons kängor är inspirerade av skor för terränglöpning.

När det gäller sulornas slitstyrka klarar sig majoriteten av modellerna bra, men de tre löparskoinspirerade modellerna hade problem. Salomon får en tvåa i betyg medan Adidas och The North Face får var sin etta. 

Före köpet

Tänk på vikten. En sko lyfter du många gånger under en lång vandring. Det kan därför vara värt att fundera på hur mycket den väger. Kängorna i vårt test väger mellan 400 gram och 692 gram i storlek 43.

Kolla priset. Kängorna i testet kostar mellan 750 och 3 000 kronor när artikeln skrivs, men kängor är en ­produktkategori där sportbutikerna ofta har olika t­yper av kampanjer, så kontrollera priset på flera ­ställen och på olika modeller innan du slår till.

Sexvärt krom

De skor som är gjorda av läder eller har läder­detaljer har vi testat för sexvärt krom, som kan hamna i lädret i samband med att det garvas.­Kromet kan orsaka både allergier och cancer, men är främst en risk för dem som arbetar i garveriet och för miljön runt omkring. I testet hittade vi krom eller spår av krom i sex av sju skor med läder. Mest fanns i kängan från Lowa, som vi också har gett ett avdrag i det samlade betyget.