Hyrboom på friluftsprylar
Naturen är gratis, men kläderna och prylarna som hör till är det inte. Men det finns alternativ till att köpa nytt.
När Jonas Bane skulle åka till fjällen i vintras behövde han nya skidkläder. De han hade var flera år gamla och hade börjat gå sönder.
– Jag funderade på att köpa nya, men sen tänkte jag varför lägga ner tusentals kronor för att köpa något som bara används en gång om året och sedan bara tar upp plats, säger han.
Han hade hört talas om att friluftsmärket Houdini har en uthyrningstjänst och åkte till deras butik för att prova. Han hittade jacka och byxor för totalt 800 kronor, för en veckas användning.
Jonas Bane är van att hyra grejer – både genom privatpersoner och företag. Bilen han åkte upp till fjällen i var hyrd av en privatperson genom bildelningsportalen Go More och han har tidigare hyrt allt från slagborrar till mikrofoner. Jonas Bane är ordförande i miljöorganisationen klimariksdagen och han försöker tänka på miljön i allt han gör.
– Jag tänker alltid ”hur mycket kommer jag att använda den här prylen?” och ”är det miljövänligare att inte köpa?”, säger han.
Om du som Jonas Bane vill hyra din utrustning har du ett gäng alternativ att välja mellan. Ett av dem är Outdoor Buddies, som hyr ut friluftskläder och -prylar online och i sin butik i Åre. Idén till företaget föddes när grundaren Emelie Sellberg och hennes man stod i liftkön och såg vad andra hade på sig.
– En del hade jättedyra kläder och vi funderade på hur ofta de användes. Andra hade olämpliga kläder som jeans. Så vi började prata om varför man inte kan hyra kläder när man kan hyra allt annat – bilen för att åka till fjällen, stugan och skidorna, säger hon.
När de inte hittade någon som hyrde ut friluftskläder startade de ett företag själva. Sedan 2014 hyr de ut allt som har med friluftsliv att göra, som kläder och utrustning för alpinskidåkning, turskidåkning, vandring och stiglöpning. Vanligast är skidor vintertid och tält och kängor övrig tid.
– De första två åren hade vi inga kängor för vi trodde inte att folk ville hyra dem, på grund av risk för skavsår och sådant. Men vi har inte haft några sådana problem sedan vi började hyra ut kängor, säger Emelie Sellberg.
Outdoor Buddies krav på de kläder och prylar de hyr ut är att det ska vara premiumgrejer och kläder som de själva skulle använda. Normalt slitage av kläderna räknar de med, men om något tält blåser bort eller kläder förstörs blir kunden ersättningsskyldig.
– En kund fick en tallrik gulasch över sina skidkläder så de blev förstörda och blev då ersättningsskyldig. Men folk är generellt rädda om grejerna och tar hand om dem, säger Emelie Sellberg.
I företagets bokningsvillkor finns det krav på att man ska ha en egen försäkring som täcker skadorna.
När det gäller att hyra ska du som konsument läsa igenom villkoren, eftersom det är de som styr vem som står för kostnaden om något går sönder. Hyr du av en privatperson kan det vara bra att skriva avtal som reglerar vem som står för kostnaden om något går sönder. Det är inte säkert att uthyrarens försäkringsbolag ersätter en skada som någon annan har orsakat. Skulle det som hyrs ut vara i så dålig kvalitet att det orsakar en skada på den som hyr kan det också vara svårt att få ersättning för det.
För den som ändå vill äga men inte köpa nytt finns också alternativ. Friluftsplagg finns hos stora andrahandsbutiker som Sellpy och liknande, men sedan i slutet på förra året finns en hel butik bara för begagnade friluftskläder på Kungsholmen i Stockholm. Kläderna säljs på kommission både i butik och online, och kläder som inte säljs får ägarna hämta eller så lämnas de till Stadsmissionen. Målet med Re-adventure, som butiken heter, är att plaggen ska få komma ut på fler äventyr.
– Det är fantastiskt vad fina kläder som hänger i folks garderober. Om vi har möjlighet skriver vi lite bakgrund om plaggen, till exempel ”de här byxorna har åkt skidor på Sylarna”, säger Jenny Kask, grundare av butiken.
Hon har arbetat i klädbranschen i hela sitt liv och ville skapa ett hållbart alternativ till att köpa nytt. I butiken undersöks alla plagg för att garantera att de håller hög kvalitet. Som konsument har du samma reklamationsregler om du köper begagnat i en butik som om du köper nytt, förutom att du kanske inte kan förvänta dig lika lång livslängd i och med att varan redan är använd.
Pandemin har haft effekt på utelivet och det märks både på Outdoor Buddies uthyrning och hos Re-adventure. De har kunder som inte tidigare har varit ute så mycket i naturen.
– Det är personer som aldrig har haft ordentliga grejer, som har haft billiga kläder som gått sönder och som upptäcker att det är bättre att köpa kvalitet, säger Jenny Kask.
Alternativ till att köpa nytt
Houdini
Friluftsmärket hyr ut funktionskläder och säljer begagnat av sitt eget märke, både i de fysiska butikerna och online.
Naturkompaniet
Hyr ut tält, fjällpulkor, ryggsäckar och barnbärstolar. Ingen onlineuthyrning, du får kontakta din lokala butik.
Outdoor Buddies
Hyr ut kläder och prylar till vandring, skidåkning och stiglöpning. Finns som butik i Åre, men hyr ut online till hela Norden.
Re-adventure
Säljer begagnade kläder för friluftsliv och sporter som segling och ridning. Finns i Västermalmsgallerian i Stockholm och online.
Fritidsbanken
I flera kommuner finns Fritidsbanken, som är ett slags bibliotek för sport- och fritidsprylar. Utlåningstiden är 14 dagar, alla kan låna och allt är gratis. Du behöver inte betala böter för försenad återlämning eller om något har gått sönder.
Hygglo
På Hygglo.se kan du hyra av privatpersoner. Kolla i ditt närområde om någon hyr ut det du behöver.
Sellpy
Stor sajt för att köpa och sälja begagnade kläder. Har en del friluftskläder.