Hoppa till innehållet

Den stora diskkampen

Nu kan vi slå fast: diskmaskinen är både effektivare och energisnålare än en människa som diskar för hand. Men är disken riktigt tuff vinner människan på sin envishet.

Spenatbladen flyter omkring i diskhon, blötlagda ugnsfat och vidbrända kastruller står på kö och sköljvattnet är fullt av lödder. Jag är reporter på Råd & Rön, och står och handdiskar på ett labb i Europa tillsammans med två av Råd & Röns läsare, Christina Sandqvist och Erik Passad. Vi utgör testpanelen som en gång för alla ska avgöra vem eller vad som är bäst på att diska – människan eller maskinen?

Skälet till attvi tre står här med händerna i diskhon är att läsare brukar höra av sig till oss på Råd & Rön angående våra diskmaskinstester. Frågan, eller kanske tesen, gäller allt som oftast att det måste vara både billigare och gå åt mindre vatten när man diskar för hand.

– Men vad många nog inte tänker på är att diskmaskinen tar mycket mer disk. För att det ska bli en rättvis jämförelse måste testpanelen diska lika mycket som maskinen tar, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Ett berg stort som en juldisk tornar upp sig när Christina, Erik och jag tar oss en titt på disken och diskbänken. Vi spanar alla tre in grytan med fastkokad mjölkchoklad som ser ut att bli en rejäl utmaning.

– Vi ska ju diska som hemma, men det är klart att jag funderar lite på den här chokladkastrullen. Hemma skulle jag ha i en tesked maskindiskpulver och koka upp i vatten på spisen tills det lossnar, säger Christina Sandqvist.

Vid diskningen ärdet bara Råd & Röns testchef Ronny Karlsson, labbets testpersonal och diskaren som får vara med. Vi andra två sitter i ett rum där det finns kakor, dryck och kaffe. Först får vi välja utrustning: på bordet finns diskborstar och diskmedel av olika slag, stålull och andra diskverktyg. Erik har tagit med sig sin superdiskborste hemifrån och Christina har ett förkläde i bagaget.

 Disken är nedsmutsad efter standard på exakt samma vis som vid diskmaskinstestet. Bland annat diskar vi assietter med två gram påsmetad äggula och djupa tallrikar med tre gram havregrynsgröt. All nedsmutsad disk står sedan i två timmar i ett 23 grader varmt rum med en luftfuktighet på 55 procent. Det är samma rum som vi står och diskar i.

Det visar sig omöjligt att få disken ren utan att byta både disk- och sköljvatten. Jag får till och med skölja en del under rinnande vatten eftersom spenatbladen har en tendens att följa med överallt. Det går åt mycket vatten, men att jag skulle göra av med nära 45 liter var en stor överraskning.

Läs vårt test av 124 diskmaskiner

 Allt vi gör och använder mäts på decimalen. På vattenrören sitter instrument som mäter kall- och varmvatten, diskmedlet vägs och disk- och torktiden klockas av med tidtagarur. Och det läskigaste av allt: varje yta på vår diskade disk synas under förstoring.

– Det kändes som om stekformen skulle vara tuffare än vad den var. Sedan vet man ju inte vad de hittar när de analyserar disken, men jag skulle i alla fall våga äta på porslinet, säger Erik Passad i eftersnacket när vi pustar ut.

– Vad var det i glasen, de var envisa, säger Christina Sandqvist.

– Ja, de var rent grönjävliga, och smala så att du inte kom åt, säger Erik Passad.

Det visade sig att varken chokladgrytan eller den inbrända stekformen var tuffast, utan det var tre höga glas med fastkokt mjölk som satt som cement.

– Det är just vid besvärlig disk som människan vinner över maskinen. Handdiskaren skrubbar helt enkelt tills det blir rent medan diskmaskinen kör sitt program, säger Ronny Karlsson.

Diskmaskinen är däremot överlägsen när det gäller torkning och vatten- och energiförbrukning. Testresultaten visar att handdiskare använder fyra gånger så mycket vatten och nära 30 procent mer energi per disk än diskmaskinen.

Klicka för att förstora

Men vi i testpanelen ger oss inte så lätt:

– Jag skulle vilja ha haft en enhetsblandare, det tror jag hade varit mer energieffektivt, säger Erik Passad.

– En mindre diskho, den här var gigantisk, säger Christina Sandqvist.29

– Och vi diskar mycket snabbare än maskinen, menar jag.

– Å andra sidan kan du göra andra saker när diskmaskinen jobbar, det kan du inte när du står vid diskbaljan, säger testledaren Ronny Karlsson.

Christina Sandqvist får slutordet:

– Sådan här disk har jag nog aldrig diskat förut, det är den elakaste disk jag har sett, någonsin.