Hoppa till innehållet

Gröna löften tål inte granskning

Med fina ord och rustika förpackningar framstår de som miljövänliga. Men vårt test visar att flera tvättmedel med grön profil är sämre på fläckarna, för miljön och för din plånbok.

De säljs in med argument om att de innehåller ekologiskt blomvatten och eteriska oljor, att de är ”powered by plants” och de kommer i rustika pappförpackningar. Men precis som den rustika pappförpackningen gömmer en vanlig plastflaska inuti är det mesta med dessa på ytan miljövänliga tvättmedel betydligt sämre när man undersöker dem på djupet. 

Vi har testat 22 kulörtvättmedel och granskat innehåll och förpackningar. Först och främst har vi tittat på tvättförmågan. Vi har testat om de tar bort en rad fläckar – fettfläckar, fläckar som bleks bort och fläckar som tas bort av enzymer. Alla de här är tuffa och svåra att rå på, speciellt i 40 grader som vi testar i. Absolut sämst är Mulieres tvättmedel – animaliskt fett, kaffe och senap försvinner knappt alls. Eftersom produktionen av kläder är en av de mest nedsmutsande industrier som finns är det viktigt att kläder blir ordentligt rena så att vi kan använda dem längre. Därför är det allvarligt att kläderna inte blir rena av tvättmedlet.

Vi har även testat hur bra tvättmedlen är på att bevara klädernas ursprungliga färger. Det klarar alla sorter bra. Vidare har vi tittat på vilka märkning tvättmedlen har, vad de innehåller och hur bra de är på att informera om sitt innehåll. Något som är anmärkningsvärt är att varken Mulieres eller Ecoclean har någon av de vedertagna miljömärkningarna med starkast kriterier, med tanke på att de har en stark ekoprofil och är de som säljs in med ekologiskt blomvatten och rustika pappförpackningar. 

Många av förpackningarna är mjuka påsar som väger mindre och använder mindre plast än de hårda flaskorna. De är återvinningsbara och i vissa fall gjorda av återvunnen plast – vilket är bra eftersom det minskar användandet av ny fossil råvara. Här sticker Favorits tvättmedel ut, den har en krympfilmsetikett av en annan typ än flaskan, vilket gör den svårare att återvinna. Även Mulieres ”naturliga” pappersförpackning får lågt betyg eftersom den rymmer en inre mjuk plastförpackning och den yttre förpackningen är helt onödig.

Det betyder märkningen

Produkter med Astma- och allergiförbundets symbol är allergifria och begränsar möjliga allergener. Svanen är den nordiska miljömärkningen och EU-blomman eller EU Ecolabel den europeiska miljömärkningen.

Falken är Naturskyddsföreningens eget miljömärke.

Enligt EU-lag måste det gå att hitta en fullständig ingredienslista online. Men trots att vi har letat och kontaktat företagen är det flera produkter där vi inte har fått tag på någon ingredienslista över huvud taget. De har därför fått bottenbetyg för detta. Eftersom vi anser att det är så pass allvarligt, till och med ett lagbrott, har dessa tvättmedel fått ett avdrag i det samlade betyget. En av produkterna som vi inte hittade någon innehållsförteckning för är Favoritmedlet, trots att vi kontaktade dem flera gånger som vanlig konsument och som representant för organisationen Sveriges Konsumenter. Men när vi till slut kontaktade dem som reporter från Råd & Rön fick vi en länk och en förklaring om att hemsidan hade krånglat. Eftersom det är för svårt för en konsument att hitta informationen får tvättmedlet bottenbetyg.

Till sist har vi tittat på om tvättmedlen innehåller oönskade kemikalier. Här har vi hittat allergener, miljöförstörande ämnen och i Formils fall även misstänkt hormonstörande och möjligen reproduktionsstörande ämnen. Borax, eller natriumborat, är klassat som ett ”särskilt farligt ämne” av EU, men eftersom den lag som reglerar vad som ska skrivas ut på förpackningen inte har uppdaterats på flera år finns det inget krav på att det här ämnet ska stå med. Därför upptäckte vi inte att ett så vanligt tvättmedel innehöll ett reproduktionsstörande ämne förrän vi slog upp hela ingrediensförteckningen på Lidls webbplats – som är på tyska.

På Lidl säger de att eftersom de har ett stort antal varor publicerar de inte innehållsförteckningarna på webben, men att innehållet står på förpackningen och att kundtjänsten svarar på frågor.

– Borax har använts för att stabilisera enzymerna i tvättmedlet och vi har behövt jobba om receptet och ta fram nya enzymer med samma verkan. Ett tvättmedel med likvärdig tvättfunktion, men utan borax, kommer ut under året, säger Mia Borén Borgvall, kvalitetschef på Lidl.

För att testa tvätt­förmågan mäter vi hur olika sorters smuts försvinner från ­tvättlappar.

Ett av Sveriges mest sålda tvättmedel, Via Color, samlade betyg dras ner rejält på grund av att det innehåller methylisothiazolinone, som är både allergent och miljöpåverkande. Något förvånande hittar vi även miljöförstörande ämnen i två av de tvättmedel som har tydlig miljöprofil – Seventh Generation och Ecoclean. I dem hittar vi också methylisothiazolinone och doftämnet limonene. De är båda skadliga för vattenlevande organismer. Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön, tycker att de här ”miljötvättmedlens” marknadsföring börjar likna greenwashing, det vill säga att man säljer in saker med falska miljöpåståenden.

– De tar inte bort fläckar och har inga miljömärkningar, förutom märkningar som vi inte tycker duger. Däremot innehåller de allergena och miljöförstörande ämnen och är dessutom skitdyra, säger Ronny Karlsson.

Som tur är finns det alternativ som tvättar bra, utan att förstöra hud eller miljö. Även om två Formiltvättmedel får avdrag för att de innehåller en massa oönskade kemikalier gör Formil Sensitive inte det, utan är så bra att det landar på andra plats i tabellen. Allra högst betyg får Coops Änglamark, som tvättar rent utan att innehålla några av de oönskade kemikalierna vi testade för. Dessutom utan att kosta skjortan.

– Det gör ett jättebra jobb utan att innehålla något dåligt. Det tvättar rent, vilket betyder att det innehåller rejält med olika enzymer. De är dyra, men tvättmedlet är ändå inte dyrt att köpa. Det finns egentligen ingen anledning att köpa något annat, säger Ronny Karlsson. 

Vi har även testat tre kapseltvättmedel, som du doserar genom att helt enkelt lägga in en kapsel i trumman tillsammans med tvätten. Alla är dyra och inget av dem imponerar – det som klarar sig bäst placerar sig i mitten av tabellen. Formil 3in1 Caps Colour Detergent är egentligen bäst av de tre på att ta bort fläckar, men faller på att det precis som två av sina flytande Formilkollegor innehåller risiga ämnen – allergena parfymer, allergena konserveringsmedel och miljöpåverkande ämnen – och hamnar därför näst sist.

Slutsats

När det gäller tvättmedel gäller det att inte luras av utanpåverket – flera tvättmedel som verkar särskilt miljövänliga visar sig i vårt test vara allt annat än det. De rår inte på fläckar, de innehåller miljöförstörande ämnen och de är dyra. Som tur är finns det bättre alternativ – testvinnaren Änglamark från Coop är tuff mot fläckarna utan att vara tuff mot miljö och plånbok.

eu.png

Produkterna är köpta i butik, precis som när du handlar, och testade i ett professionellt labb. Testet är gjort helt fristående och oberoende gentemot producenter. Testet ingår i projektet Nordic Consumer Testing of Dual Quality and Misleading Branding Strategies som drivs av Sveriges Konsumenter tillsammans med ytterligare organisationer. Projektet finansieras av Europeiska ­Unionens Konsumentprogram.