Hoppa till innehållet

Godaste grillmackan

Vitt bröd med ost och skinka genomgår en kulinarisk metamorfos när det hamnar i smörgåsgrillen. Vi har testat 9 modeller för att ta reda på hur bra de omvandlar trista mackor till vardagsläckerheter.

smörgåsgrill i test som gör grillad macka med ost och skinka

En bra grillad macka ska vara gyllenbrun och frasig på utsidan med smält ost på insidan. Brödet ska ha en jämn rostning utan brända hörn och osten ska inte rinna ut. I vårt test av smörgåsgrillar har vi bland annat bedömt färg, frasighet och smak. Grillarna i toppen levererar frasiga, gyllenbruna smörgåsar med god grillyta. Längre ner i tabellen är det däremot si och så med både mackornas färg och konsistens. Och tyvärr får du stå ut med att lite eller mycket ost läcker ut från grillen. Bara testets billigaste modell, Rusta Smörgåsgrill, håller osten helt inombords. Den får dock mediokra betyg för sin grillning.

Några av smörgåsgrillarna tar betydligt längre tid på sig att komma i gång än andra. Tiden har mätts från det att sladden sätts i väggen till dess att en lampa indikerar att det är dags att börja grillningen. Breville VST070X DuraCeramic tar nästan fem minuter på sig att bli varm medan OBH Nordica 6882 Sandwich Crispy blir startklar på lite drygt två minuter. Å andra sidan tar det minst några minuter att ta fram ingredienser och breda mackorna, så sätter du på grillen först spelar starttiden inte så stor roll. Tiden att göra varje smörgås varierar inte lika mycket, mellan två och drygt tre minuter.

Senast vi testade smörgåsgrillar, 2015, blev locket på flera modeller närmare hundra grader och brännrisken var överhängande. Glädjande nog finns inga fullt så varma grillar i det här testet. Locket på Krups Grcic FDK4 kommer visserligen upp i 63 grader, vilket vi ger avdrag för i delbetyget för säkerhet, men det är inte så pass allvarligt att vi sänker det samlade betyget. Krupsgrillen var för övrigt även med i 2015 års test och utsågs då till Bäst i test. Eftersom modellen fortfarande säljs har vi testat den igen med vårt nya vässade testprogram. Den tar sig inte upp i den absoluta toppen den här gången, men blir tack vare sitt låga pris utnämnd till Bra köp.

Grillarna är överlag lätta att använda men betygen för rengöring skiljer sig en del. En bra konstruerad grill ska inte ha några fickor eller prång där rester kan gömma sig, utan ska vara lätta att torka av och rengöra. På de flesta av testets modeller kan du ta bort grillplattorna och skölja av dem under kranen. Du kan även sätta dit andra typer av grillplattor, till exempel för att grädda belgiska våfflor eller grilla paninibröd. Vi har dock bara testat att göra toast.

Slutsats

Vårt test visar att många smörgåsgrillar snabbt och enkelt gör goda mackor med smält ost och frasigt yttre. Allra bäst är DeLonghi SW12BC.S, som gör riktigt smarrig toast och dessutom är lätt att göra ren efteråt. Vi har även utsett två grillar till Bra köp, Krups Grcic FDK4 och Logik L02SM316E, som kostar ungefär hälften så mycket som testvinnaren. Krupsgrillen blir dock varm och gör lite bleka mackor, medan Logikmodellens byggkvalitet inte imponerar på våra labbexperter.

Att tänka på

Ta en titt på grillplattorna. De har olika utformning, antingen grillas mackan hel eller så finns en avdelare som gör två trekanter av brödet. På flera modeller är grillplattorna utbytbara. Då kan du använda grillen till att göra annat än toast. Ibland följer det med extra plattor, till exempel för belgiska våfflor, ibland måste du köpa till dem.