Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Smörgåsgrillen kan omvandla en trist ostmacka till en bubblande, ostdoftande croque monsieur. Men några av grillarna i testet är så dåligt konstruerade att de kan orsaka brännskador. 

Ost som smälter över frasigt grillat bröd, ett sting av stark senap som bryter av – ibland är den enklaste maten den godaste. Råd & Rön har testat {Antal produkter} smörgåsgrillar för att ta reda på hur bra de tar sig an uppgiften.

– En bra smörgåsgrill ska hålla ihop mackan så att osten stannar kvar och inte rinner ut. Och smörgåsen ska vara lagom och jämnt grillade, säger testchef Ronny Karlsson.

Helst ska man inte heller bli skadad när man använder den. Men det riskerar den som använder Logiks och Matsuis smörgåsgrillar bli. När vi mätte temperaturen på utsidan av grillarnas lock under användning, nådde temperaturen nästan 100 grader.

– Med så höga temperaturer bränner du dig bara du nuddar den, säger Ronny Karlsson.

Säkerhetsbristerna resulterar i ett avdrag i det samlade betyget som placerar Matsuis och Logiks smörgåsjärn längst ner i tabellen.

Några av smörgåsgrillarnatar lite längre tid på sig att komma i gång än andra. Tiden har mätts från det att sladd har satts i väggen tills en lampa indikerar att det är dags att sätta i gång. Här tar till exempel OBH Nordicas Duo 6944 nästan fyra minuter på sig, att jämföra med testets snabbaste grill, Melissas modell, som är startklar på en och en halv minut.

Däremot skiljer sig själva grilltiden av smörgåsarna mindre mellan modellerna. Resultatet blir också bra – smörgåsgrillarna levererar jämnt gyllenbruna smörgåsar med god grillyta. Dock får Melissas grill avdrag för att den önskade frasigheten i brödet uteblir.

Även något så roligt som att grilla mackor måste ha ett slut och då väntar rengöringen – smörgåsgrillarnas största huvudvärk. En bra konstruerad grill ska inte ha några fickor eller prång där matbitar kan gömma sig, utan ska vara lätta att torka av och rengöra.

Melissas smörgåsgrill är lite svårare att göra ren än de andra grillarna. Några får också avdrag för att det är svårt att få bort flottiga fingeravtryck på utsidan. Hur lätta smörgåsgrillarna är att rengöra finns bedömt i betyget hanterbarhet, och här har vi även tittat på hur de är att sätta i gång, använda och att förvara.

Krups grill får avdrag för att handtagen skymmer den lampa som visar när det är dags att börja grilla. Några smörgåsgrillar kan förvaras stående, för att spara plats, och har förvaringsplats för sladden.

Till slut bör den som vill göra riktigt maffiga mackor med mycket fyllning titta extra på hanterbarhetsbetyget för användning – här får några av smörgåsgrillarna avdrag för att de är svåra att stänga, även när det bara ligger en relativt anspråkslös ost- och skinksmörgås i järnet. 

 

Slutsats

Vi har testat {Antal produkter} smörgåsgrillar. De flesta grillar smörgåsar snabbt och jämnt, men några av grillarna får avdrag för att de gör svampiga mackor, tar för lång tid på sig och är svåra att rengöra.

Bäst i test får C3 Ciabatta och Krups FDK4 som båda får 77 i samlat betyg. Andersson SHM 1.1, som får 65 i samlat betyg, och som bara kostar en knapp hundring, utnämns till Bra köp.

Matsui M02SMW11 och Logik L02SMS11 får avdrag i det samlade betyget för att deras utsida blir så het att det finns risk för brännskador.