Hoppa till innehållet

Som att spola ner pengarna

Hälften av toarengöringsmedlen har ingen som helst effekt på smutsen. Men det går att hitta riktigt effektiva medel som varken förstör plånbok eller miljö.

Det är det skitigaste jobbet i hemmet – att rengöra toalettstolen från all smuts som fastnar där. Ett jobb man helst inte gör mer än nödvändigt och helst inte längre än nödvändigt heller. Därför känns det snopet att upptäcka att hälften av alla toalettrengöringsmedel i vårt stora test inte gör rent alls. Medel från stora välkända varumärken som Mr Muscle och från starka miljöprofiler som Ecover får bottenbetyg. När vi sprutade dessa medel på kakelplattor preparerade med artificiell smuts hade de väldigt liten till ingen effekt på smutsen.

Som tur var hade andra sorter stor effekt, till exempel Änglamark WC-Rent och HG Superkraftfull Toalettrengöring. Smutsen gled snabbt av kakelplattorna efter att vi hade behandlat med medlen. Extra fördelaktigt är det att Änglamarks toalettrengöring är både miljömärkt och märkt med Astma- och allergifondens märke. Den är dessutom så pass billig att den förutom Bäst i test även får utmärkelsen Bra köp.

Utöver hur rent medlen gör har vi även testat hur bra de får bort kalk. Det här är inte ett så stort problem i de flesta delar av Sverige där vi har mjukt vatten, men har du till exempel egen brunn i Skåne eller på Gotland eller Öland kan du behöva kika extra på det betyget. Ett medel som sticker ut är W5 som avkalkar väldigt bra – förmodligen för att den är anpassad för den europeiska marknaden snarare än den svenska. De klorbaserade medlen Domestos och Klorin får bottenbetyg för avkalkningen eftersom de är basiska och därmed inte innehåller de syror som behövs för att komma åt kalken.

Urin på burk

För att testa hur bra rengörings­medlen tar bort smutsen i en ­toalett har vi använt konstgjord urin. Konstgjord urin? Japp, det säljs för 80 euro litern från en webbsida som även säljer konstgjord svett till hugade spekulanter. Läs mer om hur testet av toalettrengöring gick till.

För att rengöringsmedlet ska få tid att verka ordentligt bör det inte vara för vattnigt och inte heller för trögflytande. Är det för tunt rinner det av för fort och hinner kanske inte lösa smutsen och är det för trögt kommer det kanske inte ner till vattnet. Här får flera sorter låga betyg, oftast för att de är för tunna.

– Risken finns också att man sprutar på extra mycket när medlet rinner bort för snabbt, säger Ronny Karlsson.

Vi har även granskat ingredienserna och vilken information du som konsument får om innehållet. För toalettrengöring har du rätt att få information om vad produkten innehåller, antingen på flaskan eller på webben. Skona är dåliga med att informera sina kunder om vad WC-Rent Parfymfri innehåller.

Flera av medlen är miljömärkta och innehåller därmed inte några väldigt giftiga ämnen. Det vi ser allvarligast på är de medel som innehåller klor, i form av natriumhypoklorit. Det gör Domestos och Klorin och de har fått avdrag i det samlade betyget för det.

– Klor är giftigt för miljön. Dessutom kan medel som innehåller klor bilda klorgas tillsammans med sura rengöringsmedel. Det är väldigt giftigt och inget du vill ha i ett trångt toalettutrymme, säger Ronny Karlsson.

Varning!

varning.pngToalettrengöringsmedel är oftast frätande, med ett väldigt lågt pH på nära 2 eller som i de klorbaserade medlens fall, med ett väldigt högt pH. Det här är ämnen som du inte ska ha hudkontakt med och de ska förvaras oåtkomligt för barn. Några av flaskorna har barnsäker kork, men det betyder inte att barn inte kan få upp korken, bara att det tar längre tid.

I övrigt har vi tittat efter ämnen som är farliga för vattenlevande organismer, allergiframkallande konserveringsmedel och parfym. Vi har dock inte hittat något som är så pass farligt att det har påverkat betygen. Det här är medel som du inte ska ha hudkontakt med och därför har vi inte bedömt det som allvarligt med ämnen som orsakar kontaktallergi. 

Vi har även tittat på möjligheten att återvinna förpackningen. Här har några produkter fått bra betyg för att de går att återvinna och även för att förpackningen består av återvunnen plast. 

Slutsats

Vi har testat 16 toalettrengöringsmedel. Hälften av dem har ingen effekt på smutsen, de får bottenbetyg för rengöring. Många är också dåliga på avkalkning, något för dem med hårt vatten att ha koll på. De rengöringsmedel som innehåller klor i form av natriumhypoklorit får avdrag för det i det samlade betyget eftersom det är miljöfarligt. Bäst i test är Änglamark WC-Rent, som även blir utnämnt till Bra köp eftersom det är prisvärt.

Funkar verkligen Coca-cola?

cocacola_illis-toa.jpg

Enligt många husmorstips kan man tvätta toan med Coca-Cola och det finns flera videor på internet som visar hur en smutsig toalett blir ren med läsken. Fosforsyran i drycken tar bort kalklagringarna som gör att toan ser smutsig ut och det här fungerar nog därför bäst i länder med hårt vatten.

Men Coca-Cola innehåller inga rengöringsmedel, så det är bättre att använda riktig toalettrengöring. Billigare dessutom.

eu.png

Produkterna är köpta i butik, precis som när du handlar, och testade i ett professionellt labb. Testet är gjort helt fristående och oberoende gentemot producenter. Testet ingår i projektet Nordic Consumer Testing of Dual Quality and Misleading Branding Strategies som drivs av Sveriges Konsumenter tillsammans med ytterligare organisationer. Projektet finansieras av Europeiska ­Unionens Konsumentprogram.