Hoppa till innehållet

Nypressad är favoriten

Nypressad kammar hem flest poäng när smakpanelen bedömer tre olika typer av drickfärdig apelsinjuice med fruktkött. Labbtestet visar att juicerna är befriande fria från bekämpningsmedelsrester och tungmetaller.

I känd vinprovarstil närmar sig smakpanelen på Råd & Rön 13 glas med lika många sorters apelsinjuice med fruktkött. Omdömet blir att de båda nypressade juicerna smakar bäst.

Nypressad innebär att nypressad juice hälls direkt i konsumentförpackningar och får eventuellt en lätt pastörisering för att ge lite längre hållbarhet. Smakpanelen anser att de två nypressade juicerna som ingår i testet har en frisk apelsinsmak, en fin balans mellan sötma, syrlighet och beska samt lagom mycket fruktkött.

Sämst omdöme ger panelen till de juicer som har beretts av koncentrat. Här upplever man att juicerna är blaskiga och känns billiga. Eftersom koncentrat inte tar lika mycket plats innebär det effektivare, och därmed mindre energikrävande, transporter jämfört med drickfärdig juice eller apelsiner. Men när vatten tas bort från juicen följer även en del flyktiga smakämnen med. Dessa fångas visserligen in och tillsätts sedan i samband med att man späder koncentratet med vatten, men resultatet av provsmakningen visar ändå att juice från koncentrat upplevs blaskigare och har en svagare smak av apelsin. I mitten av tabellen hamnar juicerna av typen "ej från koncentrat", även kallade direktpressade.

Smakpanelen som består av erfarna provsmakare, går noggrant till väga och sätter poäng på utseende, doft, smak och känsla i munnen. Synpunkter på smaken delas upp i tre delar: syrlighet, beska och sötma. Provningen är blind, vilket innebär att bedömarna inte vet vad som finns i glasen.

 

Fakta: Socker

Det är de enkla sockerarterna som ger den söta smaken i frukter, bär och grönsaker. I kroppen bryts dessa ner på liknande sätt som vanligt socker. I en deciliter apelsinjuice är det knappt tio gram sockerarter, det motsvarar ungefär två teskedar strösocker. Det är lika mycket som i samma mängd läskedryck.

 

Förutom smaktestet har juicerna lämnats till ett laboratorium som har analyserat C-vitaminhalten samt oönskade ämnen som bekämpningsmedel och vissa tungmetaller, till exempel arsenik och uran. Tungmetaller finns i berggrunden, och risken att frukten har kontaminerats med dessa är därför främst beroende på var apelsinerna har vuxit. Risken att tungmetallen uran ska finnas i juicen beror dock på vattnet som tillsätts när juice koncentrat ska blandas ut till drickfärdig apelsinjuice, och är inte kopplat till frukten i sig.

– Det är glädjande att se att alla juicerna som har testats håller sig långt under de gränsvärden som finns för de oönskade ämnena. Det kan finnas rester av bekämpningsmedel i apelsinskalen, men det är bara i de nypressade juicerna som vi har hittat låga halter av några få sådana ämnen. Man kan misstänka att det har med tillverkningsprocessen av nypressad apelsinjuice att göra, säger Anna Edberg, testledare på Råd & Rön.

Hon berättar att ingen av juicerna innehöll bly, kadmium eller kvicksilver. Alla juicerna, utom en, innehöll spår av arsenik. Och tre av juicerna innehöll uran, men i väldigt små mängder.

– Det finns inga gränsvärden för uran och arsenik i juice, men värdena ligger långt under de riktvärden som finns för dricksvatten.

Gör din egen juice - se vårt test av juicepressar

 

C-vitaminhalten varierar stort mellan de olika juicerna, och värdena som har analyserats på laboratoriet ligger ofta under det som anges på förpackningen. Innehållet av C-vitamin i frukten varierar över året, och eftersom det är ett vattenlösligt vitamin förflyktigas en del av det vid hanteringen av juicen. Regler från Livsmedelsverket säger att den verkliga C-vitamin i juicen kan vara 35 procent lägre och 50 procent högre än vad som står på förpackningen. Några av juicerna saknar uppgift om C-vitamin, det är inte en obligatorisk uppgift trots att vitaminet ofta anges som argument när det görs reklam för apelsinjuice.

 

Vitamin C

Att apelsinjuice är en källa till C-vitamin var skälet till att amerikanska soldater fick konserverad apelsinjuice under andra världskriget. Detta ledde till att juice började säljas i amerikanska matbutiker efter kriget. Men i dag är C-vitaminbrist inte ett problem i västvärlden, eftersom det finns i de  flesta frukter och grönsaker. Det rekommenderade intaget för vuxna är 75 milligram per dag. Den mängden finns i cirka två deciliter apelsinjuice, fem kokta potatisar, en halv röd paprika eller en apelsin.

 

Slutsats

Råd & Rön har testat 13 drickfärdiga apelsinjuicer med fruktkött: 2 nypressade, 7 direktpressade (ej från koncentrat) och 4 från koncentrat. Testet bestod av ett smaktest samt laboratorieanalyser av tungmetaller, bekämpningsmedel och C-vitamin.

Glädjande var att ingen av juicerna innehöll några betydande mängder av tungmetaller eller bekämpningsmedel. Analysen av C-vitamin visar att den angivna mängden på förpackningen inte alltid överensstämmer med den faktiska mängden Cvitamin i juicen.

Smakpanelen gav höga betyg till de nypressade juicerna med tydlig, fräsch apelsinsmak och låga betyg till juicerna tillverkade från koncentrat. Bäst i test blev den nypressade juicen från Ica selection med 74 poäng i samlat betyg.

Text: Annika K Sjögren

Testansvarig: Anna Edberg

 

Så tyckte testpanelen

 

Ica Selection 

Nypressad apelsinjuice

 Fin mellangul färg, rikligt med fruktkött. Fräsch smak av färska apelsiner. God!

 Svag doft av apelsiner. Juicen smakar inte bara apelsin utan även clementin.

Brämhults

Nypressade apelsiner

 Aptitlig gul färg och mycket fruktkött. Fräsch och tydlig doft och smak av apelsiner. Smakar som juice som man pressar själv. En favorit!

 Tydlig smak av apelsinskal. Något för söt.

Innocent 

Orange juice with bits

 Fin färg med synligt fruktkött. Smakar som färskpressad. God!

 Något för söt, med en bismak av ananas. Doftar för lite apelsin.

Tropicana

Oranges with pulp

 Fin ljusgul färg och rikligt med fruktkött. Smaken är frisk och färsk med en fin balans mellan sötma, syra och beska. God!

 Något för söt, det fi nns en bismak av övermogna apelsiner som inte är angenäm.

God Morgon

Organic orange juice

 Rikligt med fruktkött, ser aptitlig ut med fin gul färg. Balanserad smak, fin känsla i munnen, god!

 Något för söt med för svag syrlighet och beska. Svag apelsindoft.

Ica love eco

Ekologisk apelsinjuice

 Mörkare gul, aptitlig färg. Rikligt med fruktkött. Koncentrerad apelsinsmak. En juice som man vill ha mer av!

 Inslag av clementin samt bismak av övermogna apelsiner och apelsinskal.

Pure

Apelsinjuice

 Mörkgul färg, rikligt med fruktkött. Balanserad sötma.

 Doftar konservburk, bismak av metall.

Vitafit (Lidl)

Orange juice with bits

 Fin gul färg.

 Nästan inget fruktkött. Svag apelsinsmak, för söt. Blaskig, inte god!

God Morgon

Florida

 Härligt med mycket fruktkött!

 Svag apelsinsmak, ingen god sötma. Saknar balans mellan sötma, syra och beska. Vattnig.

Kingsway (Netto)

Apelsin

 Fin mellangul färg, lagom mycket fruktkött.

 Känns billig, typisk hotellfrukostjuice. För söt med bismak av konserv. Svag apelsinsmak, doftar ingenting.

Garant

Vår finaste apelsinjuice

 Fin ljusgul färg. Svag men fi n apelsindoft.

 För lite fruktkött. Vattnig och samtidigt lite för besk. Smakar lågprisjuice.

Änglamark

Ekologisk apelsinjuice

 Fin färg.

 Blaskig smak och ändå för sur. Svag apelsinsmak. Bismak av apelsinskal och övermogna apelsiner. Tunn, för lite fruktkött.

Coop

Apelsinjuice

 Aptitlig ljusgul färg.

 För tunn, saftlik och vattnig utan karaktär. Smakar mest apelsinskal och har bismak av skal och dåliga apelsiner. Känns billig, inte god!

 

Fakta: Juice

  • När det står ”juice” på förpackningen ska innehållet bestå av 100 procent ren fruktjuice. Om tillverkaren har blandat i vatten, socker eller andra tillsatser ska drycken kallas för saft, nektar eller dryck.
  • ”Nypressad” betyder att frukten pressas och sedan förpackas direkt. Nypressad juice pastöriseras ofta för att få lite längre hållbarhet, och detta ska anges på förpackningen. Konsumenten ska även få information om förpackningsdag.
  • ”Ej från koncentrat” (kallas ibland även för ”direktpressad”) innebär att nyplockad frukt pressas och därefter pastöriseras, bevaras och transporteras i stora, lufttäta tankar innan den hälls i konsumentförpackningar. Den kan ha en hållbarhet i upp till ett år.
  • ”Från koncentrat” innebär att en stor del av juicens vatteninnehåll dunstas bort samtidigt som juicen värmebehandlas. Vattenlösliga aromer dunstar med vattnet, men dessa tar man vara på. Juicekoncentratet kan transporteras på ett e ektivt sätt och har lång hållbarhet. När det ska bli drickfärdig juice igen tillsätter tillverkaren vatten och de aromer som har tagits tillvara vid koncentreringen.