Hoppa till innehållet

Varning för mögelgift

I vårt test av äppeljuice innehöll en juice halter av ett mögelgift som överskrider vad som är lämpligt för små barn. Och när vår smakpanel sagt sitt blir det samlade omdömet väl sött, med undantag för några med frisk smak.

Äppeljuicen från Coop X-tra innehåller mer mögelgift än vad som är lämpligt för små barn. God morgons juice ligger exakt på gränsvärdet och Ica Basic har förhöjda mögelvärden men inom tillåtna nivåer. Mögelsvampar som angriper frukt och bär kan bilda giftet patulin, och rester av giftet i juicen kan påvisa att frukt av sämre kvalitet har använts.

Djurförsök visar att patulin bland annat kan orsaka skador på nervsystemet, och enligt EU:s regler får äppeljuice max innehålla 50 mikrogram per liter. Om juicen ska drickas av småbarn är gränsen 10 mikrogram. I två av de testade juicerna låg patulinhalten på eller över 10 mikrogram och detta ger avdrag i slutbetyget.

Vid en toxikologisk utvärdering som är gjord av experter från FAO och WHO fastställdes att ett tolerabelt dagligt intag av patulin är 400 nanogram per kilo kroppsvikt. Det dagliga intaget hos den svenska befolkningen, både vuxna och barn, beräknas ligga långt under det värdet.

Betygen för de tolv juicerna i testet är en sammanvägning av smakpanelens bedömning och resultaten av mätningarna från ett laboratorium av mögelgiftet patulin samt förekomsten av aromämnen.

Kiviks juice smakar bäst

Det blev en knapp seger för juicen från Kiviks Musteri. Smakpanelen tyckte att den har en fräsch äppelsmak samt en fin balans mellan sötma och syrlighet. Vinnarjuicen har kvar en försvarlig mängd av sina naturliga aromämnen, och den innehåller låga halter av patulin, vilket visar att juicen kommer från fräscha äpplen.

– Hur söt juicen är beror främst på vilka äppelsorter som den är gjord av, berättar Gunilla Ekström, som arbetar för Svenska Juiceföreningen – en organisation som samlar svenska företag i juicebranschen.

Den söta smaken kommer från äpplena eftersom tillverkaren inte får tillsätta extra socker om drycken ska kallas för juice eller must. Står det däremot nektar, saft eller lättdryck på förpackningen kan den vara sötad med socker eller något annat sötningsmedel.

smakpanelen provsmakar äppeljuice
Råd & Röns smakpanel provsmakar äppeljuice.

Vilseledande märkning

Efter provsmakningen samlades deltagarna för att diskutera sina intryck och titta på förpackningarna. En av dem reagerade på att det står ”Inget tillsatt socker” på framsidan av förpackningen från Kiviks Musteri. Det påståendet är sant men kan vara vilseledande eftersom det ger en signal om att just den här juicen skulle ha en fördel framför konkurrenten som står på samma hylla.

Juicens ursprung väckte också frågor bland provsmakarna. På juicen från Kiviks Musteri står: ”Från hjärtat av Österlen”. Men är den verkligen gjord av svenska äpplen? Ett telefonsamtal till företaget ger svar på frågan: Juicen späds och förpackas på Kiviks Musteri, men råvaran är koncentrerad äppeljuice som importeras från Österrike eftersom de svenska äpplena inte räcker till.

Enligt Gunilla Ekström är det vanligt att juicekoncentrat som används av nordiska juicetillverkare importeras från Österrike eller Polen. Alla juicer i testet är drickfärdiga och tillverkade av koncentrat, och detta måste stå på förpackningarna.

För att få reda på om koncentraten spätts med extra mycket vatten, och om juicerna verkligen är osötade, skickade vi dem för analys till ett laboratorium. Resultaten därifrån visar att alla består av ren fruktsaft till 100 procent.

Det är alltså inget extra vatten eller socker i någon av dem. Juicernas innehåll av naturliga aromämnen, själva äppelsmaken, analyserades också, och de som hade lägre innehåll av aromämnen enligt resultaten från laboratoriet fick även sämre smakpoäng av panelen. 

Text: Anna K Sjögren

Testansvarig: Anna Edberg

Foto: Kjell B Persson

Illustration: Kicki Edgren Nyborg

Uppdatering 2 oktober 2014: I den första publicerade texten skrev vi felaktigt att patulinhalten i God Morgons äppeljuice överskrider den tillåtna nivån för små barn om 10 mikrogram per liter. God Morgons juice innehåller exakt 10,0 mikrogram av giftet per liter. Vi ber om ursäkt och har nu ändrat våra formuleringar.

 

Slutsats

Råd & Rön har testat tolv drickfärdiga äppeljuicer som är tillverkade av koncentrat. Halten av mögelgiftet patulin har analyserats, och samtliga juicer innehåller mindre än 50 mikrogram per liter, som är den högsta tillåtna halten. För produkter marknadsförda till små barn är högsta tillåtna patulinhalt 10 mikrogram per liter. Coop X-tras juice överskrider det gränsvärdet.

Bäst i test är juicen från Kiviks Musteri med 80 poäng till ett literpris av cirka 13 kronor. Del Monte och Ica hamnar också i toppligan med vardera 76 poäng. Laboratorieanalyser visar att ingen av juicerna innehåller mer vatten än vad som behövs för att återställa den naturliga vattenhalten. Innehållet består till 100 procent av pressad frukt, och inget socker är tillsatt. 

 

 så görs äppeljuice
Äpplen pressas till juice. Därefter bildar man ett koncentrat som är lättare att transportera och har längre hållbarhet än en direktpressad juice. Vid koncentrationen ångas vatten och naturliga aromämnen bort.
Producenterna är sedan skyldiga att återföra aromerna till juicen när de späder ut koncentratet till färdig drickbar juice. En juice från koncentrat ska ha samma smak- och doftegenskaper som en direktpressad juice.
Vårt labbtest visar att det slarvas med att återföra aromerna till äppeljuicen från koncentrat.

 

Inget extra socker

Äppeljuice eller andra drycker som kallas för juice får inte innehålla något tillsatt socker. Samma regler gäller för äppelmust. I en deciliter äppeljuice är det runt 10 gram naturligt socker (främst fruktos men även glukos och sackaros). Ibland jämförs sockerinnehållet i juice med läsk. I en deciliter söt äppelcider är det cirka 13 gram socker och i läsk cirka 17 gram. 

 

Från äpple till juice

Vitsen med att koncentrera juicen är att den dels får längre hållbarhet, dels tar mindre plats, vilket gör de långväga transporterna mer energieffektiva.

För att koncentrera juicen behandlar man den med värme och vakuum. Vattnet ångar av och aromerna följer med ångan och tas tillvara (kondenseras). När koncentratet kommer till fabriken där den ska bli drickfärdig juice igen tillsätts vatten och de ursprungliga aromerna. Det finns även koncentrat som redan är blandat med aromer; det ska bara spädas med vatten.

– Det finns tydliga regler från EU för hur det ska gå till när man blandar koncentrat med de naturliga aromämnena samtidigt som man återställer juicens naturliga vattenhalt, säger Gunilla Ekström på Svenska Juiceföreningen.

Att det slarvas med att återställa aromerna i slutprodukten upptäckte vi i labbtestet men också vid provsmakningen. I industrier som blandar juicekoncentrat med aromer och vatten värmebehandlas (pastöriseras) även juicen innan den förpackas.

Förpackningstypen bestämmer om den kan förvaras i rumstemperatur eller behöver stå i kylen. I extra täta material som till exempel glas eller plastad pappkartong som är förstärkt med aluminiumfolie klarar den sig i köksskåpet, men i tunnare material måste den förvaras kallt

Ofta ser man juice i kyldisken som egentligen inte behöver stå där, förmodligen för att ge ett färskare och fräschare intryck. Det är både vilseledande och tveksamt från miljösynpunkt.

– Juice är en känslig vara, och när man öppnat förpackningen håller den i ungefär 4–5 dagar. Förpackningen ska stängas när man hällt upp sitt glas och ställas tillbaka i kylen direkt för bättre hållbarhet, säger Gunilla Ekström.