Hoppa till innehållet

Friskare smak, vackrare färg och mer karaktär – buffeln vinner stort över kon när vår panel provsmakar mozzarella.

Provsmakarpanelen har testat 14 olika mozzarellaostar, varav hälften är gjorda av buffelmjölk och hälften av komjölk. Ostarna som är gjorda av buffelmjölk får generellt högre betyg, trots att paneldeltagarna i förväg inte visste vilken råvara de var gjorda av. Panelen tycker att buffelmjölksostarna har mer doft och karaktär och uppskattar den kritvita färgen och att de har en friskare, lite syrligare smak. Dessa ostar är omgivna av ett tydligare yttre skikt, nästan som ett skal.

Zetas buffelmozzarella blir bäst i test. Smakpanelen tycker att den har en frisk och lätt gräddig smak, balanserad sälta och krämig konsistens.

Bland mozzarellaostarna som är gjorda på komjölk är det den ekologiska varianten från Matric som blir bäst i test. Panelen anser att den har en fin balans mellan sälta och syrlighet, och att den har en fin konsistens, med lagom tuggmotstånd och spänstighet.

mozzarella
Skär upp mozzarellan precis innan du ska äta den så behåller den sin goda, salta vätska. 

Lägst betyg får komjölksmozzarellan från Ica basic, som är Icas lågprissortiment. Smakpanelen tycker att den är kompakt, torr och gummiaktig. Den har en besk bismak och växer i munnen.

Fetthalten i komjölksmozzarella är runt 18 procent, medan buffelmozzarella har en fetthalt på mellan 21 och 25 procent.

Vid provsmakningen noteras att buffelmozzarellan släpper ifrån sig mer vätska efter att man har skurit upp den. Därför är det en fördel att skiva osten, eller bryta den i bitar, strax innan den ska ätas.

 

Text: Anna K Sjögren

Testansvarig: Anna Edberg

Foto: ICRT och Kjell B Persson

 

Uppdatering 9 juni 2015: Läs förklaringen till våra ändringar i testet

 

Läs mer: Mozzarellans historia och märkningsguide för äkta italiensk buffelmozzarella

 

Slutsats

Vi har låtit vår smakpanel bedöma smak och konsistens på 14 sorters mozzarella, 7 gjorda av buffelmjölk och 7 av komjölk.

Buffelmozzarella är dyrare än komozzarella, men har också mer smak och karaktär och gillas mer av smakpanelen. Bäst i test blev buffelmozzarellan Zeta Mozzarella di Bufala Campana som fick 71 poäng och komozzarellan Matric (Benessere) Eko Mozzarella Bio, 61 poäng. Komozzarellan från X-tra (Coop) utsågs till Bra köp och fick 59 poäng.

 

Tips!

Mozzarella är en färskvara och ska ätas så färsk som möjligt. Den surnar efter bara några dagar. I saltlake håller sig osten färsk i cirka en vecka och i vakuumförpackning förlängs hållbarheten ytterligare. Kolla bäst före-datum på förpackningen.

Om det blir mozzarella över när man har öppnat förpackningen kan man spara den i ett par dagar i saltlaken som den ligger i. Ost i oöppnad förpackning kan frysas in. Tina den långsamt i kylen. 

 

Panelens omdömen

Buffelmozzarella

Zeta

plusGräddig, frisk smak med balanserad sälta.

minusOjämn konsistens.

La Marchesa

plusMild smak med fräsch syrlighet. Fin konsistens.

minusBitter eftersmak.

Tre Stelle

plusBehaglig doft av mandel. Komplex smak med egen karaktär.

minusBitter eftersmak. Smetig konsistens.

Galbani

plusFräsch doft, trevlig smak och viss syrlighet.

minusSer ut som ett pocherat ägg.

Cantile

plusKrämigare i mitten. Svag doft och smak av gräddfil.

minusBlöt och lite gummiaktig konsistens.

Matric (Francia)

plusGräddig smak, lätt nötig. Fin färg och frisk doft.

minusKonsistens som löskokt äggvita.

Ängsholmens gårdsmejeri

plusVitgul färg, ser äkta ut. Mycket smak, tydlig syra och svag gräddighet.

minusNeutral smak, något för salt.

 

Komozzarella

Matric (Benessere) Eko

plusSpänstig konsistens. Bra balans mellan sälta och syrlighet.

minusSvag doft, neutral smak.

X-tra (Coop)

plusBehaglig konsistens. Mild och aromatisk mjölksmak.

minusNeutral smak, på gränsen till smaklös.

Zeta

plusMild, gräddig smak. Fräsch doft.

minusGummiaktig konsistens. För svag sälta.

Lovilio (Lidl)

plusMjuk konsistens med lagom tuggmotstånd.

minusMild och ointressant.

Fresca d’oro (Willys)

plusGräddvit, slät.

minusNeutral smak. Gummiaktig konsistens.

Galbani

plusFin, kritvit färg. Mild, mjölkig smak. Spänstig.

minusNeutral och intetsägande smak.

Ica basic

plusGulvit färg, jämn och slät.

minusDoftlös. Intetsägande smak med besk bismak. Kompakt och studsig konsistens. Gör ingen glad.