Earl Grey te – bäst i test
Råd & Rön har testat 11 sorters te av typen Earl Grey. Teerna har bedömts av en smakpanel och utifrån hur mycket antioxidanter och oönskade ämnen de innehåller.
Om testet

Vi har testat...
- Utseende, doft och smak.
- Hur mycket antioxidanter teet innehåller.
- Om teet innehåller bekämpningsmedel eller polyaromatiska kolväten.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Te som ingår i testet
Utdrag ur testet av te
Earl Grey på svart te är en klassiker som är populär i svenskens tekopp. Teet är smaksatt med bergamott, en liten citrusfrukt med besk smak som främst odlas i Italien och Nordafrika.
Av de elva teer vi har testat är det tre – Eguale, Kung Markatta och Pukka – som skriver i sin innehållsförteckning att de innehåller bergamottolja. Övriga teer är smaksatta med bergamottarom. Varianterna som innehåller olja är generellt betydligt dyrare, men för smaken verkar den inte ha någon positiv betydelse. Inget av teerna med olja kammar hem något av de högre betygen från vår erfarna testpanel när det gäller smak.
Inför smakprovningen har vi tillagat teerna enligt instruktionerna på förpackningarna. I de fall tillverkarna har angett ett intervall för tiden som teet ska dra har vi lagt oss mitt i intervallet. För Eguale, som inte har angett någon tid, har vi valt medeltiden för alla andra produkter i testet.
Te anses ofta vara en nyttig dryck på grund av att det innehåller antioxidanter. Antioxidanter finns främst i växter, och de skyddar kroppens celler och förebygger sjukdomar som cancer samt sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. Vi har låtit ett labb undersöka hur mycket antioxidanter de olika teerna innehåller. Variationen är stor. Teet med mest antioxidanter innehåller har 200 milligram per tepåse, medan minsta mängd är 80 milligram per påse. Testet är gjort på det torra innehållet i påsarna, men om teet får dra i minst tre minuter räknar man med att 95 procent av antioxidanterna hinner lösa sig i vattnet.
Precis som kaffe innehåller te koffein, ibland kallat tein. Tepåsarna i testet innehåller mellan 29 och 40 milligram koffein. Eftersom det är olika från person till person om man vill ha i sig mycket koffein eller inte har vi inte gett något betyg för koffeininnehållet, men som jämförelse innehåller en tekopp bryggkaffe (två deciliter) ungefär 130 milligram koffein, enligt Livsmedelsverket.
Te innehåller också teobromin som precis som koffein är centralstimulerande, men som inte har samma uppiggande effekt. Även här sticker en tesort ut med testets högsta nivåer. Teobromin finns även i kakaobönan och är anledningen till att hundar och vissa andra djur kan bli förgiftade av till exempel choklad eftersom de omsätter teobromin i kroppen mycket långsammare än människor.
När vi tidigare har testat grönt te har vi hittat halter av bekämpningsmedel som överskrider EU:s gränsvärden. I Earl Grey- teerna hittar vi också bekämpningsmedel, men inte i halter som ligger över vad som är tillåtet. Flest bekämpningsmedel, sex stycken olika, hittar vi i en känd tesort. I ett te hittar vi inte några rester av bekämpningsmedel alls.
Vi har också undersökt om teerna innehåller polyaromatiska kolväten, PAH, och antrakinon. De polyaromatiska kolvätena bildas när teet hettas upp under tillverkningsprocessen och kan vara cancerframkallande. Mest PAH hittar vi i teet från en livsmedelskedja, men bara en liten mängd av det skadliga ämnet löses ut från tebladen till det färdiga teet. Antrakinon har tidigare använts som bekämpningsmedel, men är numera förbjudet inom EU. Vi ser på det som ett oönskat ämne och inte som ett bekämpningsmedel eftersom det finns många sätt som giftet kan hamna i mat på. Ett exempel är genom tryckfärg som används på förpackningarna. Gränsvärdet för antrakinon i te är 0,02 milligram per kilo, något som alla de testade teerna klarar sig under. Närmast kommer teet med 0,018 milligram per kilo.
...