Sojadryck – bäst i test
Råd & Rön har testat tolv sojadrycker i labb. Åtta är osötade medan fyra har tillsatt socker. Labbtestet visar att flera drycker innehåller höga halter av tungmetaller och klorat.
Vi har även låtit en smakpanel testa sojadryckernas smak. Omdömena för de olika sojadryckerna varierar från "krämig och god" till "som att dricka kaksmet".
Om testet

Vi har testat...
- Smak, doft, utseende och krämighet.
- Om drycken innehåller bly, nickel, klorat, kadmium och aluminum.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Dessa sojadrycker ingår i testet
Utdrag ur testet av sojadrycker
Sojadryck är en populär ersättning för mjölk, både i matlagning och som måltidsdryck eller till flingorna. Det finns många olika sorter, naturella, sötade och smaksatta med exempelvis vanilj. Vi har testat fyra sötade och åtta osötade produkter. Nio av dem är ekologiska. Vi har dels testat dem i labb för att se om de innehåller tungmetaller och klorat och dels gjort ett smaktest, där en rutinerad expertpanel har fått bedöma produkterna.
I labbet hittade vi tungmetallen nickel i elva av tolv testade drycker och klorat i sex. Vid djurförsök har nickel visat sig ha fosterskadande effekter, men hur det påverkar människor finns det inte så mycket forskning kring. Däremot vet man att personer som redan är överkänsliga mot nickel kan reagera på höga nivåer i maten. Det finns inga gränsvärden för nickel i livsmedel. Men Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har satt ett tolerabelt dagligt intag (TDI), den mängd du kan få i dig per dag utan att riskera negativa hälsoeffekter.
Den största källan till nickel i sojabönor är att det tas upp från marken där sojaplantan växer. Men det kan också komma in i livsmedel via produktionsprocesser och luftföroreningar.
Klorat är en biprodukt av klordioxid, som används vid desinfektion av dricksvatten. Hög exponering kan hämma jodupptaget i kroppen. Klorat i sojadrycken kommer från tillverkningen, till exempel om klorerat vatten används i produkten eller för desinfektion under tillverkningsprocessen. Även för klorat har Efsa satt ett TDI.
I labbtestet har vi utvärderat hur stor del av TDI en person som väger 60 kilo får i sig genom att dricka ett glas av drycken (2,5 deciliter). Tittar vi först på nickel innehåller en sojadryck mest av ämnet. Ett glas gör att du får i dig 106 procent av TDI. Näst värsta sojadryck ger dig 97 procent av TDI. Dricker du ett glas av dessa drycker når du alltså upp till den mängd som Efsa anser att du bör hålla dig under per dag. Även sex andra drycker gör att du får i dig över 60 procent av det högsta rekommenderade dagliga intaget av ett glas.
Att nickel är ett problem bekräftas av flera tillverkare: ”Det är ett ämne vi vill minska förekomsten av och som vi därför tillsammans med vår leverantör jobbar med sedan en tid tillbaka”, skriver en tillverkare i ett mejl. En annan skriver: ”Ett projekt pågår för att säkerställa att nickelnivåerna i den inköpta sojan ska vara så låg som möjligt”.
När det gäller TDI är det viktigt att tänka på att det gäller hela ditt intag. Förutom i sojadrycken finns nickel även ofta i nötter, bönor och linser – en kombination av dessa kan göra att du hamnar långt över det högsta rekommenderade intaget.
När vi tittar på klorat får en sojadryck klart sämst resultat. Dricker du ett glas får du i dig 126 procent av TDI, betydligt mer än den rekommenderade största mängden.
Vi har även gjort ett smaktest. Panelen fick blindtesta samtliga drycker, de åtta osötade för sig och de fyra sötade för sig. De fick bedöma utseende, doft, smak, krämighet och helhetsintryck. Dryckerna marknadsförs som ersättning för mjölk – både att dricka till måltider, till gröt eller flingor och som ingrediens i smoothie, matlagning eller bakning.
Panelen föredrar de drycker som inte har en distinkt sojasmak och är också överens om att de sötade dryckerna är väldigt söta. ”Som att dricka kaksmet” är en av kommentarerna till Icas sötade sojadryck. Sojasmaken döljs i dessa drycker nästan helt av sötman och panelen är överens om att de passar bäst till flingor eller i matlagning, snarare än som måltidsdryck.
...