Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Förslag på krav på Arn-följsamhet för statliga bolag

Statligt ägda bolag borde vara tvingade att följa rekommendationer från Allmänna reklamationsnämnden. Det föreslår en moderat riksdagsledarmot.

Publicerad

Telia är ett exempel på bolag med stort statligt ägande som valt att inte följa Allmänna reklamationsnämndens reklamationer.

I dag är det frivilligt för företag att välja om de vill följa rekommendationerna från Allmänna reklamationsnämnden, Arn, i samband med en tvist. Om företaget inte gör det kan det krävas att konsumenten tar saken vidare till domstol för att få kompensation, vilket både kan ta lång tid och dessutom innebära höga kostnader. Ett exempel på ett sådant fall är Telia som valt att inte följa Arn i samband med fiberutbyggnad på flera ställen i landet. Telia är ett bolag med stort statligt ägande.

Nu vill riksdagsledamoten Louise Meijer (M) att det utreds om det inte borde vara så att åtminstone statliga företag ska vara tvingade att följa rekommendationerna. Hon vill också att det utreds om konsumenter som fått rätt i Arn inte ska behöva ersätta motpartens rättegångskostnader vid förlust, om samma sak prövas i domstol.