Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Tvister: Lyxiga soffan läckte dun

Beslut i Allmänna reklamationsnämnden.

Publicerad

Soffan fick Ebbas vänner att nysa när de var på besök.

Den franska soffan hos Artilleriet Interiors i Göteborg ingav Ebba den lyxkänsla hon längtade efter. Vacker form och pösiga, mjuka kuddar att sjunka ner i. Prislappen på 39 800 kronor avskräckte inte. Hon fick hem soffan under sommaren. Ganska snart klagade några vänner som var dunallergiker. De nös ihärdigt, soffan läckte dun. Kanske var det ändå normalt för en ny soffa, tänkte Ebba. Men det fortsatte och kuddarna förlorade formen allt mer. Efter drygt ett år klagade hon hos Artilleriet Interiors. De lovade skicka överdrag till soffan och nya kuddar inom fyra veckor. Det dröjde fyra månader. Då var det fel antal kuddar som kom och överdragen var för små. Ny kontakt med företaget och ny leverans av kuddar som läckte dun och saknade överdrag. Efter diverse mejlkorrespondens tröttnade Ebba och krävde att få häva köpet. Artilleriet Interiors sa nej och hävdade att de inte kunde rå för att leveranserna dröjt, det var den franske tillverkarens fel.

Arn säger att Artilleriet Interiors inte kan skylla på tillverkaren. Det har tagit alldeles för lång tid att få ordning på soffan. Ebba har rätt att häva köpet och få tillbaka 30 000 kronor. Avdrag görs för den tid hon har använt den. Artilleriet Interiors ska betala transporten. Företaget har följt rekommendationen.

Beslut i nämnd för alternativ tvistlösning

Texten refererar till ett beslut från en nämnd för alternativ tvistlösning. 

Om du hamnar i en konflikt med ett företag och inte lyckas lösa den kan du anmäla ärendet för att få saken prövad. Allmänna reklamationsnämnden (Arn) har flera olika avdelningar som prövar de flesta typer av ärenden. Det finns även andra nämnder som prövar konsumenttvister, exempelvis Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN), som avgör tvister mellan mäklare och konsumenter.

Vilka nämnder som är godkända för alternativ tvistelösning avgörs av Kammarkollegiet. En lista på godkända nämnder med kontaktuppgifter hittar du här