Hoppa till innehållet
Förbättra vardagen Köksmaskiner, tillagning & bakning

Myter om mikron

Publicerad

en kyckling som sätts in i en testad mikrovågsugn

Då och då dyker det upp diskussioner om hur maten påverkas av mikrovågsugnen. Men experterna menar att kritiken handlar om missförstånd.

Ända sedan mikrovågsugnen introducerades har den omgärdats av myter. En av de mest seglivade myterna är att mat som värms i mikron förlorar mer näring än om man värmer den på spisen.

Enligt en undersökning som gjorts av Konsumentföreningen Stockholm tror en tredjedel av alla svenskar att så är fallet. Senast ut i debatten kring minskad näring i mikromat är Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart som i sin bok Döden i grytan bland annat berättar att en studie visat att vitamin B12 slås ut av mikrovågsugnar.

Vidare skriver de att ett flertal vitaminer och växtkemikalier som flavonoider kan slås ut om man mikrar maten på fel sätt, att antioxidanterna i broccolin nästan helt eliminerades i mikrovågsugnen samt att halten C-vitamin och antioxidanter sjönk betänkligt.

– Jag har läst den studie där de kom fram till att vitamin B12 slås ut av mikrovågsugnen. Forskarna hade mikrat 10 gram kött i fem minuter på 500 W, och kommit fram att det inte fanns något vitamin kvar. Men jag är förvånad över att det fanns något kvar över huvud taget när man värmer så länge, säger Irene Mattisson, som är nutritionist på Livsmedelsverket.

Hur man värmer maten Hon säger att det handlar om hur mycket man värmer maten, inte på vilket sätt maten värms. Tid och temperatur är det som mest påverkar näringsämnena i livsmedel.

Vattenlösliga vitaminer som B- och C-vitamin försvinner dessutom ut i vattnet när grönsaker kokas, men det gör de lika mycket när de kokas på spisen som när de värms i mikrovågsugn.
– Snarare är det så att mikrovågsugnen är mer skonsam mot maten än vanlig kokning, eftersom man kan använda mindre vatten, säger Irene Mattisson.
Punktvis höga temperaturer

Förutom att maten skulle förlora i näringsvärde har även mikrovågsugnen beskyllts för att orsaka cancer, göra bröstmjölken giftig för småbarn och påverka proteinerna i maten så att den inte kan tas upp av kroppen. Men även dessa rykten har motbevisats.

– Det enda som händer när man mikrar maten är att vattnet i maten värms upp, ingenting annat, säger Birgitta Raaholt, forskare på Institutet för Livsmedel och Bioteknik, SIK.

Däremot avråder Livsmedelsverket från att man värmer bröstmjölk i mikrovågsugnen, eftersom det är lättare att mjölken i mikron punktvis når höga temperaturer.

– Då kan immunoglobulin, som är viktigt för barnets immunsystem, förstöras. Det gör det om man värmer bröstmjölk för varmt på spisen också, men det är lättare att av misstag värma för mycket i mikrovågsugn. Dessutom blir maten ojämnt uppvärmd i mikrovågsugn. Detta gäller inte om man värmer bröstmjölksersättning eftersom den inte innehåller några immunoglobuliner, säger Irene Mattisson.