Hoppa till innehållet
Läs mer

Rutavdraget har blivit rumsrent

Rutavdraget, skatteavdraget för hushållstjänster, har gjort en svart marknad åtminstone lite grå. Varför betala svart när du kan få ett vitt jobb för halva priset?

Publicerad

Rut är en förkortning för rengöring, underhåll och tvätt. Skatteavdraget infördes i förenklad form 2009 och utnyttjas framför allt för städtjänster. Du betalar hälften av arbetskostnaden till företaget du anlitat, resten fakturerar företaget direkt till Skatteverket.

Rutavdraget har blivit alltmer populärt, och antalet personer som utnyttjar det har ökat med 20 procent varje år sedan det kom. Första halvåret i år utnyttjades det av över 300 000 personer. Drygt en tredjedel av dem var över 65 år. Idén om skatteavdrag för hushållstjänster blev starkt ifrågasatt när den lanserades av nationalekonomen Anne-Marie Pålsson 1993.

– Jag var en naiv forskare och förstod inte att frågan var känslig. För mig var det uppenbart att något inte stämde; somliga dignade under dubbeljobb med hushållsarbete medan andra inte hade något jobb alls. Det var lågkonjunktur och hög arbetslöshet, och jag ville lyfta städjobben och ge dem ett värde, säger hon.

Motstånd

Den infekterade så kallade pigdebatten rasade under många år, och det dröjde alltså mer än tio år innan idén genomfördes av den borgerliga regeringen. Socialdemokraterna hörde till motståndarna men vill inte längre avskaffa rutavdraget.

– Nej, människor har vant sig vid det nu. Många äldre har också börjat använda sig av rutavdraget, även de med inte så höga pensioner. En orsak är att hemtjänsten ofta inte är tillräckligt bra, säger Fredrik Olovsson (s), vice ordförande i riksdagens finansutskott.

Socialdemokraterna har dock föreslagit en sänkning av maxbeloppet för rut- och rotavdraget från 50 000 kronor till 25 000 kronor.

 – Det är fortfarande väldigt mycket pengar att köpa hushållstjänster för. Vi menar att skatteavdrag på den höga nivån medför fördelningsproblem det är framför allt människor med relativt goda inkomster som gynnas.

Förändrad attityd

Allmänhetens attityd till svartjobb har förändrats kraftigt under de senaste åren, visar en ny undersökning som Skatteverket har gjort. Nästan tre fjärdedelar tar avstånd från svartjobb jämfört med bara hälften 2006.

– Visst kan rot- och rutavdragen ha del i detta och påverkat människors attityd, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

– Att anlita städhjälp svart har ju varit vanligt tidigare. Nu finns det ingen anledning till det när du kan köpa tjänsten vitt för halva priset jämfört med tidigare. Seriösa företag kan konkurrera med svartjobbarna.

Förutom städning kan du också få skatteavdrag för till exempel hjälp med tvätt, barnpassning och läxhjälp. Trädgårdsarbete går också bra så länge det rör sig om gräsklippning och inte beskärning av träd. Reglerna är ibland till synes nyckfullt detaljerade.

– Lagstiftarna ville ha tjänsterna noggrant beskrivna, eftersom det är fråga om en helt ny typ av skatteavdrag. Tänk städning hemma, inte styling av hemmet, och vanligt underhåll av trädgården, inte anläggning av nya rabatter. Då är det lättare att förstå, säger Pia Blank Thörnroos.

Text: Cristina Farm

 

”SKÖNT MED STÄDHJÄLP NÄR BARNEN ÄR SMÅ”

Familjen KönigJesper och Petra König i Malmö började anlita städhjälp med rutavdrag när de fick barn. Hanna är i dag fyra år och Mathilda två år.

– Visst skulle vi kunna städa själva, men det är bara möjligt på helgen, och den tiden vill vi ägna åt barnen, säger Jesper König. Petra König betonar att det är viktigt att barnen lär sig att städa själva. Men det får bli så småningom. Just nu, när de är små, är det viktigaste att det är rent på golven och inget damm under soffan.

– Det blir det snabbt, blev vi påminda om under de perioder vi inte haft städhjälp, säger hon.

 Båda är ense om att de troligen inte skulle ha haft städhjälp om inte rutavdraget fanns.

– Vi vill betala vitt; det är jätteviktigt. Av principiella skäl och därför att både vi och den som städar är mer skyddade då. Rutavdraget gör det möjligt att anlita seriösa företag, säger Jesper König.

Till en början anlitade de Hemfrid, ett av de stora rikstäckande företagen i branschen, men blev missnöjda med deras abonnemangssystem. Det var också svårt att kommunicera med dem om hur de ville ha städat. Nu anlitar de en mindre, lokal firma som kommer tre timmar i veckan när familjen inte är hemma, dammsuger, våttorkar golv och städar kök och badrum.

Det kostar 375 kronor i timmen, paret König betalar hälften, resten får de i skatteavdrag.

 

”VI SKULLE INTE FÅ HEMTJÄNST”

Familjen Holmin– Vi har stor glädje av rutavdraget och har utnyttjat det sedan det infördes. Vi hade städhjälp tidigare också i perioder, men eftersom vi vill betala vitt blev det fruktansvärt dyrt. Dessutom skulle vi ta ansvar som arbetsgivare, säger Birte Holmin.

Hon och maken Ulf bor i en större lägenhet i Stockholms innerstad. Birte Holmin är 74 år och har en protes i höften och en i knät, Ulf Holmin är inte heller längre så rörlig. Lägenheten är i två plan, så det underlättar att få hjälp med städningen.

– Vi har inte sökt hjälp från hemtjänsten; vi har inte tillräckliga funktionshinder för att få någon. Dessutom skulle det bli dyrare än med rutavdrag.

Paret Holmin anlitar en mindre, lokal firma som de fått rekommenderad av vänner och bekanta. De uppskattar att det är samma städare som kommer varje gång. Hon kommer fyra timmar varannan vecka.

Hon dammsuger, dammar, torkar golv och städar badrum och kök. Ibland även fönstertvätt, när hon hinner. Det kostar 300 kronor per timme, paret Holmin betalar hälften, resten får de i skatteavdrag.

 

SÅ FUNGERAR RUTAVDRAGET

Du ska vara över 18 år och skattskyldig i Sverige. Företaget du anlitar ska ha F-skattsedel.

Du betalar hälften av arbetskostnaden inklusive moms till företaget. Du får alltså ditt preliminära skatteavdrag direkt. Resten av arbetskostnaden får företaget av Skatteverket, när du har betalat din faktura.

Du får besked från Skatteverket allteftersom hur mycket som betalas ut. Du får max 50 000 kronor per år i rut- och rotavdrag. Om ni är två personer som bor tillsammans kan ni få 2 x 50 000 kronor i skatteavdrag.

Man kan dock aldrig få mer i skatteavdrag än man ska betala i slutlig skatt. Det finns inget minimibelopp du kan alltså få rutavdrag för enstaka tjänster. 

 

DET HÄR KAN DU FÅ AVDRAG FÖR

 • Arbetet ska utföras i din bostad eller på tomten till ditt hus, som du äger eller hyr. Du kan också få rutavdrag för arbete som utförs i dina föräldrars bostad eller fritidsbostad, förutsatt att du betalar arbetet.
 • Här är några exempel på godkända avdrag:
 • Barnpassning i bostaden eller nära den samt lämning och hämtning till och från förskola, grundskola, fritids eller liknande.
 • Läxhjälp.
 • Flyttstädning och inflyttningsstädning i ny bostad.
 • Fönsterputsning
 • Gardiner: uppsättning, nedtagning och tvättning.
 • Gräsmatta: klippning.
 • Matsilver: putsning.
 • Mossbekämpning som utförs på din tomt.
 • Nattvak, hjälp med personlig hygien, på- och avklädning, matning, se till att en förvirrad person inte lämnar bostaden.
 • Snöskottning på tomten, även skottning av tak, balkong och altan.
 • Städning av bostad som du använder, kan även gälla fritidsbostad som du hyr för kortare eller längre tid, till exempel slutstädning av fritidsbostad. Även byggstädning.
 • Tvätt av textilier som utförs i bostad eller i gemensam tvättstuga.

 

EXEMPEL PÅ NÄR DU INTE FÅR AVDRAG

 • Barnpassning, privatlärare och tränare till barnen.
 • Catering.
 • Djurpassning.
 • Hemkörning av mat.
 • Nattvak, inte om det är av medicinska skäl som att ta blodprov, kontrollera puls med mera. Inte om du får statligt eller kommunalt bidrag till det.
 • Omsorg som hjälp med ärenden, sällskap till vårdcentral, promenad med mera. Inte om det inte är i direkt anknytning till bostaden. Inte om du får statligt eller kommunalt bidrag till det.
 • Stubbfräsning.
 • Städrobot, hyra av städrobot.
 • Trädbeskärning.