Hoppa till innehållet

Så lätt odlar du din egen sallad

Inomhus eller utomhus, i kruka eller på friland – gröna blad kan du odla på många sätt. Här är trädgårdsexperten Sara Bäckmos bästa tips.

Publicerad

Sara Bäckmo är journalist, författare till flera trädgårdsböcker men sedan tio år framför allt odlare. Hon lever med sin man och fyra barn i familjens privata köksträdgård Skillnadens trädgård, söder om Växjö. Familjen är helt självförsörjande på grönsaker och Sara Bäckmo odlar alla tider på året.

– Gröna blad är idealiska att odla. Sallad, spenat och cikoriavarianter, som till exempel endiver, det finns så många sorter att välja på, säger hon.

Sallad är lätt att odla, både på friland och i kruka. För dig som bor i lägenhet passar krukodling förstås bra. Skaffa en stor kruka, back eller balja med hål i botten. Blanda gärna fröer, till exempel olika sorters plocksallad – det vill säga sallad som inte knyter sig till huvuden.

Sara Bäckmo har odlat i sin stora trädgård i tio år. Hon har odlingar på gång året runt och familjen är nu självförsörjande på grönsaker.

– Till exempel ekbladssallad finns i flera bra sorter och du kan också välja spenat och baby leaf-blandningar. Blanda fröerna, strössla ut dem i krukan och lägg sedan ett tunt lager jord ovanpå, säger Sara Bäckmo.

Salladsfröna gror helst där det är svalt. En del odlare ställer in sålådorna i kylskåpet och väntar tills fröna börjar gro. Har du inte plats i kylen har du kanske något kallare rum i lägenheten eller en balkong att sätta din odling på. Sätt gärna krukan i skuggan på balkongen om du har möjlighet och ta fram den i ljuset när bladen börjar sticka upp.

Med den här metoden, att så i kruka, kan du alltid ha gröna blad hemma. När det börjar bli tomt i krukan sår du bara nya frön eller skaffar flera krukor att växla mellan. Sara och hennes familj plockar bladen och har på smörgås eller blandar till sallad förstås. Andra exempel är att ha spenat i lasagne eller pastasås eller steka romansalladshuvuden som tillbehör.

Gröna blad är näringskrävande växter. Hitta en bra flytande näring som är lätt att blanda i vattenkannan, om du inte som Sara vill använda guldvatten. Det är utspätt kiss – en del urin till nio delar vatten.

För dig som har en trädgård är möjligheterna med gröna blad nästan oändliga.

– I pallkragar eller på friland kan du så också på vintern. Fröna ligger där och väntar på värmen och börjar gro tidigt, mars/april i södra och mellersta Sverige. Även i norra Sverige kan du ha sådder som gror i mars, säger Sara Bäckmo.

Hon tipsar om att man ska se upp lite senare på sommaren så att plantorna inte ränner i väg och går i blom.

– Det kan visserligen se vackert ut, men gör att bladen blir beska och osmakliga, säger hon.

Sara Bäckmo pratar entusiastiskt om olika salladssorter.

– Det finns ju så många underbara sorter. På friland odlar jag gärna olika huvudsalladssorter. En favorit är gemsallad. En annan sort som är oerhört köldtålig är vintersallad, som säljs under namnet mâche. Det är egentligen ingen salladssort, utan hör till familjen vänderotsväxter. Den kan du faktiskt skörda året om, den tål både kyla och snö, säger Sara Bäckmo. 

LÄS MER: Från endiver till spenat - gröna blad för alla smaker

LÄS MER: Granskning - flest bekämpningsmedel i färdigsköljda salladen