Hoppa till innehållet
Läs mer

Så (o)nyttiga är nötpåsarna

De hänger på rad framme vid kassorna – små och lockande att köpa… De senaste åren har påsarna med nötter och torkad frukt ökat explosionsartat i handeln. Råd & Rön har tittat närmare på innehållet för att se hur nyttiga de egentligen är. 

Publicerad

Visste du att 100 gram nötter innehåller mer kalorier än en Big Mac från McDonald’s? Ungefär 50 procent av nöten är rena fetter. Trots kalorierna är nötmixarna en produkt som tagit marknaden med storm.

– Tidigare sålde vi bara nötter till jul och för bakning, men vi kan se en tydlig förändring de senaste fem åren, säger Maria Hillborg, pressekreterare på Ica.

Numera kan man få tag på nästan vilken blandning som helst, och mixpåsarna har flyttat allt närmare kassorna. Vad trenden beror på vet man inte säkert, men faktumet att det blivit mer populärt med raw food och mat utan tillsatser kan vara en bidragande faktor.

Skippa salt och socker

Dietister tipsar om att nötter är ett väldigt bra mellanmål. Men de bör ätas med måtta.

– Välj en så naturell blandning som möjligt, eftersom salt är sämre för blodtrycket och den söta frukten förhöjer blodsockret, säger Susanna Larsson, nutritionsepidemiolog vid Karolinska institutet.

En av de nyttigaste nötterna man kan äta är mandel. Den är rik på enkelomättat fett, vitaminer och mineraler. Och järninnehållet i mandel är drygt tre gånger så stort som i fläskfilé. Enligt Livsmedelsverket har nötter en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar. 

Så granskade vi

Jordnötter kostar ungefär 50 kronor kilot medan valnötter säljs för omkring 260 kronor kilot. När man köper en nöt- och fruktmix för 199 kronor kilot hoppas man givetvis på att få en blandning med lite mer exklusiva nötter.

Råd & Rön har tittat på innehållet i 17 olika sorters nötmixar för att se om de håller vad de lovar. Vi har valt ut en påse av varje sort. De olika nötterna och bären är vägda var för sig för att vi ska få en uppfattning om hur stora de olika delarna är.

Vi har även jämfört priser och kalorier och därefter gjort en subjektiv bedömning av innehållet. Resultatet visade att många av påsarna innehöll vad de utlovade, men inte alla. Vissa av påsarna hade passat bättre som tilltugg i baren än som mellanmål.

Ica, Risenta, Dafco och Exotic’s Macadamia Fruitmix har delvis genomskinliga paket, vilket är bra. Generellt var innehållet sämre i påsarna som saknade insyn. De innehöll mycket jordnötter och väldigt mycket småbitar och smul.

Ett exempel på det var OLW:s Mini Mellan. Ica, Exotic’s Macadamia Fruitmix och Garant har valt att skala alla sina mandlar, vilket gör att innehållet inte blir lika smuligt. Men nackdelen med att ta bort skalet är att många näringsämnen försvinner.

länk tabell

Tranbär populärt

Tranbär har blivit vanligare i mixarna, och russinen får mindre utrymme. De som bäst höll vad de lovade var Icas produkter.

Parrots Nuts & Fruits är gjord i klassisk mellanmålsanda, men om man läser innehållsförteckningen inser man att 43 procent är saltade jordnötter och 27 procent är sockrad ananas. Så om man vill ha ett prisvärt och nyttigt snacks bör man se över innehållsförteckningen innan man köper. 

 

 

 

Nyttigheter i nötter

Nötter är väldigt rika på fetter, både fleromättade och enkelomättade. De innehåller mycket vitamin E som fungerar som en antioxidant. De innehåller även en del proteiner och mineraler som magnesium, järn, zink och fosfor. Nötter är fiberrika.