Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Så påverkar corona din resa

Kan jag avboka min resa och få pengarna tillbaka bara för att UD avråder från resor? Och vad ska jag tänka på när jag bokar resan i sommar? Det här är vad som gäller för resor i coronatider.

Avbokningsreglerna för flyget beror på hur du bokat.

Avbokning

Vi skulle ha åkt på charterresa till Spanien nu. Får vi pengarna tillbaka nu när vi inte kan åka på grund av UD:s avrådan?

När UD avråder från resa och du har betalat för en så kallad paketresa ska du alltid få tillbaka hela beloppet. Men datumet du gör avbokningen måste vara efter att UD:s beslut om avrådan har kommit. Om du avbokar före gäller de avbokningsregler som står i ditt avtal. Men det råder extraordinära tider och det är i nuläget oklart hur resebolag och andra kommer att agera utifrån gällande lagar och regler. Exempelvis har resebolagens branschorganisation uppmanat sina medlemmar att i nuläget inte återbetala pengar och samtidigt ställt krav på att staten ska stå för notan.  

 

Jag vill avboka min reguljära flygresa, får jag tillbaka pengarna?
Så länge UD avråder från alla icke nödvändiga resor är förutsättningarna för att få tillbaka hela beloppet bättre än annars, då det klassas som en force majeur-liknande händelse. Men det är ingen garanti och annars gäller det som står i bokningsvillkoren. Om du väljer att avboka trots att bolaget säger att du enligt villkoren inte har rätt att få pengarna tillbaka, så gäller ändå att du alltid får tillbaka pengar för skatter och avgifter som flygbolaget inte har haft några kostnader för.

Jag har redan betalat ett hotellrum, får jag tillbaka pengarna nu?
Varje hotell har sina egna avbokningsvillkor. Men du bör kunna boka av. Om hotellet vägrar, fråga om det går att flytta fram bokningen. Om hotellet däremot stänger igen ska du få pengarna tillbaka.

Jag har bokat boende genom Airbnb, som inte går att boka om eller boka av. Kan jag ändå få tillbaka mina pengar?
Ja, så länge UD avråder från resor betalar Airbnb tillbaka hela beloppet, enligt sina egna villkor. Om UD skulle dra tillbaka sin avrådan finns vissa ”förmildrande omständigheter” som gör att man ändå kan få avboka. Men kolla det med Airbnb först.

Vi har en resa bokad till Italien senare i sommar. Jag vill avboka nu, men får inte enligt researrangören. Har de rätt att neka till det när UD avråder från resa?
Det är inte orimligt från researrangörens sida att vilja vänta och se vad som gäller längre fram. Det är osäkert hur länge UD:s avrådan kommer att gälla. Många researrangörer har själva regeln att man får avboka först 14 dagar före planerad avresa. 

Vi har bokat en paketresa lite längre fram. Om UD släpper på sin avrådan och vi faktiskt kommer iväg – vad händer om de då på resmålet beslutar om karantän, som nu råder i Spanien, och vi inte kommer hem i tid?
Det är svårt att begära ersättning för förlorad arbetstid av researrangören, eftersom händelser som helt ligger utanför arrangörens kontroll (som det här virusutbrottet) gör att de slipper ifrån ansvar. Då får du i stället vända dig till de lokala myndigheterna på resmålet som beslutat om karantänen. Normalt sett täcker reseförsäkringen inte förlorad inkomst. Reseförsäkringens skydd gäller kostnader du får under resan – om du till exempel måste få vård på resmålet eller transporteras hem på grund av sjukdom. Du kan också kolla med ditt försäkringsbolag om du kan få ersättning för utlägg genom katastrofskyddet i din hemförsäkring.

Jag betalade min resa med bankkortet, där ingår ju en försäkring. Kan jag få ersättning därifrån om jag vill avboka min resa på grund av coronaviruset?
Nej, avbeställningsskyddet som ingår där täcker bara om du själv blir sjuk.

 Jag köpte avbokningsskydd när jag bokade min resa. Ändå säger arrangören att jag inte kan boka av?
Avbokningsskyddet gäller bara om du själv blir sjuk. Om du däremot tillhör någon av riskgrupperna och kan uppvisa läkarintyg på att just du inte bör utsätta dig för coronasmitta kan avbokningsskyddet gälla. Kolla gärna avbeställningskyddet och reseskyddet som ingår i din hemförsäkring också.

 

Boka ny resa

Om jag bokar en resa till ett coronadrabbat område, gäller paketskyddslagen då?
Skyddet i paketreselagen gäller så kallade paketresor och sammanlänkade researrangemang, som innebär att du bokar minst två typer av resetjänster – transport, boende, hyrbil eller liknande. Resan ska också pågå i minst 24 timmar. Men skyddet gäller bara om det händer saker som påverkar resan efter du har bokat, inte före. Du kan alltså inte boka en paketresa till Italien nu och vara säker på att få tillbaka alla pengar för resan om virusutbrottet inte har gått över när det väl är dags att åka. Det måste du i så fall säkerställa med reseföretaget först. Just nu har många resebolag extra generösa regler, men undersök det noga först.

Vad händer om jag bokar en flygresa och flygbolaget går i konkurs?
Se till att betala med kreditkort. Då kan du vid en konkurs rikta krav mot kreditgivaren, alltså banken. Om du köper resan utan att betala med kreditkort kan du anmäla krav till konkursförvaltaren. Se också om det ingår konkursskydd i din reseförsäkring. Om flygresan ingår i en paketresa är arrangören skyldig att ordna med ersättningstransport. Om paketresearrangören går i konkurs har du rätt att bli hemtransporterad eller få ersättning via resegarantin.

Vågar jag boka en resa nu?
Många resebolag är just nu generösa med ombokningsmöjligheter och återbetalningar för att behålla sina kunder. Men kontrollera att så verkligen är fallet innan du bokar.

Om vi väljer att resa trots UD:s avrådan, gäller min reseförsäkring då?
Nej, då har du ställt dig utanför ditt reseskydd.

Vad ska jag tänka på om jag ska boka en resa nu?
Köp helst med avboknings- eller ombokningsmöjlighet och med kreditkort, då är du bättre skyddad om flygbolaget eller paketresearrangören skulle gå i konkurs. Kolla ditt försäkringsskydd. Tänk på att allt du bokar och betalar i förväg är en risk. Du kan aldrig försäkra bort allting.

 

Källa: Sveriges Konsumenter