Hoppa till innehållet
Skönare fritid Trädgård & odling

Strunta i dyr specialjord

Det är odlingsdags och växtbutikerna skyltar med massor av olika sorters jordpåsar. Men behöver vi specialjord till varje växt? Knappast.

Publicerad

Enligt hortonom Helena Karlén, universitetsadjunkt på Sveriges lantbruks­universitet i Alnarp, kan man plantera i nästan vad som helst.

– Det går bra med till exempel kokosfiber, torv eller lecakulor. Det behövs bara något som binder rötterna, tillåter dem att andas och ta upp näring och vatten, säger hon.

Våra älskade sommarpelargoner behöver ingen särskild jord, trots att ”pelargonjord” är en av de specialjordar som marknadsförs flitigt. Pelargoner är tåliga och klarar sig i nästan vilken jord som helst – om du näringsvattnar med ett allsidigt gödselmedel.

– Påsjordstillverkarna satsar på igenkänningsfaktorn, säger Helena Karlén. De säljer till exempel påsar med bilder på pelargoner, rhododendron, rosor, medelhavsväxter och tomater, och ser det som en service till konsumenten.

– De växter som kan behöva särskilda jordar är surjordsväxter som rhododenron och hortensia som vill ha lågt pH-värde. Och citrusväxter som behöver järn.

Såjord, som är uppblandad med sand, kan också behövas. Frön och sticklingar som du driver upp själv har inte så stort näringsbehov och ska därför inte ha en jord som är berikad med näringsämnen. Däremot behöver de en jord som både är genomsläpplig och håller fukten, och då kan det vara vettigt att plantera i såjord.

Helena Karlén betonar att det finns kvalitetsskillnader mellan billig och dyr jord, som främst beror på strukturen på jorden. Att jorden är luftig är viktigt. En billig jord kan snabbt sjunka ihop och bli lecakulorsyrefattig. Den kan också vara svårare att återfukta om den har blivit torr och rötterna fått svårt att andas. Det bästa är att köpa bra jord från början, men om du vill förbättra dålig jord kan du blanda i små lecakulor.

Yrkesodlare ställer höga krav, och den bästa jorden går i första hand till dem. Den sämre kvaliteten hamnar i de billiga påsarna. Jordproducenterna blandar i olika typer av näring, enligt speciella recept. Men efter någon månad har den mesta näringen ­förbrukats, och det är då du behöver ­tillsätta ny.

Helena Karlén säger att kompletterande näringstillförsel är viktigt. Och det gäller att anpassa den till växtslagen.

– Alla växter behöver samma näringsämnen – kväve, fosfor och kalium (som förkortas NPK) men i olika mängd. Växter som du ska skörda, till exempel grönsaker, behöver extra mycket näring, som du tillför vid vattningen.

– Det spelar också roll om det är frukter eller blad som ska skördas. Tomat och gurka vill ha extra kalium, för sallad och andra bladgrönsaker är kväve viktigare. Sommarblommor i krukor och balkonglådor kan du ge NPK-gödselmedel.

Men det finns även alternativ. Om du inte vill använda konstgödning kan du vattna med utspädd urin, så kallat guldvatten, eller nässelvatten. På våren kan du lägga kompost på rabatterna och under sommaren kan du täcka med gräsklipp. 

Vad är jord?

Matjorden i våra träd­gårdar består av förmultnade växt- och djurdelar samt oorganiskt material som sand, grus och lera.

Du kan förbättra jorden på olika sätt med inblandning av kompost, torvmull, barkmull, gräsklipp och annat organiskt material.

Viktiga näringsämnen som jorden behöver är framför allt kväve, fosfor, kalium, kalcium och magnesium. Olika växter behöver olika ämnen, kolla upp vilken typ av näring du ska ge.

Om du vill mäta närings­innehållet i jorden på din tomt kan du beställa en jordanalys hos ett företag dit du skickar ett jordprov. Du kan också köpa pH-stickor hos trädgårds­företag och göra en enklare mätning själv.