Hoppa till innehållet
Hantera ekonomin Kyl & frys

Byt upp dig - spara pengar

Gamla vitvaror slukar mycket energi. Du kan spara många hundralappar per år om du byter till nya, energisnåla apparater. 

Publicerad

Det kostar förstås en del att byta din kyl/frys eller torktumlare. Men din elförbrukning blir mycket lägre, särskilt om du har vitvaror som är mer än tio år, då de drar riktigt mycket el. På till exempel torkskåp och torktumlare kan du spara in kostnaden för en ny apparat på några år.

Du kan förstås också spara en hel del på att utnyttja dina maskiner på rätt sätt. Att köra disk- och tvättmaskin när de är fulla i stället för att diska efter varje måltid och tvätta några plagg åt gången. Att stänga av alla apparater och inte ha dem i standby-läge är ett annat tips, samt att byta ut glödlamporna mot lågenergilampor.

LÄS ÄVEN: Så får du lägsta elpriset

Hur mycket du kan spara på att byta till nytt beror på vilket elpris du har, hur mycket du använder dina apparater med mera. Observera att exemplen i artikeln är just exempel! För enkelhetens skull har vi räknat på ett elpris på 1 kr/kilowattimme (kWh). Vi har också antagit att dina vitvaror är drygt tio år. Däremot har vi bortsett från att besparingarna i vissa fall kan bli något mindre, eftersom till exempel äldre kylar och frysar kan avge mer värme ut i köket än nya. Det kan används för husets uppvärmning – givetvis beroende på vad du har för typ av värmestyrning i huset.

Förutom att du gör en besparing på de årliga utgifterna spar du också på klimatet och miljön. Visserligen påverkar tillverkningen av nya vitvaror energiåtgången och koldioxidutsläppen i världen. Mentillverkning, transporter och återvinning står ändå bara för cirka en fjärdedel av apparatens totala energiförbrukning. Förbrukningen under de år du använder dina nya vitvaror står för nära tre fjärdedelar.

Elförbrukning och kostnad per år

 

Diskmaskin

Om du diskar en gång per dag sparar du cirka 200 kWh/ år, det vill säga 200 kronor/år. 

Kyl

Ett nytt kylskåp drar ca 150 kWh/år mindre än ett gammalt, du spar 150 kronor/år.

Frys

Ett strömsnålt frysskåp drar cirka 300 kWh/år, medan ett tioårigt drar 100 kWh mer och ger dig en besparing på 100 kronor/år.

Spis

Spisar är ett särskilt kapitel. Här kan vinsterna bli stora om du har en äldre spis med gjutjärnsplattor och byter till en keramisk häll eller ännu hellre en induktionshäll. Vi har uppskattat att du använder spisen tio timmar i veckan. Då skulle en gammal spis med plattor dra 625 kWh, en keramisk häll 520 kWh och en induktionshäll 415 kWh. Alltså skulle du kunna spara drygt 200 kronor/år.

Tvättmaskin/Torktumlare/Torkskåp

I tvättstugan finns det pengar att spara. Om vi antar att du kör en ”genomsnittstvätt” fem gånger i veckan och torkar kläderna i tumlare eller skåp kan du spara 150 kronor/år på tvättmaskinen, 900 kronor/år på tumlaren och 1 250 kronor på ett nytt torkskåp. Ytterligare pengar kan du spara på tumlaren om du väljer en värmepumpstumlare, där värmen cirkulerar, i stället för en kondenstumlare, där värmen går ut i huset.