Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Välj rätt köksfläkt

Det finns fyra slags köksfläktar: kolfilterfläkt, utsugsfläkt och alliancefläkt samt spiskåpa, som inte är en riktig fläkt. Spiskåpan har ingen egen motor, utan samlar upp oset som sugs ut via husets gemensamma ventilationssystem.

Vilken köksfläkt du ska välja beror för det första på om du bor i villa eller flerfamiljshus. För det andra beror det på vilken typ av ventilation som finns i huset. Utsugsfläkt är vanligast i småhus, i flerfamiljshus passar oftast kolfilterfläkt eller spiskåpa. Och för det tredje hur din köksinredning ser ut – ska fläkten hänga fritt, under ett skåp eller på väggen? För det fjärde ska du tänka på bredden. Det är bra om fläkten kan vara ca 10 cm bredare än din spis. Fläktar finns i ett stort antal bredder mellan 60 och 150 cm, så du bör kunna hitta någon som passar dig. (I vårt test har vi dock koncentrerat och på 60 och 90 cm breda.)

Andra faktorer att ta hänsyn till är vilken inbyggd belysning fläkten har – det är alltid trevligt att se vad du gör när du lagar mat. Och hur mycket den bullrar är också väsentligt att kontrollera i förväg. Det är ju bra att låta fläkten gå ett tag efter att maten är klar, men inte så kul att ha väsen i köket när du sitter ner för att äta. 

LÄS MER: Råd & Röns test av 100 köksfläktar

 

Typ av fläktar

Kolfilterfläkt: En kolfilterfläkt återcirkulerar luften, drar inte ut den genom en ventilationskanal som andra fläktar. Fläkten har en inbyggd motor för att cirkulera luften. Den behöver inte anslutas till en frånluftskanal och kan därför placeras var som helst över spisen. Fläkten kan användas både i små- och flerfamiljshus. Men bor du i flerfamiljshus måste du alltid kolla vad som godkänns där du bor.

En kolfilterfläkt ska rena luften från fett och matos innan den förs tillbaka in i köket igen. Fläktarna har dock olika verkningsgrad, en del klarar bara att få bort hälften av oset. Kolfiltret måste dessutom bytas ofta för att fungera optimalt. Kolfilterfläktar bullrar också mer än frånluftsfläktar.

En faktor att ta hänsyn till är att det måste vara god övrig ventilation i huset, eftersom luften återcirkuleras. All fukt stannar då kvar i bostaden. Å andra sidan drar den inte ut uppvärmd luft, vilket kan vara en fördel i en villa.

Frånlufts-/utsugsfläkt: Fläkten kopplas till en frånluftskanal, och luften sugs direkt ut ur huset. Denna typ passar i villor. Den kan få användas i vissa flerfamiljshus, men då måste du kontrollera med värden eller bostadsrättsföreningen först.

När fläkten är i gång ska du inte ha något fönster i köket öppet, då kan lukt och os spridas till andra delar av bostaden. Om du öppnar blåser luften runt kring spisen, och fläktsuget blir mindre effektivt.

Alliancefläkt: Denna fläkt bildar ”en allians” mellan fläkten i köket och husets övriga ventilation. Den kan fungera både i villa och lägenhet, men du som bor i lägenhet kontrollerar först vad som gäller i huset.

Men en alliancefläkt kan du koppla ihop utsug i tvättstuga, badrum och kök. Du måste välja ett system med rätt kombination, du kan inte byta ut din köksfläkt hur som helst om du har en alliancelösning sedan tidigare.  

Spiskåpa: Kåpan är ingen fläkt, utan monteras över spisen och kopplas till det centrala utsugssystemet i huset. Spiskåpan är vanlig i flerfamiljshus som har centralfläkt. Det finns ingen motor i kåpan, som i andra fläktar, utan utsuget regleras genom att du öppnar eller stänger ett spjäll.

Upphängning

Underhängd: Fläkten monteras under ett köksskåp. Finns också utdragbara modeller, som är extra praktiska i små kök.

Vägghängd: Den vägghängda fläkten sitter inte ihop med något skåp, utan monteras rakt på väggen vid utsugskanalen. Finns i många olika utföranden.

Frihängd: En frihängd fläkt passar över en köksö. Den har utsuget rakt upp.

Bänkintegrerad: Fläkten är inbyggd i bänken under spishällen och skjuts upp bara när den används.

Installation och sotning

När du bygger om eller bygger nytt bör du ägna lite omsorg åt fläktsystemet. Boverkets byggregler anger bland annat hur ventilationen ska vara utformad för att fukt eller matos ska sugas ut effektivt. Där finns också regler för energiberäkningen i nya hus, som har betydelse för ventilationssystemet.  

Avståndet mellan spis och fläkt är viktigt. Enligt Boverkets byggregler ska detta avstånd vara minst 50 centimeter. Har du gasspis rekommenderas ett avstånd om ca 65 cm.

Sätter du in en utsugsfläkt ska den anslutas till ett ventilationsrör med hög brandsäkerhet. I ett hus med självdrag är det vanligast att installera en separat ventilationskanal som leds ut genom vägg eller tak. Du kan också använda befintliga kanaler i en eventuell skorstensstock. Kommunen ska godkänna nya ventilationskanaler som dras i ett hus. Kontakta också gärna sotningsverksamheten i din kommun, de ska ju sedan inspektera kanalerna. Ska du byta fläktsystem kan det också vara bra att kontakta kommunens byggnadskontor.

Du kan numera få sota din egen fastighet, eller anlita någon för att göra det ”om det kan ske på ett från brandskyddssynpunkt betryggande sätt” som det står i riktlinjerna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Men om det vid en kommunal brandskyddskontroll visar sig att sotningen inte skett korrekt återkallas ditt tillstånd.

Bor du i lägenhet finns det gemensamt ventilationssystem som du får anpassa dig till. Fel typ av fläkt kan göra att ditt matos kommer in till grannen, eller att den gemensamma ventilationen störs. Ofta är en enkel spiskåpa det som ska användas, som lätt kopplas till husets ventilationssystem. Kolla alltid med värden eller bostadsrättsföreningen.

Prenumerera nu
pren55

För bara 59 kr/mån får du:

  • Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
  • Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
  • Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam 

 

Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant
Test - Köksfläktar
köksfläktar_2016

Hitta rätt fläkt

Bra fettfilter, rejält ångutsug, låg ljudnivå och god belysning. Det ska en bra köksfläkt ha. Vi hjälper dig att välja just en sådan.

Test - Spisar, keramikhäll
test-ugnar-500px

Vad spisar du?

Spisarna i testet är lätta att hantera, bakar, steker och grillar med gott resultat. Men en föll igenom i säkerhetstestet.

Test - Tidigare test: Ugnar med ånga 2015
test-ångugnar_1024px

Ångande heta

Vi har hårdtestat sju varianter av ångugnar. En produkt med bara ånga klarar inte alla rätter, så kombiugnarna är de mest prisvärda.

Test - Köksfläktar
köksfläktar_2016

Hitta rätt fläkt

Bra fettfilter, rejält ångutsug, låg ljudnivå och god belysning. Det ska en bra köksfläkt ha. Vi hjälper dig att välja just en sådan.

Test - Spisar, keramikhäll
test-ugnar-500px

Vad spisar du?

Spisarna i testet är lätta att hantera, bakar, steker och grillar med gott resultat. Men en föll igenom i säkerhetstestet.

Test - Tidigare test: Ugnar med ånga 2015
test-ångugnar_1024px

Ångande heta

Vi har hårdtestat sju varianter av ångugnar. En produkt med bara ånga klarar inte alla rätter, så kombiugnarna är de mest prisvärda.