Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Hushållspapper – bäst i test

 

Råd & Rön har testat 10 hushållspapper, 6 gjorda av nyfiber och 4 gjorda av returfiber. Resultatet visar att returpapper inte ska användas i kontakt med mat. Dessa rullar innehåller mer bakterier än nyfiberpappret och läcker optiska vitmedel.

Ett hushållspapper som är väldigt billigt i inköp visade sig bli extremt dyrt i längden eftersom det krävs så stora mängder papper för att torka upp vatten. Hushållspappret som utnämns till Bäst i test har bra uppsugningsförmåga, innehåller lite bakterier och läcker inte optiska vitmedel.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

Allt detta ingår

Hushållspapper som ingår i testet

Tillverkare Produkt Fiberråvara
COOP Hushållspapper Nyfiber
COOP X-tra Hushållspapper Returfiber
Favorit (Citygross) Hushåll Nyfiber
Fixa (Hemköp) Hushållspapper Nyfiber
Floralys (Lidl) 100% Recycled Returfiber
Floralys (Lidl) Ultra absorbent Nyfiber
ICA Mat & Kök Nyfiber
ICA Basic Hushållspapper Returfiber
Lambi Hushållspapper Nyfiber
Serla Hushållspapper Returfiber

Utdrag ur testet av hushållspapper

Var noga med vilket hushållspapper du använder när du lagar mat. Vårt test visar att rullar med returpapper läcker optiska vitmedel.

Söker du på Icas receptbank hittar du över 500 recept där hushållspapper ingår. Det kan vara "låt baconet rinna av på hushållspapper” eller ”torka fisken med hushållspapper”. Men det många inte vet är att vissa hushållspapper inte är säkra att använda i kontakt med mat. Vårt test visar att papper gjort av returfiber läcker optiska vitmedel och innehåller mer bakterier än nyfiberpapper.

De testade hushållspappren från tre tillverkare läcker optiska vitmedel i kontakt med vatten, saliv och olja. Ett papper läcker optiska vitmedel i kontakt med vatten.

Alla hushållspapper innehåller bakterier, men bakteriehalten är flera gånger högre i pappren av returfiber.

– Vi har mätt mängden bakterier i hushållspappret, vilket är ett vanligt sätt att kontrollera den mikrobiologiska kvaliteten på produkter. Ju mer bakterier pappret innehåller, desto större risk för att det kan finnas bakterier som kan göra dig sjuk. Tillverkarna bör se till att den totala mängden bakterier är så låg som möjligt, säger Anna Edberg.

Bakterierna i papper gjorda på returfiber kommer från fiberråvaran, och returfiberpapper måste renas ordentligt för att det inte ska finnas bakterier och oönskade ämnen kvar i slutprodukten. Bakterierna i papper gjorda av nyfiber kan komma från tillverkningsprocessen.

Livsmedelsverket avråder från att använda returfiber i kontakt med mat.

– Hushållspapper av returfiber ska normalt sett inte användas i direkt kontakt med mat, särskilt inte i vattenhaltig och fet mat vid högre temperaturer. Man bör till exempel inte mikra bacon på hushållspapper, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Att hushållpappren består av returfiber framgår inte alltid tydligt på förpackningarna. Det finns en symbol (glas och gaffel) som visar att en produkt är avsedd att användas till mat.

I vårt test är det endast hushållspappren från en tillverkare som är märkta med den symbolen. Vårt test visar att ett av tillverkarens papper ändå läcker optiska vitmedel och innehåller mycket bakterier jämfört med hushållspapper gjort på nyfiber. Det är alltså ett papper som inte bör användas i kontakt med mat. Eftersom det inte lever upp till sitt påstående på förpackningen har det fått ett rejält avdrag i det samlade betyget. 

Kettil Svensson säger att Livsmedelverket inte kontrollerar om symbolen används som den ska.

– Det är tillverkaren som intygar att det inte är en hälsorisk, säger han.

Många köper returpapper av miljöskäl, men ska du använda hushållspappret vid matlagning bör du alltså välja papper av nyfiber.

– Använd inte returpapper i kontakt med mat, oavsett vad tillverkarna skriver, säger Anna Edberg.

I testet har vi även undersökt hur bra hushållspappren är på att suga upp vätska, hur starkt materialet är och om de luddar av sig.

Sämst uppsugningsförmåga har hushållspappret från en stor livsmedelskedja. En fjärdedel av rullen krävs för att torka upp en deciliter vatten, jämfört med bara några få procent av rullen av annan sort. Att uppsugningsförmågan är så dålig gör att det billiga pappret blir dyrare att använda än de som kostar mer i inköp.

Hushållspapprets materialstyrka har mätts i blött och torrt tillstånd. Särskild vikt har vi lagt vid hur starkt det är när det är blött, eftersom det ofta används för att torka upp vätskor med. Här sticker ett papper ut med ett bottenbetyg.

Materialstyrkan ska vara starkare i själva pappret än i perforeringen – det ska gå lätt att riva av ett ark. Det klarade alla hushållspapper bra. Några av hushållspappren har halvark, vilket är smart. Då kan du ta mindre papper de gånger spillet inte är så stort. 

Flera av hushållspappren har problem med att de luddar av sig. Dock inte två av hushållspappren.