Hoppa till innehållet

Miljöfarliga ämnen sänker storsäljaren

Många diskmedel diskar bra – men när Råd & Rön dyker djupare ner i diskmedlens kemi hittar vi obehagliga ämnen. Tyvärr måste du välja mellan det diskmedel som diskar bäst och ett som inte är dåligt för dig och miljön.

En balja skummande hett vatten. Kvarlämningarna efter en trevlig middag ska nu ska göras rena. Men vad är det egentligen för skum du ska sticka ner händerna i? Helst ska det vara ett diskmedel som är effektivt på att ta bort smuts och fett så lätt och bra som möjligt. Men samtidigt ska det inte irritera hud och händer och inte heller förgifta miljön. Råd & Rön har skickat 18 handdiskmedel till labbet för att ta reda på hur bra de tacklar matresterna på tallrikarna. Men vi har även dykt ner på djupet och undersökt vad diskmedlen innehåller och hur bra tillverkarna är på att berätta om det.

Tittar man enbart på diskförmågan är W5 Platinum Original absolut bäst, tätt följt av Yes Original och Yes Platinum. W5-medlet är bäst på att ta bort fett och smuts, vilket även de båda Yesmedlen bra på. De räcker också länge – med en liter W5 kan du diska hela 22 333 tallrikar och Yes Platinum räcker till över 20 000 tallrikar. Detta är att jämföra med Eldorado som bara räcker till 6 250 tallrikar, Coop Extras diskmedel som klarar 6 125 och Seventh Generations diskmedel som bara diskar 4 000 tallrikar på en liter.

Men när vi tittar på vad diskmedlen innehåller tappar W5 Platinum Original och Yes Platinum och Original ledningen. Yes båda diskmedel innehåller allergena parfymer och konserveringsmedel och ämnen med långvarig miljöeffekt. W5 innehåller även hormonstörande ämnen, Benzyl salicylate, ett ämne som används som en tillsats till parfymämnen.

– Det påverkar ju inte diskförmågan, utan får diskmedlet att lukta gott. Så det känns onödigt att de innehåller det här ämnet, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Om vårt test visar att en produkt innehåller skadliga ämnen sätter vi en begränsningsfaktor, som sänker det samlade betyget. Ju fler skadliga ämnen, desto hårdare slår begränsningsfaktorn till. Vi har tittat efter förekomsten av allergiframkallande parfymer och konserveringsmedel, förekomsten av ämnen som har långsiktig miljöpåverkan och ämnen som är hormonpåverkande. Eftersom många är känsliga för parfym har vi noterat om diskmedlen är parfymerade, men inte betygsatt det.

På grund av sitt innehåll måste Yes diskmedel ha varningstexten ”skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer” på baksidan av flaskorna. När Råd & Rön kontaktar Procter & Gamble, som äger Yes, vill de inte svara på frågor på telefon, utan svarar via mejl. Paola Cammarano på företagets kommunikationsavdelning skriver att:

”Varningen för giftighet mot vattenlevande organismer är bara relevant i fall av stora utsläpp, om en lastbil skulle välta och tömma ut allt sitt innehåll till exempel och är inte relevant i vanliga konsumentsituationen”. Vidare skriver hon att innehållet av ämnen med negativ miljöpåverkan egentligen resulterar i bättre miljöpåverkan. Hon menar att varningen är där eftersom Yes är så koncentrerad och tack vare koncentrationen kan man spara vatten och plastanvändning.

Panta mig!

Ppantamig.jpgå bland annat Yes diskmedel står det ”panta mig!” på förpackningen. Det innebär att du med hjälp av appen Bower, före detta Panta på, kan få ersättning för den om du lämnar in den på en godkänd återvinningsstation. Läs mer här.

Vi har också granskat informationen, alltså hur tydliga tillverkarna är med vad diskmedlen innehåller. Varken W5 Platinum eller Yes diskmedel har någon miljömärkning. Det har inte heller Ajax och – kanske något förvånande – Eco Clean, namnet till trots. Många diskmedel har Astma- och allergiförbundets märke, vilket innebär att de är parfymfria.

När vi tittar på vilken information som finns tillgänglig för konsumenter och om den är lätt att hitta och lätt att förstå är Änglamark och Seventh Generation föredömligt tydliga. Fixa och Ecoclean har sämre information tillgänglig. Där hittade vi ingen ordentlig information alls om vad de egentligen innehåller. Vi har även bedömt hur lätt informationen är att läsa och förstå och om nödvändiga varningstexter är tydliga. I det avseendet får Neutral bottenbetyg, eftersom varningstexten är skriven i extremt liten stil.

– Det här är ju saker som inte är svåra för tillverkarna att fixa. Att fixa läsbar text och information om återvinning kostar ju ingenting, säger Ronny Karlsson.

Till slut har vi tittat på vilken information som finns kring återvinning. Här får många höga betyg. Allra högst får de som både har information om hur flaskan ska återvinnas och om flaskan är gjord om återvunnet material.

Det medel som upprör Ronny Karlsson mest är Ecoclean, som utger sig för att vara ett miljödiskmedel och skryter om att vara ”veganskt”, med ”ekologiskt blomvatten” och ”naturliga eteriska oljor”.

– Det här är greenwashing på sämsta sätt. De skriver att de är veganska, men jag tror inte att några diskmedel testas på djur. De här påståendena betyder ingenting och de ger inte ut någon ordentlig information så att konsumenterna själva kan undersöka påståendena, säga Ronny Karlsson.

Som tur är finns det diskmedel som inte innehåller allergener eller miljöpåverkande ämnen, som har bra information om innehåll, och som ändå diskar bra. Bäst i test är Såklart, som säljs i Axfoods butiker. Det är bra på att ta bort fett och smuts och diskar imponerande 15 250 tallrikar på en liter, men utan att innehålla några oönskade ämnen. Även W5 Sensitive och Änglamark är bra på att diska utan att innehålla skadliga ämnen och de blir utnämnda till Bra köp. Även Såklart får märket Bra köp, eftersom det inte är någon större i skillnad i pris mellan de tre i toppen. 

Slutsats

Det diskmedel som diskar allra bäst i Råd & Röns test, W5 Platinum Original, är tyvärr också det som innehåller flest oönskade ämnen. Även populära Yes Platinum och Original, som diskar rent, innehåller allergena och miljöförstörande ämnen. Men det finns flera diskmedel som inte innehåller ämnen som skadar hud och miljö och ändå gör ett bra jobb. Bäst i test är Såklart från Axfood, med 72 i samlat betyg, som även får utmärkelsen Bra köp tillsammans med W5 Sensitive och Änglamark.

eu.png

Produkterna är köpta i butik, precis som när du handlar, och testade i ett professionellt labb. Testet är gjort helt fristående och oberoende gentemot producenter. Testet ingår i projektet Nordic Consumer Testing of Dual Quality and Misleading Branding Strategies som drivs av Sveriges Konsumenter tillsammans med ytterligare organisationer. Projektet finansieras av Europeiska ­Unionens Konsumentprogram.

Alternativ användning

Diskmedel är en ingrediens i många husmorsknep för att städa och tvätta. Men de har även andra användningsområden.

Bananflugefälla

fluga.pngBlanda vatten, vinäger, socker och någon droppe diskmedel i en äggkopp. Flugorna dras till sockret och vinägern och sjunker sedan ner i vattnet eftersom diskmedlet har brutit ytspänningen.

Såpbubblor

bubblor.pngBlandat med socker och glycerin kan man göra såpbubbleblandning.

Tvättmedel

Diskmedel är bra att handtvätta fintvätt med. Det går dock inte att använda i tvättmaskinen.

Fönsterputs

Blandat med ättika och vatten kan man även tvätta fönster med diskmedel. Läs mer om husmorstips för fönsterrengöring.

Rädda fåglar

fågel.pngDiskmedel har använts för att rengöra oljeskadade fåglar. Efter Deepwater Horizons oljeläcka donerades stora mängder diskmedel till organisationer som arbetar för att rädda fåglar och marina däggdjur.