Hoppa till innehållet

Så testar vi diskmedel

Standardiserad smuts och diskande robotar är några av delarna som ingår när Råd & Rön testar diskmedel.

Löser fett

fett.jpg

Först testar vi hur bra diskmedlen är på att lösa upp fett, som är den svåraste smutsen att få bort. Vi preparerar plattor med standardiserad, blå smuts och låter en svampförsedd robot åka över dem fem gånger med konstant tryck och fart. Därefter bedömer vi hur mycket smuts som har försvunnit.

Robotdiskar

diskrobot.jpg

För att testa hur många tallrikar som kan diskas per liter diskmedel prepareras en rad tallrikar med samma blåfärgade standardiserade smuts. I ett vattenbad med konstant temperatur häller vi upp diskmedel enligt instruktionerna som finns på flaskan och därefter vispar vi om blandningen i exakt lika lång tid för alla medlen. Då bildas en fin skumkrona. Sedan diskas tallrikar med en annan robot, tills ett stort hål har bildats i skummet. Då mäter vi hur många tallrikar vi har hunnit diska per mängd diskmedel.

– Att skummet försvinner är en indikation på att tensiderna har försvunnit. Man behöver inte skum för att diska, men skum bra för att veta när det är dags att fylla på diskmedel, säger Ronny Karlsson.

Granskar

Utöver labbtest har vi granskat vad diskmedlen innehåller. Vi har bland annat gjort en bedömning av hur lätt informationen är att tillgå, om den är lätt att förstå och vilken läsbarhet texten på flaskorna har.