Hoppa till innehållet

Sämsta filtren lämnar trist bismak

Råd & Rön har testat 15 av våra vanligaste kaffefilter. Bästa filtret ger gott kaffe, håller bra och lämnar få spår av oönskade ämnen.

OBS! Detta test har rättats. Läs mer här.

kaffefilter med kaffe

Vi svenskar konsumerar näst mest kaffe i världen, efter Finland. Och allra helst dricker vi någon form av kaffe som kräver filter när det bryggs. I vårt test har vi bedömt hur filtren påverkar smaken på det färdiga kaffet, hur bra de håller och om de lämnar efter sig några oönskade ämnen.

Ett bra filter ska ju framför allt göra gott kaffe. En testpanel på sex personer fick därför smaka på kaffe som bryggts med filtren för att se om papperet påverkar smak eller doft. För de flesta var detta inget problem, men några sorter fick kaffet att smaka något bittrare eller syrligare. Det fanns dock två filter med stor påverkan – Coops vita kaffefilter när det gäller doften och Coop Extras oblekta kaffefilter när det gäller både smak och doft. De två sorterna hamnar också i den absoluta botten av testet, framför allt är det kedjans oblekta filter som får ett riktigt lågt samlat betyg.

Bland kaffeälskare kan det finnas vissa ”sanningar”, som att oblekta filter är bättre för miljön eller att bruna filter skulle släppa färg och smak. Något sådant ser vi inte i vårt test.

Vikt filter  passar bäst

vik-kaffefilter.pngBäst blir kaffet om filtret sitter perfekt i hållaren. Det gör det om du viker in de två räfflade kanterna. Då vilar filtret mot bryggtrattens sidor, vilket möjliggör att vattnet kan rinna genom kaffebädden och utmed sidorna i hela bryggtratten.

– Utifrån vårt test kan vi inte se att färgen skulle påverka smaken. Vi har vita och bruna filter både i toppen och i botten av tabellen. Det där med att oblekta filter skulle vara bättre för miljön är en gammal sanning från när vi använda klor för att bleka papper. I dag finns det fler sätt att bleka papper på, så det är svårt att säga om oblekta är bättre, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Att få kaffesump över hela golvet eller i kaffet vill vi helst slippa och därför har vi testat vilken slitstyrka filtren har när de är våta. Inga av de testade sorterna hade problem, både papper och söm höll bra.

Det är stor skillnad i pris mellan de olika filtren. Det som får högst betyg, Melitta Gourmet, kostar sex gånger så mycket per filter som testets billigaste. Det kostar också tre gånger så mycket som Bellarom Filter papers 4, som bara får tre poäng sämre i samlat betyg. Det utnämns därför till Bra köp. 

I testet har vi också undersökt om filtren innehåller några oönskade ämnen. I den ursprungliga versionen av detta test publicerades testresultat som visade att flera av filtren lakar ur blyhalter som ligger över de gränsvärden som satts för dricksvatten. Sedan nya tester gjorts har det labb som Råd & Rön anlitat upptäckt fel i det ursprungliga testet och de resultaten har därför avpublicerats.

De nya referenstester som har gjorts visar att halterna är betydligt lägre än i de tidigare testresultaten och ligger i samtliga fall under det gränsvärde som finns för vatten.

Vad står 4 för?

På de vanligaste filtren står det 1x4. Siffran kommer från Melittas originalfilter som var gjorda för att brygga fyra koppar kaffe om man hällde en omgång vatten över dem. I dag passar de filtren lagom till den vatten- och kaffemängd som behövs för att brygga 8–10 koppar i en vanlig kaffebryggare. Ett filter som är 1x4 är alltid 125 millimeter högt.

Vi har också testat kaffefiltren för andra oönskade ämnen. Inget av filtren innehöll några mätbara halter av klorpropanoler och klorfenoler, och de mätvärdena är därför inte med i tabellen. Vi hittade låga till icke mätbara nivåer av formaldehyd, glyoxal och kadmium. Nivåerna var så låga att de inte är något att oroa sig för.

Slutsats

Vi har testat 15 kaffefilter, blekta och oblekta. Bäst i test är Melitta Gourmet, men för en tredjedel av priset kan du köpa Bellarom Filter papers 4 från Lidl, som också gör bra ifrån sig i testet och som vi därför utnämner till Bra köp. Vår testpanel tyckte att Coops ena filter har stor påverkan på kaffets doft och Coops andra filter har stor påverkan på både doft och smak.

OBS! Detta test har rättats. Läs mer här.