Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Smoothie eller juice?

Vad är skillnaden mellan råsaftcentrifug, blender och slowjuicer? 

 

Råsaftcentrifugråsaftcentrifug

Pris: 499-3995 kronor

 En snabbt snurrande skiva skär frukten och grönsakerna till små, små bitar. Massan centrifugeras i en sil och på så sätt separeras juicen från fruktköttet.

 Producerar klar juice av grönsaker och frukt.

 Kräver stora mängder frukt för att göra en ordentlig mängd juice, och en stor del av frukten blir till skräp.

 Låter mycket – upp till 89 dB.

 Krånglig att rengöra.

 

Blenderblender

Pris: 289-2290 kronor

 Skär och mixar hela frukter och bär.

 Kan även mixa frön och nötter, samt maträtter och andra drycker än juice.

 Hela frukten används och inget slängs bort. Fibrerna bevaras därmed i drycken.

 Relativt lätt att rengöra.

 Gör bara smoothies, inte klara juicer.

 Låter mycket – upp till 101 dB.

 Klarar inte hårda grönsaker, till exempel rödbeta och morot.

 

Slowjuicerslowjuicer

Pris: 990-3749 kronor

 Frukten krossas långsamt av ett skruv- eller borrliknande verktyg.

 Producerar en klar juice, men med lite mer fruktkött, skal och kärnor än råsaftscentrifugen. Juicen blir alltså lite grumligare, men innehåller därmed mer fibrer.

 Arbetar långsamt – det kan ta nästan tio minuter att göra lite äppeljuice.

 Innehåller många delar och kan därför vara en mardröm att göra ren. Delarna kan oftast inte diskas i maskin.