Hoppa till innehållet

Tungmetaller i sojadrycken

Vi har testat tolv sojadrycker. Bara en är helt fri från tungmetaller. Och den som smakar bäst innehåller både mycket nickel och klorat.

Sojadryck är en populär ersättning för mjölk, både i matlagning och som måltidsdryck eller till flingorna. Det finns många olika sorter, naturella, sötade och smaksatta med exempelvis vanilj. Vi har testat fyra sötade och åtta osötade produkter. Nio av dem är ekologiska. Vi har dels testat dem i labb för att se om de innehåller tungmetaller och klorat och dels gjort ett smaktest, där en rutinerad expertpanel har fått bedöma produkterna.

I labbet hittade vi tungmetallen nickel i elva av tolv testade drycker och klorat i sex. Vid djurförsök har nickel visat sig ha fosterskadande effekter, men hur det påverkar människor finns det inte så mycket forskning kring. Däremot vet man att personer som redan är överkänsliga mot nickel kan reagera på höga nivåer i maten. Det finns inga gränsvärden för nickel i livsmedel. Men Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har satt ett tolerabelt dagligt intag (TDI), den mängd du kan få i dig per dag utan att riskera negativa hälsoeffekter.

Den största källan till nickel i sojabönor är att det tas upp från marken där sojaplantan växer. Men det kan också komma in i livsmedel via produktionsprocesser och luftföroreningar.

Klorat är en biprodukt av klordioxid, som används vid desinfektion av dricksvatten. Hög exponering kan hämma jodupptaget i kroppen. Klorat i sojadrycken kommer från tillverkningen, till exempel om klorerat vatten används i produkten eller för desinfektion under tillverkningsprocessen. Även för klorat har Efsa satt ett TDI.

I labbtestet har vi utvärderat hur stor del av TDI en person som väger 60 kilo får i sig genom att dricka ett glas av drycken (2,5 deciliter). Tittar vi först på nickel innehåller Garant Sojadryck mest av ämnet. Ett glas gör att du får i dig 106 procent av TDI. Strax efter kommer Alpros osötade ekologiska sojadryck som ligger på 97 procent. Dricker du ett glas av dessa drycker når du alltså upp till den mängd som Efsa anser att du bör hålla dig under per dag. Även Icas båda drycker, Garants ekologiska, Coop Änglamark, The Bridge och Lidls Milbona gör att du får i dig över 60 procent av det högsta rekommenderade dagliga intaget av ett glas.

Att nickel är ett problem bekräftas av flera tillverkare: ”Det är ett ämne vi vill minska förekomsten av och som vi därför tillsammans med vår leverantör jobbar med sedan en tid tillbaka”, skriver Coop i ett mejl. Ica skriver: ”Ett projekt pågår för att säkerställa att nickelnivåerna i den inköpta sojan ska vara så låg som möjligt”.

Axfood ser däremot inga problem med nickelinnehållet i sin Garant Sojadryck trots att halterna tillhör de högsta. ”Resultatet är inte onormalt högt”, skriver kvalitetschefen Susanna Wadegård.

När det gäller TDI är det viktigt att tänka på att det gäller hela ditt intag. Förutom i sojadrycken finns nickel även ofta i nötter, bönor och linser – en kombination av dessa kan göra att du hamnar långt över det högsta rekommenderade intaget.

När vi tittar på klorat får The Bridge sämst resultat. Dricker du ett glas får du i dig 126 procent av TDI, betydligt mer än den rekommenderade största mängden.

– Vi har 16 lådor kvar på lagret som vi nu kastar på grund av testresultatet, säger Carla Angelini Hägg på Gustatus AB, som importerar The Bridge.

Vi har även gjort ett smaktest. Panelen fick blindtesta samtliga drycker, de åtta osötade för sig och de fyra sötade för sig. De fick bedöma utseende, doft, smak, krämighet och helhetsintryck. Dryckerna marknadsförs som ersättning för mjölk – både att dricka till måltider, till gröt eller flingor och som ingrediens i smoothie, matlagning eller bakning.

Sojadryckerna hälls upp i anonyma glas inför smakprovningen.

Högst betyg av smakpanelen får The Bridge, drycken med högst mängd klorat och högt innehåll av nickel. ”Tydlig, lätt sojasmak” och ”god smak utan bismaker” är ett par omdömen. Även Isola Bio, Ica I Love Eco och Garant Sojadryck får bra betyg av smakpanelen. Gemensamt för samtliga fyra är att de är osötade. Smakpanelen skriver i kommentarerna att de har en svag eller mild smak av soja.

Panelen föredrar alltså de drycker som inte har en distinkt sojasmak och är också överens om att de sötade dryckerna är väldigt söta. ”Som att dricka kaksmet” är en av kommentarerna till Icas sötade sojadryck. Sojasmaken döljs i dessa drycker nästan helt av sötman och panelen är överens om att de passar bäst till flingor eller i matlagning, snarare än som måltidsdryck. Ändå får Coops sötade dryck det högsta samlade betyget, ett par av kommentarerna lyder ”mild, lite gräddig i doften” och ”söt i smaken, men inte jättesöt”. Lagom verkar alltså vara bäst, enligt Råd & Röns smakpanel.

Sojadrycken från Coop är den enda i testet som inte innehåller vare sig tungmetaller eller klorat. Den får högst samlat betyg av de sötade dryckerna, 71, och utses till Bäst i test. Bäst i test av de osötade är Isola Bio Soy Original, som får 61 i samlat betyg. Lägst betyg får The Bridge, med högst halt av klorat och hög halt av nickel. Även Garant Sojadryck får ett lågt samlat betyg, den har störst mängd nickel, men innehåller inte klorat.

Slutsats

Trots att panelen generellt föredrar de osötade produkterna är det Coop Sojadryck som får högst samlat betyg, 71. Den utses till Bäst i test av de sötade dryckerna och Isola Bio Soy Organic blir Bäst i test av de osötade, med 61 i samlat betyg. Coops dryck innehåller inga av de skadliga ämnen vi testat för och Isola Bio innehåller låga nivåer. Isola Bio sticker ut med ett högt literpris.

Ingen kylvara


De flesta vegetabiliska drycker värmebehandlas vid tillverkningen och går bra att förvara i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Trots det står de ofta i kylen i butiken helt i onödan. Endast drycker som inte värmebehandlats måste förvaras kallt oöppnade, de säljs som ”färska” drycker.