Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Induktionshällar – bäst i test

 

Råd & Rön har testat 8 induktionshällar med måtten 60 x 50 centimeter. Testet visar att det går att hitta en bra häll till ett rimligt pris.

I vårt test har vi bland mycket annat:

 • Mätt hur snabb hällen är.
 • Bedömt hur bra den fungerar vid matlagning.
 • Bedömt hur mycket den låter.
 • Kontrollerat energiförbrukningen.
 • Testat hur enkel den är att använda.
 • Undersökt hur säker hällen är.

Köp testet för 45 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

Allt detta ingår

Testade induktionshällar

Tillverkare Modell Pris
Bosch PUE631BB2E 3820 - 5495 kr
Cylinda IHI 6160 2988 - 4872 kr
Electrolux HOI620S 3285 - 7351 kr
Gorenje IT635SC 4600 - 5144 kr
Gram IN 6074 TF 3795 kr
Ikea Otrolig 4495 kr
Whirlpool ACM 802/NE 3985 - 4369 kr
Witt WIP58KS 0 kr

Utdrag ur testet av induktionshällar

Induktionshällarna har blivit billigare och vårt test visar att du numera kan hitta en bra häll till ett rimligt pris. Men räkna inte med flexzonerna – de fungerar inte alls.

Induktionshällarna har sjunkit i pris sedan vi senast testade dem för fem år sedan. Då kostade den billigaste hällen 3 000 kronor och flera modeller låg runt 6 000 kronor. Nu har vi tre hällar som går att hitta för under 3 000. De är hållbara, energieffektiva och lätta att rengöra. Råd & Rön har testat åtta billiga standardhällar som fick ganska jämngoda resultat i våra tester. I testet stekte vi pannkakor, kokade vatten och värmde olja.

...

Pannkakorna är en tuff del av testet, det är svårt att få dem jämnt gräddade. Vissa blev mörkbruna, trots att vi ställt in den värme som rekommenderades. Andra blev ojämnt gräddade, vilket inte är roligt det heller.

 

Testas med pannkaka

Alla hällarna testas i flera olika moment, med olika kärl.

Pannkakor
Hällarna testas i flera olika moment, med olika kärl.
Till pannkakorna används standardiserad smet. Temperaturen ställs in enligt vad som rekommenderas i manualen. Tre pannkakor gräddas i varje panna och utseendet bedöms. 

Låg temperatur
Om kokzonerna klarar att ­hålla låg temperatur, när maten ska stå på svag värme, mäts genom att matolja hälls i en kastrull upp till tre ­centimeters höjd. Två kastruller och två kokzoner, den största och den minsta, används i testet. Oljans ­temperatur mäts ­kontinuerligt under 30 minuter, samt efter avslutad värmning.

Flexzonen
Flexzonens effektivitet mäts genom att en plåt ­bestryks jämnt med ett lager fett och ett lager vetemjöl. Plåten läggs på flexzonen, som värms upp på högsta temperaturen tills mjölet börjar bli brunt där plåten blir varm. Ingen flexzon värmde plåten jämnt, utan bara i två runda zoner i plåtens över- och underkant.

Vattenkokning
Hur snabbt hällarna kokar upp vatten testas genom att två liter vatten hälls i en kastrull som är 21 centimeter i diameter. Den största kokzonen används varje gång. Temperaturen sätts på max, men boosterfunktionen (snabbuppvärmning) används inte. Tiden för uppvärmning till kokning mäts två gånger för varje häll.

 

Något tillverkarna satsar på är flexzoner. Det är större ytor på hällen som man kan välja att använda om man till exempel vill laga mat i stora kastruller eller ovala grytor. Men flexzonerna som tre induktionshällar i testet är utrustade med är en klar flopp. Flexzonerna tar i vissa fall upp nästan halva hällen, men om du ställer en stor gryta på dem blir du besviken. Hela flexzonen värms inte upp jämnt på någon häll. Det är bara två runda områden som blir varma – precis som vanliga kokzoner.
– Tillverkarna borde skippa flexzoner på de billiga hällarna när de fungerar så här dåligt. Eller förbättra produkterna, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

Hällarna är likvärdiga funktionsmässigt och vad gäller energieffektiviteten. Koktider och nedkylningstider varierar något mellan modellerna, men det är inte många minuters skillnad. Vi varnar dock för en häll, som saknar över­kokningsskydd.
– Om vätska kokar över och kommer ut på hällen ska den stängas av direkt, men det gör inte på den hällen. Det betyder att du måste försöka torka bort den kokheta vätskan innan du kan komma åt kontrollpanelen och stänga av hällen. Det är stor risk att du bränner dig då, säger Ronny Karlsson.

 

Induktion kräver magnetism

Induktionshällar fungerar genom att ett magnetfält alstras direkt under kokkärlet. Förutsatt att det är magnetsiskt väms det upp direkt. Du kan prova detta med en kylskåpsmagnet, fäster den på kastrullen eller stekpannan är materialet magnetiskt. Du måste inte byta alla kokkärl om du köper en induktionshäll. Gjutjärnsgrytor och kastruller av stål och emalj går bra att använda. Däremot inte kärl av koppar, glas eller aluminium.

Magnetfält, som mäts i enheten tesla (T), bildas kring alla elektriska apparater. Många har varit rädda för magnetfältet vid induktionshällar. Men fältet som finns där man står vid spisen vid matlagning är mycket svagt. Däremot är det starkt direkt under kokkärlet.

Här är en jämförelse mellan olika apparater i hemmet. Värdena anges i mikrotesla, (miljondels tesla), µT och mätningen har gjorts 1 decimeter från apparaten:

 • Elspis: 0,8 µT
 • Induktionshäll: 1,2 µT
 • Dammsugare: 6 µT
 • Mikrovågsugn: 14 µT
 • Borrmaskin: 20 µT


Kontrollerna på hällarna har lite varierande design. Enklast är om du kan ställa ett kärl på en zon och välja värme direkt, men på vissa måste du först välja zon med ett tryck och sedan ställa in värmen – en onödig omväg. De flesta hällar har 9 inställningsnivåer, utom en, som har 17 nivåer – 9 ”riktiga” och dessutom ett halvsteg mellan varje. Om du vill kan du koppla ur den funktionen och bara ha 9 nivåer.
Att vi gärna har mobilen till hands i köket är något som tillverkarna uppmärksammat. Flera induktionshällar har nu en ”telefonfunktion”, vilket innebär att du kan stänga av alla kokzoner på en gång om telefonen ringer och du vill svara. När du har pratat klart kan du med en tryckning återgå till samma inställningar som du hade. 

...

Det har pratats mycket om ljudet på induktionshällarna. Fläkten låter hela tiden, ibland även när du avslutat matlagningen. Även spolarna som alstrar magnetfälten låter. Men det kan även vara kokkärlen som vibrerar och ger ifrån sig ljud, så se till att du har kärl med plana bottnar och av rätt material. 

...