Hoppa till innehållet
Dina rättigheter Bilbarnstolar

Besafe: Lever inte upp till vår standard

Tillverkaren Besafe ställer om i sin produktion efter Råd & Röns avslöjande om höga halter oönskade kemikalier i företagets babyskydd. De konsumenter som köpt det aktuella skyddet erbjuds dock ingen hjälp.

Publicerad

Babyskydden Besafe iZi Go Modular X1 i-Size med iZi Modular i-Size base samt Besafe iZi Go Modular X1 i-Size utan basmodul fick båda lägsta möjliga betyg i vårt test.

I vårt senaste test av bilbarnstolar och babyskydd varnade vi för Besafe iZi Go Modular X1 i-Size och gav den bottenbetyg.

Skyddet klarade förvisso säkerhetstesterna, men vi uppmätte höga halter polycykliska aromatiska kolväten, PAH, i tyget. Det aktuella ämnet, naftalen, klassas inom EU som mycket giftigt och misstänkt cancerogent.

Besafe har efter testet meddelat att problemen uppstod i deras produktion i april 2020 och att de nu agerat och bytt ut den underleverantör som enligt företaget ”brutit mot deras avtal”.

I vårt kemikalietest testar vi på en rad ställen i babyskyddet och redovisar därefter det högsta mätvärdet. Testet upprepas vid flera tillfällen och på flera stolar av samma modell för att säkerställa värdena. Enligt Besafe härrör problemen från den stora varningsetikett som sitter i huvudhöjd på babyskyddet.

Besafes vd Magnus Tollefsen skriver till Råd & Rön att de tar situationen på stort allvar och att naftalen är ett ämne som ”inte hör hemma i en bilbarnstol”. 

Företaget anser dock samtidigt att det inte finns någon ”risk för nyfödda eller bebisar när de exponeras vid normal användning av babyskyddet” och skriver på sin sajt att det därför anser att det är fel att Råd & Rön väljer att varna för skyddet och att det ”ger fel signaler till konsumenter”.

De nivåer Råd & Rön har uppmätt är 17 milligram per kilo, vilket är 17 gånger högre än det gränsvärde det tyska förbundsinstitutet för riskutvärdering (BfR) satt och som vi utgått från i testet.

– Vi gör ingen egen medicinsk bedömning av riskerna av den här exponeringen. Men det är för oss självklart att rikta en tydlig varning för ett babyskydd som innehåller ett giftigt och möjligt cancerogent ämne. Det här är en produkt som riktar sig mot våra allra minsta och föräldrar ska kunna lita på att babyskydd inte alls innehåller sådana ämnen, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

Men trots att Besafe konstaterar att de babyskydd som producerats under det senaste året inte lever upp till deras standard och innehåller ett ämne som de själva anser inte hör hemma i ett babyskydd, erbjuder företaget inte någon hjälp till de konsumenter som köpt skydden.

Råd & Röns rekommendation till de konsumenter som inte är nöjda är att reklamera.

– Det är bra att Besafe nu agerar och att de håller med om att naftalen inte alls bör finnas i ett babyskydd. Men det hade då också varit rimligt att exempelvis erbjuda de föräldrar som köpt de aktuella skydden en ny klädsel, säger Ronny Karlsson.

Här är ett urval frågor vi fått angående testet av Besafes babyskydd

Fråga: Vad kan man göra som privatperson om man köpt ett sånt skydd och använder det? Kan man kräva återbetalning?

Svar: Vi anser att du som konsument ska kunna förvänta dig ett babyskydd fritt från giftiga kemikalier och rekommenderar de kunder som inte är nöjda med det aktuella babyskyddet att reklamera det. Här har också tillverkaren själv medgett att skyddet inte levt upp till deras krav och därför ställt om i sin produktion för att komma till rätta med problemen.

 

Fråga: Har ni mer information om PAH och om man kan minska halterna i stolen på något sätt? Vi har haft stolen ett år nu och den har ju verkat vara ett bra skydd om vi skulle krocka, skulle vara tråkigt att slänga bort den kvaliteten.

Svar: Vi har inte testat hur skyddet påverkas av eventuella tvättar eller om någon del av den exempelvis skulle klippas bort. Vi anser inte heller att man som konsument ska behöva agera på något av dessa sätt för att säkerställa att det skydd man köpt blir giftfritt, utan tycker att det är tillverkaren av skyddet som är detta svar skyldigt.

 

Fråga: Vi har precis köpt en BeSafe iZi go X1, ej ”modular” eller I-Size. Gäller det med giftiga kemikalier även vår som inte är en modular?

Svar: Vi kan konstatera att de aktuella halterna finns i just den modell vi har testat och varken vill eller kan spekulera kring andra modeller. Du hittar alla testade bilbarnstolar och babyskydd på här.

 

Fråga: Enligt svar från Besafe gäller det etiketten på deras stolar, delar ni den uppfattningen eller är det hela tyget som innehåller kemikalier?

Svar: Vi har noterat att tillverkaren medgett brister och att de skriver att de härrör sig från den stora varningsetikett som sitter i huvudhöjd på stolen. Vi har mätt på en lång rad punkter i skyddet i vårt test och redovisat det mätvärde som är högst. Vår linje är att det är lika illa var kemikalierna än sitter i klädseln och har av den anledningen nedgraderat stolen till ett bottenbetyg.

LÄS MER: Råd & Rön varnar för usla bilbarnstolar och babyskydd

LÄS MER: Råd & Röns test av 60 bilbarnstolar och babyskydd