Hoppa till innehållet
Skönare fritid Husdjur

Rullkoppel – bra vid rätt tillfälle

I samband med vårt test av rullkoppel frågade vi hundtränaren Lilly Norfeldt hur man bäst ska använda kopplet.

Publicerad

Rullkoppel passar bäst på ställen där hunden kan få gå lite friare.

Rullkopplet kan ge hundar med liten möjlighet att springa fritt en känsla av frihet och en möjlighet att få stanna och nosa efter spännande dofter utan att behöva följa mattes eller husses promenadtakt. Men rullkopplet kan ställa till det för hundens träning.
– Ett rullkoppel lär hunden att dra i kopplet, vilket ofta är motsatsen till vad ägaren vill, säger Lilly Norfeldt, som är hundinstruktör och som håller på att utbilda sig till hundpsykolog.

Hundtränaren Lilly Norfeldt och hennes kooiker Gun.

Eftersom ett rullkoppel rullas in automatiskt innebär det att det alltid ger ett tryck på hundens hals. När hunden sedan sätter mer press på det, fortsätter det att rullas ut, och hunden upplever mer frihet. Det lär hunden att det är okej att dra mot tryck på selen eller halsbandet, och att de får en ”belöning” i form av ökad frihet om de drar ännu mer på kopplet.

Men de flesta ägare vill att hundarna inte ska slita och dra, utan gå fint på promenad med slakt koppel. Ett sätt att komma runt detta är enligt Lilly Norfeldt att ha hunden i sele när du använder rullkoppel. Då slipper den både trycket mot halsen, samtidigt som du markerar för hunden att nu är det ett annat koppel och andra regler som gäller.
– I halsen på hunden sitter samma nerver och vitala delar som hos oss människor och därför är det inte bra  om hunden går och stryper sig själv. Det är inte heller så skönt för en själv om hunden rycker och drar i kopplet hela tiden, säger hon.

Lilly Norfeldt tycker även att du kan välja rullkoppel när du till exempel går i skogen eller på stranden och inte riskerar att möta så mycket folk.
– För mig som hundägare, som inte vill att andra hundar kommer fram till min, vet jag ju vilket avstånd jag ska ha till en hund med fast koppel. Men med ett dragkoppel kan hunden jag möter springa i väg hur långt som helst, det kan vara obehagligt för både hundrädda människor och andra hundar, säger hon.