Hoppa till innehållet

Vården blev för dyr – Stella fick avlivas

De senaste åren har kostnaderna för djursjukvård skenat. Dvärgpudeln Stella är ett av många offer för de höga kostnaderna.

Publicerad

Djursjukvården har blivit mer avancerad och betydligt dyrare vilket gör att djurförsäkringarnas maxbelopp ofta överskrids.

Stella var familjens mittfigur.

– Hon kände av hur man mådde, fick en alltid att skratta, säger Carina.

Därför hade hon länge bävat för att Stella skulle bli sjuk. Veterinärkostnaderna hade skenat de senaste åren och familjens ekonomi var ansträngd efter en längre tids sjukskrivning.

Men så, precis efter att Stella fått sina tänder fixade, dvärgpudlar har ofta problem med dem, skadade hon sitt öga så svårt att det behövde tas bort. Och eftersom en olycka sällan kommer ensam fick hon kort efter en livmoderinflammation. Operationen av ögat hade gått på försäkringen och tömt halva den, medan tänderna, som inte täcks av försäkringen, hade länsat sparkassan. Så när livmodern behövde opereras fanns varken tillräckligt med pengar i försäkringen eller i hushållskassan och Carina hade inte råd trots att hon ringde runt och försökte hitta det billigaste sjukhuset. I stället fick hon avliva Stella. 

– Det var det hemskaste jag gjort, säger Carina.

Hon har haft hund i hela sitt liv och säger att vården inte brukade vara så här dyr. En rapport från 2018 styrker detta – priserna gick upp med 38 procent på bara tre år. I debatter på till exempel sociala medier skylls ofta prisstegringen på att två företag – Evidensia och Anicura – köpte upp stora delar av marknaden. Företagen ägdes då av riskkapitalister, Anicura har sedan dess sålts till Mars Petcare. Evidensia och Anicura äger nu tillsammans 60 procent av alla djursjukhus. 

Stella hämtade sig efter ögonoperationen. Men sedan blev hon sjuk igen.

– De vet hur man prissätter och fick också in kompetens, vilket gjorde det möjligt att utveckla mer avancerade och säkra behandlingsmöjligheter. Fristående veterinärer har i många fall följt efter i prisrallyt, säger Terese Holmquist, jurist med inriktning mot försäkrings och avtalsrätt, som sedan i somras driver sajten Djuridik.se, som ger information om djurförsäkringar. 

Hon säger att försäkringsbolagen har mött upp kundens behov av att kunna köpa den dyrare vården med höjda försäkringsbelopp och premier.

– När jag jobbade på Agria 2007 var marknadens högsta maxbelopp 60 000 kronor, i dag är det 150 000 kronor, säger hon.

Terese ­Holmquist driver sajten Djur­idik.se.

Leif Nordqvist, utredare på Konkurrensverket som har utrett kostnaderna för djursjukvård, säger att det inte bara handlar om riskkapitalister, utan att det är flera faktorer som inverkar.

– Vi skaffar allt fler husdjur och lägger mer pengar på dem. Djuren ses i dag som vilken familjemedlem som helst, som har rätt till den bästa vården. I dag går det att göra väldigt avancerade behandlingar och vi använder de djurförsäkringar vi har för att bekosta dem, säger han.

Leif Nordqvist, utredare på Konkurrensverket.

Tove Särkinen, veterinär och kommunikationsansvarig på Veterinärförbundet, säger att kostnadsökningen bland annat beror på att djursjukvården har utvecklats och vårdutbudet ökat.

– Det har utvecklats i en rasande takt, säger hon.

I dag kan man till exempel undersöka en skadad tass med ultraljud, magnetröntgen och datortomografi, vilket kräver högutbildad personal som är mer kostsam i drift. Det har drivit upp priserna. Detsamma har skett inom humanvården, men där ser vi bara en liten del av kostnaderna eftersom resten betalas av skatten. Om vi tar exemplet livmoderinflammation har man alltid kunnat behandla den, men i dag görs det oftast utan antibiotika för att förhindra överanvändning. Det ställer nya krav på bland annat hygien. Dessutom finns i dag utbildad personal som söver djuret och görs det på ett stort sjukhus finns även resurser att behandla eventuella komplikationer, det finns blodbank och möjlighet att återupplivningsmöjligheter som mindre kliniker kanske inte har.

– Det är inte dyrt, men man kan uppleva att det kostar mycket, säger Tove Särkinen.

Tove Särkinen, veterinär och kommunikationsansvarig på Veterinärförbundet.

Det här sätter djurägare i en svår sits – när metoderna finns kan det vara svårt att säga nej till dem. Att fatta ett välinformerat beslut kan också vara svårt. Oftast får du inte veta i förväg vad ett ingrepp kommer att kosta och de kan skilja rejält i pris. En undersökning som försäkringsbolaget Sveland har gjort visar att en operation av livmodern kan kosta mellan 8 000 och 20 000 kronor. Och det utan komplikationer – uppstår sådana kan kostnaden gå upp till mellan 50 000 och 70 000 kronor. En annan undersökning, gjord av Djurens vårdguide 2288, visar dock att skillnaderna är störst mellan olika län och att de inte skiljer mer än 15 procent inom samma län.

De ökade priserna har lett till starka känslor, med djurägare som tycker att riskkapitalisterna som äger veterinärsjukhusen skor sig på deras pälsklingar på ena sidan och veterinärer som känner sig hotade av arga djurägare på den andra. Carina vill till exempel inte ha med sitt efternamn i artikeln eftersom hon är rädd att bli portad från djursjukhus i framtiden. Det finns även veterinärer som känner sig pressade och beställer extratest för att vara på den säkra sidan och för att inte riskera hot och hat, berättar Tove Särkinen.

2288 Djurens Vårdguide

Sedan i somras finns 2288 Djurens Vårdguide, som ägs av den digitala veterinärkliniken FirstVet och försäkringsbolagen Sveland, Moderna och Folksam. Här kan du kostnadsfritt få rådgivning via telefon. Här listas också kliniker utifrån till exempel kunskapsområden, resurser och pris, för att du ska kunna hitta rätt.

En stor andel av djuren i Sverige är försäkrade, men som i Carinas fall är det lätt att slå i maxtaket. Dessutom står självrisken för en stor del av kostnaden. Djurförsäkringar är snåriga att välja, med många undantag och premier som går upp med tiden. När premierna går upp är det ofta för sent att byta eftersom man då riskerar att inte få ersättning för skador som uppkommit innan bytet. Försäkringsbolagen kan tacka nej till att försäkra ditt djur och om det har en sjukdomshistorik kan den sjukdomen undantas i försäkringen.

Tove Särkinen säger att du som djurvårdskonsument bör vara förberedd och veta vad försäkringen täcker och vad du själv är beredd att betala.

– Ofta säger ägarna ”gör allt ni kan”. Men när räkningen sedan kommer undrar de varför vi gjorde alla tester. Djursjukhusen måste också bli bättre på att kommunicera och bli mer transparenta, säger hon.

I Carinas källare står Stellas saker i väntan på att familjen ska få en ny hund. De har inte råd att köpa en nu, men har blivit lovade en valp gratis om uppfödaren får ta två kullar på den i framtiden. Carina har även startat ett sparande för framtida veterinärkostnader. 

– Men jag går med en klump i halsen och vet inte om jag vågar skaffa hund med de här priserna, säger hon.

5 försäkringstips för hunden

  1. Jämför försäkringar på Konsumenternas försäkringsbyrå. Läs avtalet noga. Vilka undantag finns? Behöver du det högsta försäkringsbeloppet?
  2. Läs på om vilka undantag som finns för din specifika ras. Har rasen kända problem med till exempel andning undantas det ofta. Det står i villkoren. Kolla vad som ingår.
  3. Digital veterinärkonsultation ingår i många försäkringar, vilket kan få ner antalet kostsamma veterinärbesök.
  4. Valpen måste vara försäkrad redan när du hämtar den och den ska alltid besiktigas.
  5. Valpförsäkringar är ofta billiga och när de i och med att hunden växer blir dyrare är det ofta svårt att byta eftersom vissa skador då inte täcks. Ett tips är att försäkra valpen för ett högre belopp och sedan trappa ner när det blir dyrare, om hunden inte visat sig ha några allvarliga komplikationer.

Om din hund blir sjuk

Prata med uppfödaren och fråga om råd. I många fall är sjukdomar artspecifika och chansen är att hen har varit med om samma sak.

Skilj på akuta och ickeakuta besvär. Det finns digitala veterinärer som kan hjälpa till med en första bedömning, de flesta försäkringsbolag har en sådan tjänst knuten till sig.

Vid ickeakuta fall, börja med en veterinärkonsultation med fast pris. Be om en vårdplan. Finns det fler veterinärer i ditt område kan du ringa runt och jämföra priser.

Fundera gärna redan före huden blir sjuk på vilka typer av behandlingar du är beredd att utsätta den för, så att du inte behöver bestämma dig på några minuter om du hamnar i den situationen. Bara för att något går att åtgärda, är det inte alltid säkert att det är det bästa för hunden.