Hoppa till innehållet
Läs mer

Veganskt i ostdisken

Osten är ofta en klimatbov. Men det går att få ostmackan att se ut som vanligt, men med minskad klimatpåverkan. Här är fyra veganska alternativ.

Publicerad

Majoriteten av veganska eller växtbaserade ostliknande produkter är gjorda av en blandning av stärkelse, till exempel potatis, majs, ris eller tapioka, och en fettkälla, vanligtvis kokosolja. Andra ingredienser är ofta salt och andra smaksättare. En del ostar är berikade med vitaminer och kalcium. Vissa innehåller konserveringsmedel, stabiliseringsmedel och färgämne.

Basen av stärkelse och fett gör att de flesta veganostarna nästan helt saknar proteininnehåll, till skillnad från vanlig hårdost, som kan ligga på över 25 procent protein. Violifes fetaostprodukt innehåller till exempel 0 gram protein, 21 gram kolhydrater, 21 gram fett och 270 kalorier per 100 gram ost. Om du jämför det med en fetaost gjord på mjölk frå n får och get är det ungefär lika många kalorier och lika mycket fett, men den animaliska fetaosten har nästan inga kolhydrater medan den har kring 17 gram protein per 100 gram ost.

Exempel på ostar

violife.png

Violife – grekiskt företag som gör en rad växtbaserade ostar, bland annat en hårdost med cheddarsmak och en fetaostliknande som de kallar Greek white block, båda baserade på vatten, kokosolja och stärkelse.

HUJ_Fairtrade-Cashew_2020-1.png

Huj – nystartat Alingsåsföretag som gör bredbara veganska syrade ostar med olika smak, baserade på cashewnötter, vita bönor och kokos- och rapsolja.

jeezly-original.png

Astrid och aporna – svenskt företag som gör veganska osten Jeezly som går att skiva på mackan. Består av främst vatten, modifierad potatisstärkelse och kokosolja.

valio.png

Valio – finsk mejerijätte som under varumärket Oddlygood exempelvis gör Veggie slices, med smak av Gouda. Produkterna är baserade på vatten, vegetabiliskt fett (sheasmör, kokosfett) och modifierad potatisstärkelse.

Priser

Exemplen här ovan kostar mellan cirka 125 och 260 kronor per kilo.

LÄS MER: Därför är osten en klimatbov