Hoppa till innehållet

Handskar som håller i längden

längdskidhandskar

Snart är förhoppningsvis längdskidsäsongen här, och med den kalla, klara dagar då andetagen fryser i näsan och spåren ligger orörda i det gnistrande vinterlandskapet. Oavsett om man tränar inför en skidtävling eller åker på en lugnare tur är händerna en känslig och utsatt kroppsdel i spåret. De får absolut inte bli för kalla, då blir skidturen miserabel. Men ett par alltför tjocka vantar duger inte heller om man ska köra lite snabbare.

Råd & Rön har testat åtta lite tunnare längdskidhandskar, som är avsedda för ganska tuff och svettig träning. Sex av dem är unisexmodeller och två av dem är damhandskar. Vi har både testat handskarnas funktion och hållbarhet i ett labb och låtit en panel, bestående av riktigt vana skidåkare, testa dem.

Resultatet visar att det främst är labbtestet som skiljer handsk-agnarna från vetet. 

I nötningstestet, där handskarna utsätts för mekanisk nötning mot ett annat tyg under lång tid, försvinner hela 10 procent av materialet på handflatan från Crafts och Björn Dählies handskar. Att det händer just de handskarna beror förmodligen på att de är klädda med fuskläder respektive mjukt fårskinnsläder på handflatan. One ways handskar nöts på både fingrar och handflata, samt noppas en hel del.

Slitstyrkan testas på sömmen mellan handflatan och mudden. Här är skillnaden stor. Lillsport klarar till exempel 208 newton, vilket motsvarar att utsättas för en tyngd på 20 kilo, innan de går sönder, medan One way bara klarar 35 newton, eller 3,5 kilo.

– Med skidhandskar är det mycket ”dra av och på”, och de sitter tajt, så det är viktigt att de tål att slitas i, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Skidåkning är en svettig sport, och handskarna behöver således klara både svett och efterföljande tvätt. Lillsports handskar krymper efter tvätt, 6,7 procent på längden, medan Björn Dählies handske blir 3,9 procent bredare.

– Det är inte bra, eftersom det är viktigt att skidhandskar sitter åt ordentligt, säger Ronny Karlsson.

Alla handskar behåller färgen under tvätt, men när de utsätts för ett tuffare färgäkthetstest – artificiell svett – får One way återigen bottenbetyg, eftersom de färgar av sig på andra delar av tyget.

– Färgäktheten brukar inte vara ett problem för de produkter vi testar, men One way har stora svårigheter, säger Ronny Karlsson.

Vi har även mätt handskarnas vindtäthet, men inte betygsatt den delen, eftersom man kan vilja ha olika vindtäta handskar beroende på väderlek, tycke och smak. Däremot kan vi slå fast att windstopperinte nödvändigtvis betyder helt vindtätt. Craft, som har windstopperfunktion, släpper till exempel igenom en hel del vind.

En god fukttransport är dock alltid att föredra. Här får handskarna upp till 7 i betyg.

– Här blir det en kompromiss mellan att skydda mot vind och att ha bra fukttransport. Med tanke på att skidhandskar är gjorda för att vara täta är en 7:a i fukttransport ett ganska bra betyg, säger Ronny Karlsson.

Testpanelens vana skidåkare har tagit handskarna ut i spåren i både Vasaloppet och Engelbrektsloppet, samt på fjället och på rullskidor. Deras resultat skiljer sig något åt från labbtestet, till exempel är Bjørn Dæhlis handske en favorit, trots att den inte fick bra betyg i labbdelen.

Panelen har fått testa hur sköna skidhandskarna känns på, om de upplever att handskarna transporterar fukt och isolerar bra, samt passform och känsla mot huden. Dessutom har de fått rapportera om eventuellt slitage och eventuella skador eller förändringar under användandet. De har även fått bedöma fingrar och muddar – samt även undersökt om den lilla del med mjukare tyg på tummens utsida, som är avsedd att torka av snor på, uppfyller sitt syfte. Den ska vara mjuk och utan sömmar, men framför allt är det viktigt att den finns där. One ways handske saknar till exempel en sådan, vilket får panelen att tycka att den känns mer som än en turhandske än en träningsoch tävlingshandske. tyg på tummens utsida, som är avsedd att torka av snor på, uppfyller sitt syfte. Den ska vara mjuk och utan sömmar, men framför allt är det viktigt att den finns där. One ways handske saknar till exempel en sådan, vilket får panelen att tycka att den känns mer som än en turhandske än en tränings- och tävlingshandske. 

Tittar man på paneldeltagarnas kommentarer är det tydligt att vad som fungerar och känns bra för en person inte nödvändigtvis känns på samma sätt för en annan. Samma handske kan upplevas som alltför varm av en person, och som sval och bra anpassad för hårdträning av en annan. Framför allt är muddarna något som delar panelen: om de ska vara långa eller korta, sitta åt eller vara lösare och ha kardborrband eller ej. Eftersom det är viktigt att skidhandskarna sitter åt ordentligt är det bra att pröva, så att man hittar en modell som sitter tajt utan att klämma, och som har lagom långa fingrar.

Viktigaste frågan till panelen är om de kan tänka sig att köpa handskarna. Där svarar alla att de kan tänka sig att köpa Hestras handskar, medan bara en av tre kan tänka sig att köpa Johaugs och Crafts. Oneways handske får inte mer än ett ”nja” från en paneldeltagare.

Panelens omdöme

 

Hestra Ergo Grip WShestra grip

Fungerar bra med värme och isolering. Sitter bra. Långa muddar. 

- Många sömmar, framför allt på fingrarna. Sträv nose wipe. Nötningsskador på pekfingrarna.

Panelen: ”Skön handske, dock lite för långa fingrar och muddar.” ”Toppenhandske.” ”Bra handske med tajt och bra passform. Lite många sömmar, även om de inte orsakade några problem. Mudden bra med justering, men ett litet kliande av detaljerna på mudden.”

 

Hestra WS Breezehestra breeze

 + Bra, välsydda sömmar. Mjuka och följsamma. Mjuk nose wipe.

- Ingen justerbar mudd, smiter inte åt alls.

Panelen: ”Mycket skön och snygg handske med bra passform. Minus för handledsöm och ej justerbar mudd." ”Jag gillar dem trots den breda mudden, och de fungerar extra bra på fjället då windstoppern kommer till sin rätt.”

 

Lillsport Legendlillsport

 + Varma. Bra passform, slimmad utan att vara för tajt. Justerbar mudd. Smart att ha skötselråd på muddens insida.

Tjocka och svettiga. Klumpiga, framför allt kring mudd och fingrar. Osköna i fingertopparna.

Panelen: ”Kändes standard, ingen wowkänsla.” ”Rejäl skidhandske som håller värmen bra och är vindtålig.” ”Kändes lite klumpiga.”

 

Björn Dähliedählie

+ Smidig handske med skön passform, inga sömmar som skaver. Sömlös handflata. Skön mudd som är reglerbar.

- Lite svala för dem med köldkänsliga händer. Panelen: ”Toppenhandske, dock lite svag. Bra med sömlös handflata.” ”Mjukt fint skinn i handflatan, bra för aktiv åkning.” ”Åkte tjejvasan, 30 kilometer, med denna handske, den får högsta betyg under detta lopp.” ”Tyvärr fick jag riktiga blåsor i handflatan, tveksam till köp.”

Slutsats

Vi har testat 8 längdskidhandskar, 6 som är för dam och herr (unisexmodeller), och 2 som är specifika damhandskar. Handskarna har testats i labb och av en testpanel. I labbet testades material och hållbarhet, och testpanelen bedömde komfort och användning.

Bäst i test blir Hestra Ergo Grip Windstopper, som får 79 i samlat betyg. Hestra Windstopper Breeze, som får 77 i samlat betyg – men som kostar 150 kronor mindre än testvinnaren – utnämns till Bra köp.

Björn Dählies racehandske gillas av testpanelen, men betyget dras ner av labbtestet, då handsken varken står emot nötning eller klarar tvätt och svett särskilt bra.