Hoppa till innehållet

Välj rätt för pisten

Bra skidor och en bra jacka är ofta en självklarhet till utförsåkningen. Men ofta lägger vi mindre tid på att välja rätt handskar. Råd & Röns test visar att ett aktivt val lönar sig.

skidhandske fjällen

Det ska inte vara för svettigt, men fingrarna ska inte heller vara genomfrusna. En bra skidhandske kan vara skillnaden på om dagen i backen blir en njutning eller en pina.

Råd & Rön har testat elva alpinhandskar – åtta av dem är kortare och stannar vid handleden medan tre går en bit upp på underarmen. Testet innehåller både klassiska handskar, med en enkel och funktionell stil, och handskar med en mer exklusiv känsla. Alla modellerna är unisex.

Alpinhandskarna har utsatts för ett tufft labbtest och dessutom bedömts av en testpanel. I labbet har vi bland annat tittat på hur bra handskarna är på att leda bort fukt när man svettas. Här briljerade handskarna från Hestra – båda modellerna fick toppbetyg.

En bra alpinhandske ska både släppa ut ånga och skydda effektivt mot vind.

– Det är inte lätt att få båda, dessa kriterier går ofta emot varandra, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

Vindtåligheten testades genom att blåsa luft genom handsken. Renegade och Legend från Black Diamond var helt täta, men överlag skyddar alla handskarna bra mot vind. Sämst klarade sig Hestra Army Leather Abisko, som släppte igenom 54 liter per minut.

– Det är inte så mycket att man kan känna vinden på handen, men det blir definitivt kallare i handsken. Samtidigt bidrar detta till bättre ventilation, säger Ronny Karlsson.

Vilka handskar passar dig?

De varmaste handskarna kan ibland bli onödigt varma och svettiga. Anpassa valet efter vädret, hur frusen du är och vad du ska göra.

Tumhandskar är varmare än fingerhandskar, eftersom fingrarna är samlade på ett snöflingaställe och hjälper till att värma upp varandra.

Är det riktigt kallt kan du använda liners – tunna innerhandskar – som foder under dina vanliga handskar. Skulle du behöva ta av dig handskarna, till exempel för att knyta skorna, är liners dessutom ett extra skydd för händerna. Eftersom linern är närmast huden är det viktigt att materialet andas bra om du ska vara aktiv och riskerar att svettas.

Du kan också använda skalhandskar som ett extra skydd mot kyla. De är ofodrade och skyddar mot vind och väta. Med skalhandsken får du, precis som med liners, ytterligare ett lager, där luften isolerar.

Handsken från Swix, Storm II Glove, som har det tredje högsta samlade betyget, klappade igenom totalt i nötningstestet, där vi kollade hur väl handflatan står emot en vikt som nött i 20 000 varv.

– Swix tappade hela 21,8 procent av sitt material. Det blev som en grop, säger Ronny Karlsson.

Även Salomon fick bottenbetyg när det gäller detta. Gummit i ­handflatan, som ska ge ett bra grepp om staven, ­försvann helt efter nötningen.

– Det här är stora märken, så jag blev ­överraskad, säger Ronny Karlsson.

Oavsett hur bra handskarna står sig i labbet kan de kännas helt annorlunda i skidbacken. Vi har därför låtit en testpanel av aktiva åkare använda handskarna. Testpanelen har bland annat bedömt handskarnas passform, känslan mot huden och eventuella färg- och formförändringar. Här brast Hestras Army Leather Abisko, som annars överlag får höga betyg. När handskarna blev blöta kladdade färgen på det ljusbruna skinnet av sig både på det vita skinnet och på själva handen. Detta påverkade helhetsintrycket och den viktigaste aspekten – om man kan tänka sig att köpa handsken. ”Här hade det absolut blivit ja om den inte hade färgat av sig”, kommenterade en av paneldeltagarna.

 

LÄS MER: Därför fryser vi om händerna

 

Bäst i test är Hestras Ergo Grip Active, med hela 88 i samlat betyg. Den fick toppbetyg både i material­testet och av testpanelen, där samtliga kunde tänka sig att köpa handsken. Den här modellen är ­tunnare än övriga handskar i testet och passar bäst för varmare dagar eller för personer som lätt blir varma om händerna. Salomons Element GTX intar jumboplatsen med 53 i samlat betyg. Den fick botten­betyg i nötningstestet och blev snabbt blöt när den utsattes för vatten.

Text: Robin Högberg

Testansvarig: Ronny Karlsson

Slutsats

Vi har testat 11 alpinhandskar – 8 kortare och 3 lite längre varianter. Handskarna har både testats i ett labb och av en testpanel. I labbet testades handskarnas material medan testpanelen bedömde komfort och användning. Alla modeller är unisex.

Bäst i test är Hestra Ergo Grip Active, som får 88 i samlat betyg. Everest Advanced Alpine Glove utnämns till Bra köp – den får 70 i samlat betyg men är 275 kronor billigare än testvinnaren. Swix Storm II Glove har samma pris som Everests handske och får dessutom ett poäng mer – 71 i samlat betyg – men eftersom den fallerar helt i nötningstestet blir den inte utnämnd till Bra köp.

 

Så testar vi skidhandskar

Handskarna klipps upp för att bland annat testa nötning, vindtålighet, fukttransport och hur mycket vatten som går in i materialet när handskarna blir våta.

 

För att testa färgäktheten blöter vi handskarna och placerar vita tygremsor under för att se om färgen släpper.