Bästa stödet på vandringen
Rätt vandringsstavar kan göra turen lättare oavsett om den går i krävande fjällterräng eller bara hemma runt knuten. Vi har testat nio hopfällbara stavar med justerbar längd.
Stavar i aluminium och kolfiber har för länge sedan konkurrerat ut den klassiska vandrarstaven i björk bland fjällvandrare och andra som ger sig ut i naturen. Den moderna vandringsstaven kommer i par, påminner om skidstavar i utförandet och används av alltifrån den som behöver lite extra stöd på promenaden hemma till den som ska genomföra ultramaraton i bergig miljö. Förutom att hjälpa till med balansen avlastar stavarna ben, knän och fötter, framför allt i backig terräng. Stavarna kan också komma till användning när du vadar över vattendrag och behöver extra balans eller för att uppskatta hur djupt det är innan du sätter ner foten.
Vi har låtit stavarna gå igenom tekniska test i ett labb, men även satt dem i händerna på en testpanel som har fått använda dem på vandringsturer i varierad terräng.
Alla stavarna går att fälla ihop för att kunna packas eller bäras på alternativt i en ryggsäck. Stavarnas längd är justerbar för att kunna anpassas både efter hur lång användaren är och efter om staven används uppför eller nedför en brant backe.
Alla modeller är relativt lätta, även om vikten skiljer en hel del. Lättast är Fizan Compact som väger 165 gram per stav. Mest väger Silva Trekking 3Z med 271 gram. Både den lättaste och tyngsta modellen är gjorda av aluminium. Men vi har också två kolfibermodeller i testet och en där stavens ovandel är gjord av kolfiber och nederdelen av aluminium.
Kolfiber är lättare och styvare än aluminium, men å andra sidan sprödare och dyrare. Betygen i vårt labbtest, där vi testade stavarnas stabilitet, visar dock att båda materialen är bra. Alla stavar klarade testet där vi utsatte dem för ett tryck motsvarande 35 kilo rakt ovanifrån.
För de testade modellerna finns två huvudmetoder för hur stavarna viks ihop. Det vanligaste är en klassisk teleskopmodell där rören i den nedre delen av staven skjuts in i rören i den övre delen. I utfällt läge låses staven antingen genom att rören vrids åt varsitt håll eller genom ett snäpplås. Tre av stavarna fälls i stället ihop som ett z, där varje del av staven hamnar var för sig och hålls ihop med en rem.
Fördelen med z-varianten är bland annat att stavarna blir kortare när de fälls ihop. Du kan också bevara den längdinställning du har valt när du fäller ihop stavarna, vilket är smidigt om du bara tillfälligt vill fästa dem på ryggsäcken. Nackdelen, jämfört med teleskopvarianten, är att stavarna blir lite av ett ”plockepinn” i ihopfällt läge, vilket kan göra dem knepigare att hantera.
Stavarna av teleskopmodell blir längre när de är ihopfällda och vissa av deltagarna i vår testpanel upplevde att det var svårt att få isär och ihop dem när låsmekanismen dragits åt för hårt. Om låset dras för löst kan problemet däremot bli att staven sjunker ihop under vandringen, något som flera i panelen råkade ut för.
Längd på staven
Längden på stavarna i testet kan justeras. När du står på platt mark ska du ha armbågen i 90 graders vinkel när du håller i staven. Då har den rätt längd. Om du går mycket utför kan det vara bekvämt att justera staven så att den blir lite längre och om du går uppför kan stavarna justeras för att bli lite kortare.
I vårt tekniska test ser vi inga problem med att någon av stavarna trycks ihop. Däremot blir låsmekanismerna på Komperdell C3 Carbon Pro och Silva Trekking 3Z svåra att öppna och stänga när de använts många gånger och behöver då justeras för att hålla röret på plats. Swix Sonic Tourer har i stället problem med att låsmekanismen blir svår att hantera i kyla.
En annan egenskap som skiljer stavarna åt är handlovsremmen. Mest sticker Lekis variant ut. Den sitter som en handske över handen och kan kopplas loss från själva staven. Det tyckte panelen underlättade när de ville ställa ifrån sig staven för att till exempel rätta till jackan eller ta en snabb fika.
På Black Diamonds Distance FLZ Poles och Distance Carbon FLZ Poles justeras remmen med en kardborre. Lösningen delar panelen, där vissa tycker att den fungerar bra medan andra tycker att det är svårt att få bandet tillräckligt tajt.
Övriga stavar har en mer klassisk justering av remmen, där den låser sig själv runt en kil i handtaget. Hur bra lösningen fungerar varierar mellan olika modeller, men både Komperdell Highlander Cork och Swix Sonic Tourer får lägre betyg för hur väl justeringen av remmen fungerar.
Vi har också låtit stavarna gå igenom ett tekniskt test för att se hur hållbara handlovsremmarna är. I testet hängde vi en 35 kilos vikt i remmen. Det klarade alla stavar utom Silva Trekking 3Z, som tappade en skruv samtidigt som remmen gick sönder.
Stavarnas handtag skiljer sig mycket åt, både när det gäller utformning och material. De flesta använder ett mjukt plastmaterial, men Komperdell Highlander Cork har ett handtag helt i kork och Lekis handtag är delvis i kork. Dessa uppskattas inte av panelen, som bland annat tycker att de är hala. Något som däremot uppskattas är långa handtag, som gör det enkelt att snabbt hitta olika grepp när man till exempel går uppför eller nedför med staven. Både testvinnaren Black Diamond Trail och Komperdell Carbon Pro får höga betyg för komforten på handtagen. Stavarna är också testpanelens favoriter.
Stavarnas spetsar är ett kapitel för sig. På modellen från Black Diamond kan du välja att skruva fast en spetsig metallvariant eller en plastplupp i spetsen. Till Distance FLZ Poles och Distance Carbon FLZ Poles följer båda sorterna med medan testvinnaren Black Diamond Trail och Komperdell bara levereras med metallspets. Övriga modeller levereras med plastspets som kan träs på metallspetsen. Till de olika modellerna finns en uppsjö av olika plastproppar att köpa som tillbehör.
Slutsats
Råd & Rön har testat nio ihopfällbara vandringsstavar, både i labb och med hjälp av en testpanel. Black Diamond Trail klarar de tekniska testerna utan anmärkning och är tillsammans med Komperdell C3 Carbon Pro testpanelens favorit. Black Diamond Trail utses därför till Bäst i test. Staven finns i flera olika varianter, vi har testat den som heter bara Black Diamond Trail. Jämfört med övriga stavar i tabelltoppen är den dessutom billig. Därför utser vi inget Bra köp.