Knivigt värre
En bra kniv underlättar verkligen matlagningen. Att såga sig igenom en tomat eller en fiskbit med en slö egg är inte kul. Skärpan är viktigast!
Många riktigt vassa, men en riktigt slö. Det blev resultatet när Råd & Rön testade köksknivar. Bäst i test blev Mac Chef med fin skärpa och bra hållbarhet. Enda anmärkningen fick denna kniv vid korrosionstestet, där eggen fick rostfläckar. Men du får betala en hel del för den vassaste kniven i lådan, 1 200 kronor kostar Mac-kniven. Betydligt mindre, bara 200 kronor, kostar Ikea 365+. Den är visserligen något snäpp sämre på det mesta jämfört med testvinnaren men ändå en väldigt bra kniv och ett klockrent Bra köp. Även Fiskars Norr Kockkniv får utmärkelsen Bra köp, den kostar runt 600 kronor och är något bättre än Ikeakniven.
Lion Sabatiers Idealkniv var inte så idealisk, den fick bara en etta i betyg för skärpan, och inte blev det mycket bättre när den slipats om. Den var också dålig på att hålla skärpan, bara en etta också i det deltestet. Även Fiskars Functional Form blev snabbt slö efter slipningen.
Knivarna har runt 20 cm blad och alla utom en är i rostfritt stål, det dominerande materialet på knivmarknaden. En är keramisk, den är visserligen supervassa, men går inte att slipa om. Köper du en sådan kniv får du sköta den väldigt väl, och inte använda på hårt underlag, till exempel en bänkskiva i sten eller en skärbräda i porslin.
En kniv ska skötas väl, annars blir den snabbt slö. Och en slö kniv gör ingen glad. I stället för att göra fina, jämna snitt ”krossar” en slö kniv cellerna i råvarorna, vätska rinner ut och de blir torrare. Plus att du lättare skadar dig på en slö kniv. Här kan du läsa våra slipningstips.
Knivars hårdhet mäts med Rockwellskalan, och anges med enheten HRC. De rostfria knivarna i testet har mellan 54 - 59 HRC. Den keramiska kniven i vårt test går upp så högt som till 89 HRC. Men hårdheten gör den skör, den spricker lätt. Spetsen på knivbladet gick av efter endast sex fall på keramikkniven. Falltestet är tufft för knivarna, de släpps 30 gånger i olika vinklar från 1,2 meters höjd ner på en betongplatta. Alla knivar fick anmärkningar i det här testet, den vanligaste skadan var att spetsen gick av.
Knivarnas tålighet mot mekanisk och kemisk påverkan har testats. Bland annat fick de ligga i varm saltlösning för att se om de rostade och lades i en toluenlösning för att se om handtagen höll. Handtagens hållfasthet prövades också i dragprov, och knivarna fick dessutom ligga i varmvatten för att vi skulle se hur väl de stod emot fukt.
Rosttestet var ett tufft test. Flera knivar fick anmärkningar, främst uppstod rostfläckar på bladets egg men i vissa fall även på skarven mellan skaft och blad.
I vårt temperaturtest fick flera knivar anmärkning. Efter att vi sänkt ner knivarna i 75-gradigt vatten i en halvtimme hade vissa handtag svällt eller mjuknat betänkligt.
Vår testpanel har skurit sig igenom en mängd livsmedel med varje kniv och bedömt resultatet. Överlag ger panelen höga och jämna betyg till knivarna när de skär de flesta sorters mat. Det finns dock vissa undantag – ett par knivar har till exempel lite problem med vattenmelonens tjocka, sega skal och fibrerna i rått kött.
Testpanelen består av fem personer, män och kvinnor med olika stora händer. Det är väldigt individuellt hur man föredrar handtagets utformning och knivens vikt, så testa gärna i butik innan du slår till. En tung kniv kan visserligen vara bra om du ska dela en melon eller en ost, men å andra sidan kan du bli trött om du har små händer och ska skära mycket. Knivarna i vårt test varierar i vikt mellan 92 och 278 gram, den keramiska är lättast.
Uppdatering 6 juli, 2018: Ett fel hade tyvärr smugit sig in i en tidigare version av testtabellen. Skärpan på knivarna när de var nya, var sämre än vad som uppgavs för Fiskars Functional Form+ Stor Kockkniv och Victorinox Fibrox 5.2063.3. Det korrekta, lägre delbetyget påverkar även det samlade betyget för knivarna. Nuvarande tabell visar de korrekta betygen. Råd & Rön ber om ursäkt för misstaget.
Läs mer: Råd & Röns knivskola