Oregano – bäst i test
Råd & Rön har testat 15 olika sorters oregano, 7 av dem är ekologiska. För att ta reda på om förpackningarna i testet verkligen innehåller oregano har vi gjort en spektrografisk analys av de torkade bladen. I 13 av burkarna hittar vi bara oregano, men 2 av proverna sticker ut, de innehåller över 50 % andra blad.
Flera oreganoburkar innehåller spår av bekämpningsmedel. I 2 av förpackningarna finns bekämpningsmedel i doser som vida överstiger de tillåtna gränsvärdena.
Testade sorter av oregano
Utdrag ur testet av oregano
Oregano är en av våra mest populära kryddor och används ofta torkad i pastarätter eller på pizza. Vi har testat 15 produkter från 13 olika tillverkare. 7 av sorterna är ekologiska. Billigast är Eldorados variant som kostar 9 kronor per 10 gram. Dyrast är oreganon från Santa Maria och från Spicemaster som kostar 32 kronor för samma mängd.
För att ta reda på om förpackningarna i testet verkligen innehåller oregano har vi gjort en spektrografisk analys av de torkade bladen. I 13 av burkarna hittar vi bara oregano, men 2 av proverna sticker ut. I de burkarna är innehållet inte ens till hälften oregano. I ena fallet innehåller burkarna 55 procent blad från cistus, en typ av solvända. Den andra produkten har i stället drygat ut innehållet i sin förpackning med 53 procent olivblad.
En aföretaget skriver på sin hemsida att företaget köper in sina kryddor från noggrant utvalda leverantörer och att företagets laboratorium utför omfattande kontroller innan kryddorna får fortsätta till produktion och förpackning. Trots det är innehållet i deras ekologiska oregano alltså inte i huvudsak oregano.
...
Vi har också låtit labbet leta efter rester av bekämpningsmedel i oreganon. I sex produkter hittar vi inte hittar några bekämpningsmedel alls. De är alla ekologiskt odlade.
Därför används bekämpningsmedlen
- Carbendazim används bland annat mot svamp och maskangrepp.
- Dimethoate används bland annat mot insekter och spindlar.
- Triadimenol och triadimefon används bland annat mot mögel och svartröta.
I en ekologisk oregano hittar vi spår av 1 bekämpningsmedel, men i en mängd under EU:s gränsvärde. Liknande resultat får vi för 5 andra oreganosorter där vi hittar spår av mellan 1 och 12 bekämpningsmedel, men i små mängder.
I två oreganopåsar är resultatet sämre. Här hittar vi höga halter av bekämpningsmedel och dessutom flera fall där rådande gränsvärden överstigs. I ena påsen hittar vi 11 olika bekämpningsmedel, varav 3 där gränsvärdet överskrids. Ämnet carbendazim hittar vi i koncentrationer som ligger cirka 4 gånger högre än gränsvärdet. För dimethoate ligger innehållet 3 gånger över gränsvärdet och för kombinationen av triadimenol och triadimefon är innehållet dubbelt så högt som tillåtet. I den andra påsen finns 13 olika bekämpningsmedelsrester, och även här hamnar carbendazim och kombinationen av triadimenol och triadimefon över gällande gränsvärden. Dimethoate hamnar precis på gränsen.
...
Så smaktestar vi oregano
Vi har låtit en smakpanel bedöma oreganons smak, doft och utseende. Skillnaderna i förpackningarna är stora. Vissa innehåller blad med frisk grön färg medan andra är torrt gula. Spicemaster skiljer ut sig genom att även ha med torkade blommor.
Smaken och doften varierar också mycket. Bäst gillar panelen Santa Marias konventionellt odlade oregano, som beskrivs som aromatisk med kraftfull smak. Sämst upplever panelen att Kockens ekologiska oregano och Spicemaster är.
Att Kockens ekologiska oregano inte faller panelen på läppen är kanske inte så konstigt med tanke på att knappt hälften av innehållet i burken verkligen är oregano. Resten är blad från cistus, en typ av solvända. Albert Ménès produkt, som drygats ut med olivblad, fick däremot omdömet att det var stor variation på bladen, men att den hade en okej oreganosmak.
Noggranna anteckningar. Panelen betygsätter varje prov utifrån utseende, smak och doft.