Rödbetsjuice – bäst i test
Råd & Rön har testat tolv rödbetsjuicer, elva vanliga juicer och ett koncentrat. I testet hittade vi små mängder tungmetaller. Halterna av nitrat, som sägs vara prestationshöjande, varierade extremt mycket mellan juicerna. Vår smakpanel var väldigt enig och gillade några av juicerna skarpt, däribland testvinnaren. Däremot uppskattades inte smaken från de rödbetsjuicer som innehöll äppelcidervinäger.
Om testet

Vi har testat...
- Smak, doft och utseende.
- Nitratmängden.
- Om juicen innehåller tungmetaller.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Rödbetsjuicer som ingår i testet
Utdrag ur testet av rödbetsjuice
De senaste åren har rödbetsjuice fått ett uppsving, framför allt i träningskretsar. Lite rödbetsjuice före träningen ska enligt förespråkarna förbättra prestationsförmågan, få löpare att springa fortare och cyklister att orka cykla längre. Drycken kallas ibland för ”sund doping” och före OS i London 2012 dracks det tydligen så mycket rödbetsjuice att spelen kallats för ”Beet root Olympics”. Även för äldre påstås den röda drycken vara ett hälsoelixir då den sänker blodtrycket.
I vårt test av tolv rödbetsjuicer har vi valt produkter som innehåller minst 90 procent rödbeta. Många tillverkare marknadsför sina produkter som rödbetsjuice trots att de mest innehåller andra frukter, vilket har retat konsumenterna, men eftersom vi vill granska hälsoeffekterna av de rena rödbetsjuicerna är de andra sorterna inte med i testet. Få juicer innehåller dock 100 procent rödbetsjuice.
– En del tillverkare har tillsatt lite citronjuice eller äppelcidervinäger, förmodligen för att rödbeta har en ganska speciell, väldigt jordig, smak, som man försöker pigga upp, säger Anna Edberg, projektledare på Råd & Rön.
Ämnet som ligger bakom rödbetsjuicens goda rykte är nitrat. När vi mätte nitrathalten i juicen fann vi att den varierade stort – från 467 till 1 581 milligram per kilo i de vanliga rödbetsjuicerna.
Att något är nyttigt betyder inte att det blir bättre ju mer du får i dig. Livsmedelsverket har en hälsobaserad övre gräns för hur mycket nitrat du max bör få i dig per dag, och den ligger på 3,7 milligram nitrat per kilo kroppsvikt. Väger du 70 kilo bör du alltså högst få i dig 259 milligram nitrat per dag. Dricker du två shots av en av juicerna – vilket rekommenderas före träning – får du i dig hela 1 396 milligram nitrat, alltså långt över det rekommenderade maxintaget.
Beroende på hur mycket du dricker och hur mycket du väger går det att komma över det rekommenderade dagliga maxintaget även med de vanliga rödbetsjuicerna. Till exempel har en rödbetsjuice en rekommenderad serveringsstorlek på 250 milliliter. Då får du i dig 240 milligram i en servering, vilket är över det rekommenderade intaget om du väger 60 kilo.
– Går du över det dagliga acceptabla intaget någon gång då och då är det ingen risk. Men det finns en liten risk att drabbas av methemoglobinemi, vilket är när syretransporten i blodet försämras. Den risken är dock störst för riktigt små barn. Det finns även risk att nitrat omvandlas till nitrosaminer i kroppen, och vissa nitrosaminer kan öka risken för cancer. Men det är inte klart om de nitrosaminer som bildas när man får i sig nitrat och nitrit från maten verkligen är cancerframkallande, säger Sara Gunnare, toxikolog på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket har sedan länge avrått föräldrar från att ge större mängder av nitratrika grönsaker som spenat och ruccola till barn under ett år, på grund av risken för methemoglobinemi, och nyligen uppdaterade de råden till att även inkludera rödbetsjuice. På några av rödbetsjuicerna står det att produkten inte ska ätas av små barn, men det är långt ifrån alla som har den rekommendationen. Sara Gunnare tycker dock inte att vuxna behöver oroa sig över nitratinnehållet i grönsaker.
– Man ska inte sluta äta grönsaker av rädsla för nitrat. Nitrat och nitrit finns även som tillsatser i till exempel charkprodukter, och är man orolig för mängden nitrat och nitrit man får i sig kan man dra ner på det i stället eftersom det är så nyttigt med grönsaker, säger hon.
Rödbetsjuice kan också innehålla en del tungmetaller.
– Det kan finnas tungmetaller i små mängder i all mat. Eftersom det är lätt att få i sig stora mängder juice och många dricker det varje dag kan man få i sig stora mängder frukt genom juicen, och då ökar risken för att få i sig mer tungmetaller. Det är ganska mycket rödbeta i en flaska, säger Anna Edberg.
I vårt test hittade vi endast små mängder tungmetaller. Bara i två produkter återfanns låga halter kadmium respektive låga halter kadmium och nickel.
Vi lät även en smakpanel testa rödbetsjuicerna. Paneldeltagarna var eniga – flera av produkterna var mycket goda, med vackert mörkröd färg. Om testvinnaren skriver till exempel en testdeltagare att den har ”perfekt balans mellan sötma, syra och jordiga smaker.” Även ett par andra rödbetsjuicer gillades. Några juicer tyckte panelen dock inte alls om, där man har tillsatt äppelcidervinäger. Panelens kommentarer om en juice var till exempel ”lite brunaktig ton”, ”doftar kryddig rödbetsvinäger” och ”saknar rödbetssmak, inte god!”. Om en annan mindre god sort tyckte de bland annat att den hade en ”brun otypisk färg” och att en ”syrlig doft dödar rödbetsdoften.”