Hoppa till innehållet
Skönare fritid Husdjursmat

Lätt att hitta bra hundmat

Alla helfoder i dag täcker näringsbehoven hos hundar. Men det är viktigt att anpassa mängden mat så att hunden inte blir för tjock.

Publicerad

Hyllorna med djurmat i butikerna är fulla av både torra och våta fodertyper, och man vill så klart ha det bästa till sin kompis. Men hur ska man veta vad man ska välja?

– Det finns sammanlagt hundratals fodervarianter, men de är till mer för människans skull än för hundens, säger veterinär Lotta Gunnarsson på Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Om du köper din hund från en seriös uppfödare får du rekommendationer på foder. Använd det till att börja med – byt inte foder direkt. Det är en tillräckligt stor omställning för valpen att komma till ett nytt hem.

Lotta Gunnarsson betonar att du har ett stort ansvar som hundägare. lotta gunnarssonNäringsbehovet täcks av färdigt foder, men mängden mat måste du själv anpassa efter din hunds personlighet. En aktiv hund som jobbar mycket behöver mer mat än en som helst ligger på soffan.

– Håll koll på hunden, och se om den går upp i vikt. Det är ytterst sällan jag ser en hund som är för mager, övervikt är betydligt vanligare.

Du kan själv se om din hund har lagt på sig lite för mycket. Känn på bröstkorgen – du ska lätt kunna känna revbenen där. Och hunden ska inte vara jämntjock när du tittar på den uppifrån. Om din hund behöver gå ner i vikt kan du prova att byta till ett foder som inte hunden är jätteförtjust i, eller prova att ge en mindre mängd. Om du har svårt att få hunden att gå ner i vikt kan du kontakta en veterinärklinik som har sköterskor som är specialiserade på viktproblem.

Vissa hundägare som ger sina hundar torrfoder blöter upp det eftersom de tror att hunden har lättare att tugga i sig det då. Men det ska man inte göra enligt Lotta Gunnarsson.

– Då blir fodret en klibbig massa som fastnar på hundens tänder, och det är inte alls bra. Det ökar risken för tandsten, som i förlängningen kan ge blödande tandkött och tandlossning, säger hon och fortsätter:

– Bland det bästa du kan göra för din hund är att borsta tänderna på den. Börja när hunden är valp, och gör det till en mysig stund varje dag. Det finns särskild hundtandkräm, men den mekaniska bearbetningen är det viktigaste. Om du gör det till en vana kan du förhindra tandlossning. Jag har sett alldeles för många äldre hundar utan tänder.