Teknikskolan: Bluetooth
Det kanske vanligaste sättet att få prylar att koppla ihop sig är via bluetooth. Vi förklarar hur den trådlösa tekniken fungerar och hur du bäst använder den.
Nu när fler och fler mobiler saknar hörlursuttag tar vi det för givet att kunna koppla ihop telefonen med trådlösa hörlurar, ofta för en billig penning. Att vi kan det beror på att den trådlösa standarden bluetooth har blivit så utbredd och dominerande. Bluetooth är till för att elektroniska prylar ska kunna kommunicera med varandra på korta avstånd. Hur lång räckvidden är beror på om det finns hinder mellan enheterna. Räkna med ungefär tio meters räckvidd om synfältet är fritt, men har du till exempel mobilen i sovrummet och bluetoothhögtalaren i vardagsrummet, med två betongväggar emellan, blir den trådlösa signalen skakig. Även andra faktorer, som hur antennen är monterad och vilken version av bluetooth som prylarna använder, påverkar räckvidden.
Bluetooth utvecklades av Ericsson på 90-talet och standarden har genomgått flera versioner och tillägg sedan dess. De flesta förbättringar har inneburit lite bättre energieffektivitet, så att batteriet räcker längre, och lite snabbare överföring jämfört med den gamla versionen. Den senaste versionen Bluetooth 5.1 kom i januari i år. Överlag behöver man som konsument dock inte tänka på versioner och annat när man köper en pryl med bluetooth nuförtiden. Standarden är bakåtkompatibel (en ny version kan kommunicera med äldre versioner) och så länge prylarna inte är mer än några år gamla fungerar de med varandra så som man förväntar sig. Det var lite värre förr när till exempel nya, dyra bilar kunde ha ljudsystem som bara tog emot monoljud via bluetooth, vilket gjorde att telefonsamtal fungerade fint i bilhögtalarna, men inte musik från mobilen.
Att standarden uppfattas som förhållandevis problemfri av både konsumenter och tillverkare visas också av att den verkar ha ett långt liv framför sig. Inga andra trådlösa konkurrenter finns inom synhåll vid it-horisonten. Det som kallas wifi, och som du troligen har hemma som en del av ditt bredbandsabonnemang, bygger på en central struktur där en router skickar ut trådlösa signaler till alla enheter som ingår i nätverket. Routern behöver ha tillgång till ström och de uppkopplade enheterna måste ha säkerhetsfunktioner för att kunna logga in på nätverket. Wifi fungerar alltså bra där hemma eller på kontoret, men inte på bussen eller i sommarstugan utan el.
Vad är koden?
När du kopplar ihop två enheter första gången måste du ofta ange en fyrsiffrig kod. Vissa prylar har en inbyggd kod som står i instruktionsboken. Hittar du den inte ��r stalltipset att prova 0000 eller 8888, som används av många tillverkare. Även 1234 kan fungera.
Döpt efter kungen
I romanen Röde Orm finns kungen Harald Blåtand, som anses ha enat vikingatidens Danmark. En ingenjör på amerikanska it-bolaget Intel hade läst Frans G Bengtssons klassiker och föreslog 1997 för sina svenska kollegor på Ericsson att den nya standarden borde heta bluetooth, eftersom den skulle ena många enheter inom mobil- och datorvärlden. Så blev det och logotypen består därför av runorna för Harald Blåtands initialer.