Hoppa till innehållet

Teknikskolan: Kryptering

Kryptering skyddar innehållet i datorn och döljer din aktivitet på nätet. Vi förklarar vad det innebär och tipsar om smarta program och farliga fallgropar.

Kryptering skyddar din information på nätet.

I alla tider har det funnits behov att skicka meddelanden som inte kan läsas av obehöriga. När man förändrar information så att bara avsändare och mottagare kan förstå den kallas det kryptering. En av de enklaste varianterna är att förskjuta bokstäverna i alfabetet, till exempel med tre steg så att Råd & Rön blir Uag & Ucq. Förskjutningen av bokstäverna är då den krypteringsnyckel som mottagaren måste ha för att kunna tolka informationen. En sådan enkel krypteringsnyckel kan dock knäckas av en lågstadieelev.

Dagens datorer skapar i stället avancerade matematiska krypteringsnycklar som är närmast oknäckbara. Vilket kan behövas. Internet ger många aktörer ­potentiell tillgång till din datatrafik – allt från kommersiella internetoperatörer till hemliga säkerhetsorganisationer. Det finns många olika sätt att ­kryptera trafik på internet. I de flesta fall ­behöver du inte bry dig om hur krypteringen fungerar, bara att den finns i det ­program eller den tjänst du använder.

Inte bara datatrafik (data som skickas) kan krypteras, utan även lagrad data – filer som du har i datorn och mobilen. Principen är densamma. Dina sparade bilder, texter och annat kan bara läsas av den som har nyckeln till filkrypteringen. Om din mobil eller dator blir stulen kan tjuven alltså inte komma innehållet. I nyare mobiler ingår automatisk kryptering, detsamma gäller Macintosh- och vissa Windowsdatorer. Det finns även flera gratis filkrypteringsprogram.
Tänk dock på att du inte har kontroll på din krypterade data efter att den har kommit fram till mottagaren. Till exempel kan tillverkaren av din övervakningskamera lova att ingen kan dekryptera (avkoda) videofilerna som skickas från ditt hem till företagets server. Men kameraföretaget kanske lagrar videorna okrypterade och låter sina anställda ha obegränsad åtkomst till dem. 

3 exempel på kryptering

HTTPS

Hypertext transfer protocol secure socket layer. Kryptering av webbkommunikation. En krypterad webbplats börjar med https, till exempel https://www.kalleskostymer.se (http://www.birgitsblusar.se är alltså inte krypterad).

VPN

Virtual Private Network. Skapar en krypterad tunnel mellan två nätverk. Används ofta av dem som jobbar på distans för att komma åt filer
i företagets nätverk.

PGP

Pretty good privacy. Ett e-post-meddelande är lika lite hemligt som ett vanligt vykort. Många kan läsa det på vägen till mottagaren. Ett vanligt sätt att kryptera e-post är tekniken PGP.

Läs alla Råd & Röns teknikskolor