Hoppa till innehållet
Granskning Husdjur

Svårt välja hundgodis när märkningen brister

Tillverkarna av hundgodis har svårt att hålla vad de lovar på förpackningen. I vår genomgång av 15 sorter är det nästan en tredjedel som inte lever upp till det näringsinnehåll som utlovas.

Publicerad

Hunden tar intryck av att den får en be­löning och inte så mycket av hur mycket den får varje gång tipsar veterinären 
Johanna Holmberg om.

Sammanfattning

Vi har skickat 15 sorters ”belöningsgodis” för hundar till labb för att undersöka om det angivna näringsinnehållet stämmer överens med innehållet. Fyra produkter lever inte upp till kraven på hur väl det uppmätta näringsinnehållet stämmer med det faktiska innehållet. Störst avvikelser hittar vi i Favorit Träningsmix, som har dragits tillbaka efter vårt test. Biltema Mjukgodis ben klarar näringsinnehållet, men missar att tala om på förpackningen vilken typ av foder det handlar om. I många fall är det också svårt eller omöjligt att få veta vilken typ av kött eller andra ingredienser som använts i produkten.

Hunden är människans bästa vän, sägs det, men ska man döma av det stora utbudet av ”belöningsgodis” i butiker och webbshoppar är det en relation som behöver en hel del smörjmedel. Vi har tittat närmare på näringsinnehåll, mögelgifter och märkning för 15 populära hundbelöningar, som har spannmål eller vegetabiliska biprodukter högst upp i ingredienslistan.

Ingen av produkterna är tänkt som huvudfoder till hunden, utan ska ses som ett komplement till den vanliga maten. De flesta marknadsförs som belöningsgodis eller träningsgodis, som används för att locka den fyrbente vännen att göra som matte eller husse vill.

Att vi har valt just produkter med stor andel spannmål beror på att det finns en ökad risk för mögelgifter i form av aflatoxiner, som till exempel kan orsaka leverskador, i den typen av foder.

Glädjande nog finns nästan inga problem med mögelgifter i produkterna vi har testat. Vi hittar aflatoxin i två av dem, Treat Eaters Treats for your dog och Trick & Treats Lamm- & Rissnittar. I båda fallen handlar det om låga halter, långt under gränsvärdet på tio mikrogram per kilo som finns satt inom EU.

Hundgodis kommer i alla möjliga former och färger. Ibland mer för att locka matte och husse än hunden.

När det gäller näringsinnehållet har vi låtit labbet analysera mängden protein, fett, aska (mineraler) och växttrådar (fibrer). Resultatet har vi sedan använt för att räkna ut energiinnehållet i godiset, något som bara två av tillverkarna anger på förpackningen. Skillnaderna är stora. Energirikast är Granngården Hundgodis Snittar Lamm och Ris, med 353 kilokalorier per 100 gram, medan Biltema Mjukgodis ben innehåller 267 kilokalorier per 100 gram.

Johanna Holmberg är veterinär och doktorand på Sveriges lantbruksuniversitet. Hon tycker att man ska tänka på hur mycket energi hunden får i sig per dag när man använder belöningsgodiset.

– Om hunden är normalviktig och inte har hälsoproblem kan man absolut ersätta en del av maten med godis. Men det man stoppar i dem ska man tänka på att dra bort från maten sedan, säger hon.

På förpackningarna till fem av de 15 testade godissorterna finns en rekommendation från tillverkaren kring hur mycket man kan ge hunden per dag. En sådan rekommendation tycker Johanna Holmberg kan vara bra, även om mängden energi en hund behöver varje dag varierar mycket beroende på ras och aktivitetsnivå. Hennes tips för att hålla nere godisätandet är att satsa på produkter med små bitar eller godis som kan delas i mindre bitar när du belönar hunden.

Johanna Holmberg är veterinär och doktorand på Sveriges lantbruksuniversitet.

– Man kanske inte behöver ge en jättestor bit varje gång. Hunden tar intryck av att den får en belöning och inte så mycket av hur mycket den får varje gång, säger hon.

Vi har också jämfört labbets uppmätta halter av näringsämnena med vad tillverkarna anger på paketen. Avvikelserna är i många fall stora. För fyra av de 15 produkterna bryter minst ett av näringsämnena mot EU:s regler för hur stor skillnaden får vara mellan det som står på förpackningen och det som finns där i.

Flest avvikelser har Favorit Träningsmix, som anger att produkten innehåller 15,5 procent protein när den i själva verket bara innehåller nio procent. Favorit anger också för mycket fett, aska och fiber/växttråd jämfört med vad godiset egentligen innehåller. Enligt Stefan Melliander, kvalitetschef på Bergendahls som står bakom varumärket Favorit, kan avvikelsen bero på att företagets leverantör har haft problem att få tag i köttråvara under pandemin och därför använt andra leverantörer än vanligt.

– Eftersom uppmätta analytiska beståndsdelar inte överensstämt med de värden som anges på etiketten på Favorit Träningsmix har vi dragit in produkten från butik, säger han.

Om du har köpt godiset kan du lämna tillbaka det i butiken där du köpte det.

Biltema har lyckats pricka rätt när det gäller halterna av näringsämnen, men i stället missat att tala om att deras Mjukgodis ben är en komplementprodukt och inte ett helfoder, något som bryter mot EU:s regler för märkning av foderblandningar.

Även när hundgodistillverkarna uppfyller lagens krav på märkning lämnar de en del i övrigt att önska för den husse eller matte som vill veta vad hunden får i sig. På nio av de 15 sorter vi har testat finns det till exempel inte angivet vilken typ av kött eller proteinkälla som ingår. På övriga nämns ofta bara en av flera proteinkällor, som till exempel Frolic Walky Bites och Granngårdens Hundgodis Snittar Lamm och Ris.

Johanna Holmberg tycker att det här är ett problem.

– Eftersom vissa hundar kan ha problem med mag- och tarmstörningar tycker jag att det är viktigt att det är tydligt vad godiset innehåller och vilka proteinkällorna är. Det kan för all del fungera bra för friska hundar med många olika proteinkällor, men om det bara är en källa är det lättare för konsumenten att välja ett godis som passar den egna hunden, säger hon. 

Veterinärens godisråd

Johanna Holmbergs bästa tips när du väljer hundgodis.

  • Smak och knaprighet är viktigt. Vissa hundar gillar att tugga, andra föredrar mjuka bitar.
  •  Titta på vilka proteinkällor som anges på förpackningen. Välj ett godis med få proteinkällor om du har en hund med känslig mage.
  •  Det är bra med godis i små bitar eller godis som lätt kan delas så att du kan belöna oftare.
  •  Dra ner på fodret om du ger mycket godis.
  •  Om du har en överviktig hund – välj ett godis med låg fetthalt, men tänk på att ändå välja en sort som hunden gillar.