Stenbitsrom och tångkaviar – bäst i test
Stenbitsrom eller den vegetariska varianten tångkaviar kan användas till mycket. Vi har låtit vår smakpanel smaska sig igenom tio burkar med de två kaviarsorterna för att ta reda på vilken som är godast.
Om testet

Vi har testat...
Vår smakpanel har bedömt sex sorters stenbitsrom och fyra sorters tångkaviar för att ta reda på:
- Hur produkterna smakar.
- Om konsistensen är bra.
- Hur de ser ut.
- Om de doftar på rätt sätt.
- ...och mycket mer!
För tångkaviaren har vi också låtit labbet undersöka om den innehåller tungmetaller eller jod.
Publicerad
Testade produkter tångkaviar och stenbitsrom
Fler tester
Utdrag ur texten
Stenbitsrom kommer från fisken sjurygg, på latin Cyclopterus lumpus. Lustigt nog är det hanen som kallas stenbit medan honan, som bär rommen, kallas kvabbso. Rommen beskrivs som svagt lila eller rosa, men när den säljs färgas den antingen röd, för att påminna om löjrom, eller svart för att påminna om den mer exklusiva rommen från stör.
Vi har testat sex sorters rödfärgad stenbitsrom från lika många tillverkare och dessutom fyra varianter av rödfärgad tångkaviar för den som vill undvika fiskprodukter.
Tångkaviaren är egentligen ingen kaviar eftersom den inte är gjord på fiskägg. I stället består den av kryddade och färgade kulor som gjorts av processad tång. Tångkaviaren marknadsförs som ett mer hållbart alternativ till stenbitsrom och som ett alternativ för den som äter vegetarisk kost.
Enligt WWF:s fiskguide ska man undvika stenbitsrom från sjurygg som är fångad med garn eller bottentrål i Nordatlanten och vara försiktig om den är fångad med garn vid Grönland. Om produkten är MSC-certifierad, som de varianter vi har testat, får den dock grönt ljus av organisationen.
Livsmedel som är gjorda av tång har ibland problem med höga nivåer av bland annat tungmetaller. Därför har vi låtit ett labb undersöka nivåerna av bly, kadmium, arsenik, kvicksilver, koppar och jod i de produkterna.
Även om tångkaviaren påminner om stenbitsrommen utseendemässigt skiljer den sig mycket åt till både smak och konsistens. Konsistensen på tångkaviaren är hårdare och mindre seg. Skillnaden är så tydlig att den hörs när panelen skiftar från den ena till den andra produktgruppen under provningen. Smakpanelen har fått instruktioner om att bedöma tångkaviaren som en egen produkt, inte utifrån hur den förhåller sig till stenbitsrommen.
Det är relativt stor skillnad på hur bra panelen tycker att de olika stenbitsprodukterna smakar. Produkten som får utses till Bäst i test smakar som panelen tycker att man förväntar sig att stenbitsrom ska smaka, men att sältan tar över lite. Att produkterna är för salta är ett generellt problem, enligt smakpanelen.
Tångkaviaren har svårare att finna panelens gillande, även om flera sorter får bra betyg för utseendet.