Hoppa till innehållet

Sämst i test 2022

Våra tuffa labbtester avslöjar produkterna som inte håller måttet. I år finns trasiga skruvdragare, falska kryddor och läckande termosmuggar med på listan över prylar som du verkligen ska undvika.

Publicerad

Varning för läckage

En termosmugg kan snabbt spara en slant jämfört med att köpa ta-med-kaffe på väg till jobbet. Men om muggen läcker i väskan över laptop och mobil blir det snart en snålhet som bedrar visheten. Undvik därför Tefal Travel Mug, Biltema Temosmugg, Primus Vacuum Commuter och Bodum Vacuum Travel Mug, som alla läcker i locket när vi vänder dem upp och ner i vårt test.

Primus Vacuum Commuter är en av termosmuggarna som läcker.

Hitta bättre alternativ bland alla våra 15 testade termosmuggar

Inte bättre än vatten

Om tvättmedlet du använder inte är mer effektivt än att tvätta i bara vatten spelar det ingen roll hur grönt eller miljövänligt det utger sig för att vara, det blir ändå en miljömässig förlust. När vi testar Biobaula, som beskrivs som ett miljövänligt tvättmedel i tablettform, har det liten effekt på de flesta fläckar, trots att det innehåller både blekmedel och tensider. Inte heller Bioswipe, som är ett tvättmedel med probiotika, har någon stor effekt på fläckarna. Samma trista resultat blir det för Tru Earth Eco-strips, som är remsor med tvättmedel som läggs in i tvättmaskinen, men då är remsorna i alla fall fria från gluten enligt reklamen.

Bioswipes "tvättmedel" gör inte rent mer än enbart vatten.

Läs hela testet av alternativa tvättmedel

Hitta bättre alternativ bland våra 22 testade  konventionella kulörtvättmedel

För mycket av det ”goda”

De allra flesta behöver inte äta extra magnesium i form av tillskott. Den som ändå gör det riskerar att få i sig mer magnesium per dag än vad Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, rekommenderar. I vårt test var det 16 av de 23 testade preparaten som översteg den dagliga dosen. Allra mest magnesium per daglig dos innehöll tabletterna från Naturens Apotek. Risken för den som äter för mycket är en dålig mage.

Många tabletter innehåller för mycket magnesium, Naturens Apotek allra mest.

Läs hela testet av magnesiumtillskott

Smaklös smakgivare

Svartpeppar är vår vanligaste krydda. Vårt test av 18 sorters mald svartpeppar visar att du ska undvika lågprisvarianterna om du vill ge din mat en smakskjuts. Minst av det smakgivande ämnet piperin fanns i pepparn från Favorit och Ica. De hade båda en nivå under fyra procent, vilket standarden säger att en peppar ska innehålla.

Icas svartpeppar har för lite piperin.

Hitta bättre alternativ bland alla våra 18 testade pepparsorter

Inga slitvargar

En borrskruvdragare är ett måste för de flesta hemmafixare. Men det finns modeller som slits ut fortare än vad som är rimligt. I vårt uthållighetstest går växellådan sönder på Biltema HDB 18 V under slagborrdelen av testet. Bosch Universal Impact 18 klarar sig ännu sämre med utslitna kolborstar både när maskinen används som borrskruvdragare och som slagborr.

Växellådan går sönder på Biltemas modell.

Hitta bättre alternativ bland våra 54 testade borrskruvdragare

Giftigt skydd

Den kan fällas ihop, är enkel att hantera och skyddar barnet okej i en krock. Men bilbarnstolen Walser Noemi innehåller mycket höga halter giftiga flamskyddsmedel och får därför lägsta möjliga samlade betyg i vårt test.

Walser Noemi innehåller alldeles för mycket flamskyddsmedel.

Hitta bättre alternativ bland våra 92 testade bilbarnstolar och babyskydd

Mixat resultat

När vi testar Coline Stavmixer 44-3123 från Clas Ohlson är resultatet just precis mixat, men inte på ett bra sätt. Mixern fixar både barnmat och majonnäs helt okej, men tyvärr går den sönder i vårt hållbarhetstest. Efter bara 45 av 70 testcykler löser en säkring ut och mixern ger upp.

Clas Ohlsons stavmixer klarar inte vårt hållbarhetstest.

Hitta bättre alternativ bland våra 45 testade stavmixrar

Suger på allt utom flingor

Skaftdammsugaren Roidmi R20 fixar att få upp cornflakes från en matta, men det är i stort sett det enda den klarar visar vårt test. Smulor, djurhår och damm i springor är kvar efter städningen. En klen tröst är det lätt att rengöra själva dammsugaren efter (o)avslutat värv.

Roidmi R20 gör verkligen inte golvet rent.

Hitta bättre alternativ bland våra 132 testade skaftdammsugare

Tappar formen till kakan

Bakformar i silikon ska göra det lätt att få kakan ur formen. Vårt test visar att flera sorter tyvärr lämnar kvar lite av formen i kakan genom läckta kemikalier. Värst är Amazon Basics Muffinsform 12-pack och Ionegg Muffinsform i silikon, som båda släpper ifrån sig mer kemikalier än EU-gränsvärdet 60 milligram per kilo livsmedel. Ensamma syndare är de båda dock inte. I vårt test av 18 formar är det bara tre som vi ger grönt ljus när det gäller läckage av kemikalier.

Ionegg Muffinsform ger ifrån sig kemikalier.

Läs hela testet av bakformar

Missar första klass

Saffran är en exklusiv krydda och tillverkarna missar inte att tala om det på förpackningarna. Men när vi testar 20 sorter är det två som inte alls klarar vad de lovar. Saffranet från Garant och från Alpi Nature missar gränsen för innehåll av crocin, ämnet som ger kryddan sin färg. Alpi Nature ”misslyckas” dessutom med att fylla påsen med rätt mängd saffran och lurar kunden på ett helt dyrt gram.

Garants saffran innehåller för lite crocin, ämnet som ger kryddan sin färg.

Hitta bättre alternativ bland våra 20 testade saffransorter

Andra blad än utlovat

När du köper torkad salvia förväntar du dig förmodligen att det är just salviablad du får i förpackningen. När vi testade 16 sorters salvia visade det sig inte alltid vara så. Kryddhyllans salvia innehöll bara 43 procent salviablad. Övriga 57 procent var blad från andra växter, som myrten, cistus, sumak, jordgubbsträd eller sandelträ. Testet visade också att kryddorna från Idda Herbal och Alpi Natur överskred gränsvärdena för en rad olika bekämpningsmedel.

Kryddhyllans salvia innehåller bara 43 procent salviablad.

Hitta bättre alternativ bland våra 16 testade salviasorter

Missar konsekvent

En bra febertermometer ska kunna mäta både rätt och konsekvent. Omron GentleTemp 521 klarar det senare utmärkt i vårt test och når nästan exakt samma resultat i alla kontrollmätningarna. Tyvärr är det resultatet fel. Så fel att den inte uppfyller standarden som finns för febertermometrar och därför får den lägsta möjliga betyg för sin noggrannhet. Tyvärr är den inte ensam om att inte klara standarden. Även Beurer FT 65 och Beurer FT 85 missar detta grundkrav, men inte lika grovt som Omrontermometern.

Beurers termometrar uppfyller inte standarden.

Hitta bättre alternativ bland våra 14 testade febertermometrar

Därför är de med på listan

Sämst i test är produkter ur våra tester under förra året som är farliga, giftiga, falska, går sönder eller helt enkelt är riktigt dåliga på sin uppgift.