Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Pesto – bäst i test

 

Råd & Rön har testat 15 sorters pesto – både hur de smakar och om de innehåller oönskade ämnen i form av mjukgörare. Bara en pesto saknar helt mjukgörare. Fem av sorterna innehåller däremot halter av mjukgörare som ligger över de tillåtna gränsvärdena.

I testet av pesto har vi bland annat:

 • Bedömt smak och doft.
 • Kommenterat konsistens och utseende.
 • Granskat eventuellt innehåll av olika sorters plastämnen (mjukgörare).

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

Allt detta ingår

Pesto som ingår i testet

Tillverkare Produkt Kilopris Ekologisk
Baresa (Lidl) Pesto alla Genovese 105 kr Nej
Barilla i pesti alla Genovese 158 kr Nej
De Cecco Pesto alla Genovese 175 kr Nej
Favorit (Citygross) Ekologisk pesto basilika 192 kr Ja
Favorit finfina (Citygross) Pesto alla Genovese 229 kr Nej
Garant Ekologisk pesto alla Genovese 166 kr Ja
Glenn Strömberg Collection Green Pesto 217 kr Nej
Ica I love Eco Ekologisk pesto basilika 262 kr Ja
Ica Selection Pesto Vivo 231 kr Nej
Kung Markatta Ekologisk basilikapesto 333 kr Ja
La bio Idea Ekologisk pesto Genovese 454 kr Ja
Monte Castello Pesto alla Genovese 74 kr Nej
Urtekram Ekologisk basil pesto 254 kr Ja
Zeta Alla Genovese färsk basilika 232 kr Nej
Änglamark Ekologisk pesto alla Genovese 239 kr Ja

Utdrag ur Råd & Röns test av pesto

Fräscht grön, med tydlig smak av basilika, pinjenötter, italiensk ost och olivolja. Så tänker sig nog de flesta att en riktig Pesto Genovese ska vara. Så ser det också oftast ut om du tittar på framsidan av butikernas pestoburkar. Innehållsförteckningen visar dock att den bilden är en bra bit från sanningen. Cashewnötter är till exempel en vanligare ingrediens än pinjenötter och många tillverkare har betydligt mer solrosolja än olivolja i sina produkter. För konsistensens skull är burkpeston dessutom ofta utdrygad med potatisflingor eller med bambu.

Vårt test av 15 vanliga pestosorter visar tyvärr också att alla utom en innehåller oönskade kemikalier i form av ftalater och andra mjukgörare för plast. I de flesta fall är halterna låga eller måttliga. Men fem av sorterna innehåller halter av mjukgöraren acetyltributylcitrat, ATBC, som ligger över gränsvärdet.

– Vi är hemskt ledsna för det här och kommer att dra tillbaka produkten, säger vd:n för en av tillverkarna.

Vårt test kan inte avgöra hur ftalaterna och de andra mjukgörarna har hamnat i peston, men ämnena har extra lätt att vandra över från plast till feta livsmedel som just pesto. De kan ha hamnat där genom plasten i burkarnas lock eller genom plastslangar och annan utrustning där peston hanteras under tillverkningen.

Tillverkarna misstänker att locket till burken är boven. En tillverkare har till exempel bestämt sig för att byta till en annan typ av lock för att undvika mjukgörarna, medan en annan meddelar att de ska gå vidare med fler analyser av sina pestosorter. Företaget menar att peston inte ska vara i direkt kontakt med locket och att det därför inte ska kunna vandra över några mjukgörare. En tredje tillverkare planerar att göra egna analyser av sin pesto för att se hur spritt problemet med höga halter av ATBC är i produkten.

Mjukgöraren ATBC är en ersättare för ftalater, vilka fasas ut eftersom de misstänks kunna påverka hälsan negativt. Hur ATBC påverkar hälsan är inte lika väl utrett. Att vårt labb hittar mjukgörare i livsmedel är inte ovanligt, men att halterna av ATBC är så höga som i de fem pestosorterna är mycket sällsynt.

I åtta av pestoburkarna finns ftalaten DEHP, bis(2-ethylhexyl)phthalate, som av EU konstaterats vara hormonstörande och ha negativa effekter på fortplantning och fosterutveckling. Under förra året beslutades att ämnet på grund av hälsoriskerna ska vara förbjudet inom EU för de flesta användningsområden från och med mitten av 2020.

Trots det är det inte farligt att äta peston eftersom du vanligtvis äter så lite pesto åt gången. Samma sak gäller för de andra mjukgörarna och ftalaterna som vi har hittat. Det du får i dig från att bara äta pesto är inte farligt, men samtidigt finns mjukgörarna i många olika produkter och det gör att den totala exponeringen kan bli stor.

Av de pestosorter vi har testat benämns åtta som ”alla Genovese”, en som ”Genovese” och resten som ”pesto med basilika”. Ingen av burkarna håller sig till originalreceptet, men hur mycket de avviker varierar stort. En pesto innehåller till exempel ingen ost och olivoljan är helt och hållet ersatt med solrosolja. En annan pestosort innehåller inte någon ost över huvud taget. Bara två pestosorter har olivolja som enda olja. Övriga har solrosolja som huvudsaklig olja.

Även när det gäller nötter är uppfinningsrikedomen stor. Cashewnötter är den nöt som förekommer i störst omfattning, men ibland används även valnötter och mandlar som ersättare för pinjenötter. Flera av de pestosorter som har pinjenötter på ingredienslistan har det i mindre mängd än salt och vitlök och flera sorter innehåller inga pinjenötter alls.