Hoppa till innehållet

Sämst i test 2021

Trasiga skruvdragare, farliga bilbälten och mögelgifter i jordnötssmöret är bara några exempel på saker som inte hållit måttet i våra tester det senaste året. Här är 14 produkter som du ska undvika.

Publicerad

Bland de produkter vi testar finns det varje år ett gäng riktiga bottennapp som får tummen ner. 

Värdelös toarengöring

toamedel.png

I vårt test av 16 toarengöringsmedel hade hälften ingen eller mycket liten effekt. Sämst var kvartetten Ica Basic WC-rent, Ecover WC-rengörare, W5 Toilet Cleaner Maxx Power och Seventh Generation Toilet Cleaner Pine & Sage, som inte hade någon rengöringseffekt alls.

Här hittar du toarengöringsmedlen som faktiskt fungerar

Mögelgift och mjukgörare

jordnötssmör_MG_2146.png

Jordnötssmör är populärt både bland livsnjutare och hälsofantaster. Men när vi testade tolv populära produkter hittade vi otillåtna mjukgörare och mögelgifter i över hälften av produkterna. Sämst var det i burkarna från HealthyCo som innehöll mögelgiftet aflatoxin i nivåer som överskrider de tillåtna. Efter testet drog företaget bakom produkten tillbaka det berörda jordnötssmöret.

Läs om smakpanelens smarrigaste jordnötssmör

Inte bättre än bara vanligt vatten

nötter.png

Billig och hållbar tvätt utlovas med så kallade tvättnötter och tvättägg. Men vårt test visade att viss smuts visserligen försvinner, men resultatet är inte bättre än med bara vanligt varmvatten. Slutsatsen är att i stället för billiga och hållbara är nötterna och äggen pengar i sjön och en belastning för miljön eftersom de innebär onödig produktion.

Läs vår avslöjande granskning av tvättnötter och tvättägg

Tveksamma tillskott

Vårt test av 20 kosttillskott med mikroalgen spirulina i pulver-, kapsel- och tablettform visade att det ofta är stora variationer mellan mängden näringsämnen i produkterna och vad som anges på förpackningen. Dessutom är näringstillskottet som spirulinan ger i de doser som rekommenderas av tillverkarna så litet att vi tycker att produkten är helt onödig.

Läs hela vårt test av spirulina

Varning för barnbälte

stol-Smart-Kid-Belt-NY.png

Smart Kid Belt säljs som ett smart och säkert alternativ till bilbarnstolar, där en rem ska hålla bältet på rätt plats på barnet. Men efter vårt test står det klart att lösningen har allvarliga brister. I stället för att dra ner bältet till rätt position på barnets axel dras bältet upp över barnets mage. I vårt test trängde bältet djupt in i krockdockans ”mage”, vilket skulle kunnat orsaka allvarliga skador om det varit ett riktigt barn. Dessutom skyddar Smart Kid Belt inte alls vid en sidokrock.

Hitta de säkraste bilbarnstolarna och babyskydden

Risk för köksexplosion

gorenje-IC18084-0136-00_00.png

Gorenje BOP8737B riskerar att bjuda den som använder ugnens automatiska rengöring på en obehaglig överraskning. När vi testade pyrolysrengöringen i labbet visades först en felkod och sedan exploderade ugnsluckan. Varför vet vi inte. Möjligen var det fel på termostaten så att temperaturen blev för hög.

Här är ugnarna som håller temperaturen bäst (utan att explodera)

Missar infrysningen

kylfrys-nc17860-0117-00_01.png

En kombinerad kyl och frys ska naturligtvis klara att både kyla och frysa mat till rätt temperatur. Vårt test visar dock att man inte ska ta det för givet. Logik LS18W20E fick lägsta möjliga betyg i båda grenarna. Sämst gick det i infrysningen där testet avbröts efter 48 timmar utan att rätt temperatur uppnåtts.

Här är kylfrysarna som både fryser och kyler snabbt

Meningslösa torkbollar

Speciella torkbollar för torktumlaren ska spara tid, el och pengar när du vill få dina kläder torra. Idén är att bollarna ska separera kläderna i tumlaren och öka luftcirkulationen och därigenom korta torktiden. Tyvärr fungerar det inte alls. I vårt test tog det till och med någon minut längre att få tvätten torr med boll än utan.

Läs allt om bluffen med torkbollar

Risk för elfel i vattenbadet

sous-vide-nt17268-0015-00_00.png

Sous vide är när man tillagar mat under lång tid i vattenbad, med noga kontrollerad temperatur. Vatten och el kan vara en riskabel kombination.

I vårt test av sous vide-apparater gör vi ett begränsat elsäkerhetstest för att fånga upp påtagliga säkerhetsbrister. Tyvärr klarade Biltema Sous Vide 84-147 inte det testet. Motståndet i strömkabeln var för högt, vilket kan göra att jordfelsbrytaren inte löser ut om apparaten skulle kortslutas av någon anledning.

Sous vide-maskinerna som alltid ger perfekt kött

Redo för elskroten

borrskruv-mindre.png

Borrskruvdragarna BDCHD181B3A och BDCHD18KB från Black & Decker blev en kortvarig bekantskap i vårt labb. I skruvdragningsdelen av testet överhettades motorerna och när vi testade slagborrfunktionen skakade delar i maskinerna loss och de slutade att fungera. Tyvärr är de inte ensamma bland skruvdragarna om att vara usla när det gäller att hålla. Sex av de tio testade produkterna var redo för skroten efter vårt test.

Här hittar du flera starka och hållbara skruvdragare och slagborrar

Vimsig våg

våg-nt21752-0011-00_00-2.png

En bra våg ska visa rätt vid varje vägning. Det klarade inte Soehnle Genio som visade för lite vikt och dessutom gav olika resultat vid varje testvägning. Den blir ett extra dåligt köp med tanke på att det finns flera både billiga och exakta vågar i vårt test.

Här är köksvågarna som väger exakt rätt

Bedrövliga vägegenskaper

däck-IT21762-0208-00_00.png

Däcket Firestone Roadhawk (225/50 R17) visade sig ha bedrövliga vägegenskaper på våta vägar i vårt stora test av sommardäck. Bromssträckan för däcket på våt väg var drygt 41 meter, vilket kan jämföras med knappt 33 meter för däcket som hade kortast bromssträcka. Med bara en etta i betyg för våt väg varnar vi för köp, även om däcket klarar sig hyfsat så länge vägen är torr.

Läs testet av hela 166 sommardäck i de flesta dimensioner

Klarar inte mixningen

stavmixer-ic16595-0173-75_00.png

Precis som borrskruvdragarna måste en stavmixer klara en hel del snurrande. Det gjorde inte Tristar MX-4828. Apparaten gick sönder efter 67 testcykler när en plastbit lossnade och fastnade i motorn. Så även om motorn klarade testet blev mixern obrukbar.

Hitta Bäst i test-mixrarna här

Svårt välja godis till hunden

hundmat-_MG_3376.png

Tillverkarna av hundgodis har svårt att hålla det som står på förpackningen när det gäller näringsinnehållet. I vårt test var det fyra av 15 som missade så grovt att det hamnade utanför vad som är tillåten avvikelse. Mest avvek Favorit Träningsmix som producenten valde att dra tillbaka efter vårt test.

Läs om hundgodisen med rätt näringsinnehåll

LÄS även om de sämsta produkterna från teståret 2022: