Hoppa till innehållet

Bilhandlarna skyldiga mest på Svarta listan

Bilhandlarna är värst i höstens uppdatering av Svarta listan. 81 av de 227 företagen som inte har följt Arns beslut finns inom motorbranschen.

Publicerad

Bilhandlarna på årets uppdatering Svarta listan står för hälften av de pengar som Arn rekommenderar att alla företagen ska ersätta sina kunder med.

Det är inte ovanligt att många ärenden på Svarta listan rör företag som handlar med begagnade bilar. I uppdateringen vi gör nu dominerar företag inom motorområdet oavsett om vi tittar på antalet ärenden, antalet företag eller den totala summa som företaget skulle ha betalat sina kunder om det hade valt att följa nämndens rekommendationer.

Totalt handlar det om nästan 3,3 miljoner kronor. Det är hälften av de nära 6,6 miljoner kronor som alla företag på listan rekommenderas att ersätta sina kunder med.

Största delen av den summan står bilföretaget Tesla för med 710 780 kronor för en bil med fel som Arn rekommenderar att kunden ska få återlämna.

I våra senaste uppdateringar av Svarta listan har pandemin gjort sig påmind genom ett stort antal ärenden inom evenemangs- och resebranschen. Även om det fortfarande finns en hel del pandemirelaterade ämnen är antal ärenden i resebranschen nästan tillbaka på de nivåer som var vanligt före pandemin. Samma sak gäller eventbranschen, som sorterar in under allmänna avdelningen hos Allmänna reklamationsnämnden.

Även när det gäller hantverkare kan vi se att antalet ärenden är tillbaka på ungefär samma nivåer som innan pandemin slog till, men här var ökningen till följd av pandemin inte alls lika markant som inom rese- och eventbranschen, trots ett ökat intresse för att renovera hemma.

Så gör vi Svarta listan

  • På Svarta listan sätter vi upp företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer för att varna dig som konsument.
  • Fyra månader före publicering begär vi ut alla ärenden där företagen inte har följt rekommendationerna från Arn.
  • För att vara säkra på att inget företag felaktigt hamnar på listan kontaktar vi alla företag och anmälare och frågar om de har gett/fått rättelse.
  • Råd & Röns ansvarige utgivare går sedan igenom allt material för att säkerställa att alla företag uppfyller kriterierna för att sättas upp på listan.
  • Ärenden med tvister om ett värde mindre än 1 000 kronor tar vi inte med.
  • Företag som har lagt ner verksamheten tas inte med eftersom det då inte finns något att varna för.

Mer att läsa från Svarta listan