Hoppa till innehållet

Så många bilhandlare blockas av Blocket

Blocket har börjat rensa bort bilhandlare som inte följer Arns rekommendationer. Hittills har runt 20 handlare fått lämna säljsajten.

Publicerad

Annonssajten Blocket har rensat bland oseriösa bilhandlare.

Efter Råd & Röns granskning i höstas lovade Blocket att aktivt se till att de bilhandlare som annonserar på företagets sajt följer Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer. Företaget hade redan tidigare en policy om följsamhet hos Arn, men agerade bara då kunder hörde av sig och om affären gjorts upp just på Blocket. I vår granskning hittade vi 84 Blockethandlare som också fanns på Svarta listan.

– Sedan oktober, när vår nya policy infördes, har vi kontaktat alla handlare som klandrats av Arn och där beslutet fattats under 2023. En stor del av ärendena är lösta och vi har fått in intyg på att man nått en lösning. Men det finns också en del handlare som vi har stängt av, säger Jessica Cervin, kundsäkerhetschef på Blocket.

Jessica Cervin är kundsäkerhetschef på Blocket.

Totalt har Blocket stängt av ungefär 20 handlare som inte följt Arns rekommendationer. Men trots den nya policyn finns drygt tio av de bilföretag som nu hamnar på Svarta listan kvar på Blocket. Orsaken är bland annat att säljsajten avvaktar beslut i tingsrätten för de ärenden som hamnat där innan företagen eventuellt stängs av.

Råd & Röns policy är tuffare. Vi väntar inte på tingsrättens beslut och företag hamnar på listan även om de gör rätt för sig efter en dom eller förlikning i tingsrätten. Vi tycker inte att konsumenten ska behöva driva sitt ärende vidare efter att ha fått rätt i Arn.

Det finns också några ärenden där kund och handlare kommit överens, men på en lägre nivå än vad Arn rekommenderat.

– Enligt vår policy måste man skicka in bevis på att man antingen följt Arns beslut eller nått en annan överenskommelse. Och så länge alla är med på det så godtar vi det, säger Jessica Cervin.

Mer att läsa från Svarta listan