Hoppa till innehållet

Resebyråer lovar skärpning

Resebyråer som säljer via nätet är ofta svåra att få tag i och dåliga på att betala ut ersättning vid inställda flyg. Nu lovar branschen bättring.

Publicerad

En ny överenskommelse ska göra det lättare för resenärer att få ersättning för inställda flygresor.

Många resenärer har haft problem att få ersättning för inställda flyg köpta via onlineresebyråer och många vittnar om att det är svårt att få kontakt med företagen eller ens att hitta kontaktuppgifter. Tillsammans med EU har Konsumentverket genomfört en gemensam tillsynsinsats mot tre av de stora företagen: Etraveli med varumärkena Seat24 och Supersavertravel, Edreams som har varumärket Travellink, och Kiwi. Nu lovar byråerna bättring.

Det betyder bland annat att ersättningar till resenärer ska betalas ut inom sju dagar efter att ett flyg har blivit inställt och att företagen ska ha kontaktuppgifter i form av både e-postadress och telefonnummer på sina webbsidor.

I en skriftlig kommentar till Råd & Rön skriver Travellinks representant att företaget välkomnar överenskommelsen och att snittiden för återbetalning för inställda flyg som drabbat företagets kunder nu är fyra dagar.

Travellink har numera ett telefonnummer till sin kundtjänst på sin hemsida, men det krävs många klick för att hitta det och tyvärr saknas en nolla i början av telefonnumret, vilket kan ställa till problem för den som försöker ringa.

Företagen har också lovat att se till att den som tidigare inte fått ersättning skulle få det innan den 30 juli, ett löfte som inte verkar ha uppfyllts. Till exempel har Travellink flera ärenden på Svarta listan där företaget ännu inte ersatt resenärerna.

Mer att läsa från Svarta listan